Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starobní důchod a přivydělek

Od: atila* odpovědí: 6 změna:

Zkuste mě vypočíst kolik asi budu platit soc. nebo zdravotního pojištění při příjmu 55 000 Kč za rok jen vím, že daň je pro letošek ještě 0 Kč( od příštího roku 15% z každého příjmu důchodce) - jsem starobní důchodce a nejsem osvč - budu přihlašovat jen příjem. Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Odvody za zaměstnance: z příjmu (vyměřovacího základu) 6,5 % sociální pojištění, 4,5 % zdravotní pojištění.

Pokud byste pracoval na dohodu o provedení práce a měsíční výdělek by činil méně než 10.000 hrubého, sociální a zdravotní pojištění by se ze mzdy neodvádělo.

atila*
hodnocení

Provedl jsem práci včetně faktůry za 16 360 Kč v období září říjen- musím podat daňové přiznání a co socianí a zdravotní pojištění z toho příjmu?

uska*

hmmm - nejste OSVČ tak jak můžete něco fakturovat? Asi jsem zaspala dobu. To lze?

atila*
hodnocení

ok - omyl, faktůru vystavil živnostník a vyplatil mě odměnu za provedenou práci no já když budu podávat přiznání za rok 2012 celkem 55 000 Kč včetně prodeje staveb. materiálu - daň bude 0, a co zdravotní a soc. taky 0? jsem důchodce starobní

iz*

Jestli jste pracoval na základě DPP nebo PDČ, nemusíte podávat daňové přiznání. Požádejte písemně zaměstnavatele o roční zúčtování daně z příjmu (je nutné u něj podepsat prohlášení k dani). Doručíte-li mu žádost do 15. února 2013 včetně, musí zaměstnavatel žádosti vyhovět.

Protože byl Váš příjem vyšší než 48.000 Kč, můžete slevu na poplatníka uplatnit za celý rok 2012.

atila*
hodnocení

Přesněji řečeno -Prodal jsem vytěžené dřevo z lesa za cenu 55 000 Kč. Faktůra byla vystavena na moje jméno. Jsem důchodce , šlo o jednorázový prodej, ale mnoho let se podílím spolu se synem, který je nyní vlastník, o údržbu lesa( sazení, vyžínání atd.) Takže ty náklady jsou vysoké. Musím podat dańové přiznání, anebo jak postupovat, abych ještě nemusel platit daň či zdravotní pojištění?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]