Nejste přihlášen/a.
Je s podivem, že všichni žijeme.Tolik let, kdy nám prošlo spoustru bankovek a mincí rukama! Nemuseli jsme jíst rukama, ale sahali jsme na jídlo, na tvář, do očí a úst! Po mnoho desetiletí. A žijeme! Naše imunita všechny ty bakterie zná a srovná se s nimi. A co madla? Kliky? V MHD, na všech dveřích, na skříních, na sedadlech, na vozících, na košících! A žijeme a odtud jsme nemoc nedostali.
A co erotika a sex?
Elane, takže, když jdete na nákupy a vezmete do ruky peníze, začnete být jako pan Monk? Neblázněte!
Žijeme? On je taky velký rozdíl jak kdo žijeme. Ono se to totiž v těle nastřádá, imunita není nekonečná, má svoje limity. A když je už těch bakterií a bacilů v těle moc, tak to může přestat zvládat. Takže pak je někdo fit, jiný je ve stejném věku prolezlý nemocema. A to je trochu rozdíl. Takže já bych si na jídlo, do očí, do úst apod., rukama od peněz rozhodně nesahala.
(Takže jsem na rozdíl ostatních stále fit. A není to dané geneticky, To fakt ne.)
babkozov, neblázním a ani nerozumím dotazu. Když vezmu do ruky peníze, tak těma rukama přece neberu do ruky jídlo ani s nima nejím, neolizuju si je ani s nima nesahám do očí. Pokud bych jíst musela, tak by to jídlo bylo zabalené v nějakém obalu. Rozhodně bych na něj nesahala holýma neumytýma rukama. Vy snad ano?
Vlastně mám taky kamarádku, která to neřeší. Trpím, když jí vidím ve vlaku jíst. Ale už nic neříkám, bylo by to zbytečné. Je si mladší, ale na rozdíl ode mne celou zimu (a občas i léto) dost prostůně... Komu není rady...
Elane. Kupující se přehrabují v pečivu holýma rukama a ještě předtím ( kolikrát jsem to viděll) se vysmrkají, popřípadě kýchnou do ruk a jdou se přehrabovat. Potom přijde další, vezme pytlík aby se pečiva nedotkl a dá dovnitř a myslí si, jak hygienicky to vyřešil. Jak tohle řešíte?
Elane - Můj přítel Monk je vynikající seriál. Bývalý detektiv, kterému život (a hlavně všem okolo) komplikuje spoustu fobií. Strach z bakterií je snad v každém dílu.
Každý to máme nastaveno jinak. Patřím k lidem s poměrně dobrou imunitou (můj lékař mě skoro nezná a vyčítá mi tenkou složku) a věřím, že je to právě proto, že mí rodiče nebyli úzkostní a neběhali za mnou s mokrým hadrem. Pracuji s lidmi i penězi. A pochybuju, že uhlídám vše.
pece doma ale nekteri jsou takove fajnovky ze se neceho dotknou a hned myjou ruce, nedavno na detskem hristi stala matka nad malym deckem a pokazde kdyz se dotklo nejake hracky tak mu ruce utirala
Není přece nutné si ruce stále utírat a už vůbec ne nějakou chemickou utěrkou (vlhčenými kapesníčky). Jde o to si je umýt před jídlem nebo držet jídlo v nějakém obalu.
Já ale nikomu jeho názor neberu, jenom - z dovolením - přidávám názor svůj. Každý víme, co nám vyhovuje. A pokud je člověk zdravý, není co řešit.
Kuwa Elane,nepřehánějte to tolik budete zdravější a ... kolik je profesí kde není možno se důkladně umát před každým jídel a ti lidé jsou zdraví .Nejhorší smrt je totiž z vyděšenosti. Viděl jsem na X malých dětech-ridiče jež jke drželi přesně jak popisujete,byli daloko nemocnější než děti,jimž příklad) spadl dudlík na zem-mamnka jej vzala,strčila si jej do pusy a pak dítětí-a tyto jsou zdravější než ty druhé-jimž ten dudlík dal do jednoho mikrotenáku a z druhého s x "sterilními" vzala jeden ten strčila dítětí.
diesle, mě fascinuje, co lidí si před jídlem nemyje ruce. To jako fakt? Vždyť to se učí děti už v mateřské školce. Fakt myslíte, že přeháním, když jím jídlo zabalené v nějakém ubrousku a nezapatlám ho špinavýma rukama? V jakémkoli zaměstnání přece můžete jídlo držet při jídle alespoň v papíře.
Zdravá jsem dost a vyděšená jsem akorát z toho, jak tu většina lidí přiznává, že i zabalené jídlo osahává...Nějak to nechápu. Ale nakonec, je to každého věc.
Přeju i nadále pevné zdraví.
Buďte v klidu, všude okolo denně saháte na tolik bakteríí, že to těch pár na penězích už moc neovlivní .
Největší nepřítel lidského zdraví je ta dnes tak často inzerovaná "hygienická čistota". Běžně tělo přichází do styku s přiměřeným množstvím nejrůznějších bakterií a automaticky si vytváří proti nim imunitu. Bakterie nemají šanci. Když ale přehnanou hygienou všechny bakterie odstraníme, tělo nemá proč imunitu vytvářet, stává se citlivé na nákazu a první bacil, který jde okolo ho zabije. Ono se nic nemá přehánět.
U stánku koupím jídlo, třeba párek v rohlíku, zaplatím a jím. Doma si ruce před jídlem myjeme a je jedno zda jsme zrovna počítali mamon nebo dělali něco jiného. Na zahradě jíme ovoce co natrháme a nechodíme ovoce ani ruce mýt. Riziko nějaké nákazy je minimální.
lidus, to by mě docela zajímalo: Ten párek v rohlíku vám přece dají v nějakém ubrousku? Takže ho nejíte rukama "od peněz". Nebo ano?
To by si snad přece nedovolili. "Hygiena" by jim to zatrhla. Nebo se to fakt dělá? Tak to bych si teda asi nekoupila. Asi určitě.
Jistě v ubrousku ho dají ale určitě na něj při jídle sáhnete když ubrousek upravujete jak jíte.
lidus, fakt si saháte na jídlo rukama od peněz?
Dost by mě zajímalo: A jinak jste zdravá? Ale neptám se, protože tato otázka má už jiný význam než jak to myslím já.
Zřejmě zdravá zatím jste, protože jinak byste špinavýma rukama nejedla. Takže přeju i nadále pevné zdraví.
elane - Představte si, že fakt už o pár let víc, než 1/2 století klidně beru jídlo do rukou "umazaných" od peněz. Mimo to se pohybuji v nejrůznějším prostředí, mnohdy ne zrovna čistém. Samozřejmě, že se snažím ruce před jídlem mýt a zbytečně na jídlo nesahat, ale ne vždy je to možné. Nejen, že žiju, ale ani nepamatuju, kdy jsem byl naposled nemocný (a to jsem měl chřipku, která se většinou šíří vzduchem, takže mytí rukou tomu moc nezabrání). Můj imunitní systém je za ta léta dokonale trénovaný a hned tak nějaký bacil ho nezaskočí.
Tak peníze, jo?
Nejnebezpečnějším místem v domácnosti je lednice. Na čtverečním centimetru lednice čeká přes jedenáct milionů bacilů.
Studie testující výskyt bakterií a virů zjistila, že jejich vděčným útočištěm jsou kabelky, tašky, batohy na notebook a další zavazadla. Jsou v nich totiž uložené tužky, pera, peněženky, papírové kapesníky a další předměty, které přišly s bacily do styku. Kromě chřipkových virů se v nich našla například E. coli, salmonela, stafylokok a další.
ctidoma.cz/...
Většina kancelářského vybavení totiž měla hodnotu ATP daleko vyšší, než je hladina 300. Od kancelářských stolů a telefonů počínaje po počítačové myši konče. Přitom pro porovnání, v takové průměrné záchodové míse je množství ATP v průměru nižší než 200!
jedubabi, No právě, bakterie jsou všude, i tam, kde to většina lidí vůbec nečeká (dokonce i v našem těle). To máte naprostou pravdu. S většinou z nich ale umíme žít, tělo si s nima poradí.
Přesto nebo právě proto si ruce před jídlem vždycky radši umeju, a ostatní ať si to dělají, co chtějí. Já nikomu svůj názor nevnucuju, však on si tazatel svojí odpověď vybere.
Přeju všem pevné zdraví.
Pro jednou by si s tím tělo s nějakou imunitou snad mělo poradit. Musíte doufat, že na ty peníze nesahal někdo opravdu hodně nemocný.
A pro příště si vždycky před jídlem umýt ruce. Pokud si nejde ruce umýt, raději vždycky jíst to jabko nebo pečivo tak, abych na něj nesahala. Jídlo je přece v něčem zabalené, takže si vždycky rozbalím jenom tu část, kterou zrovna koušu.
Vlhčené ubrousky bych místo mytí rukou raději vůbec nepoužívala a už vůbec ne před jídlem. Jsou plné chemie, která na rukách zůstane a s jídlem se vám dostává do těla. Je zbytečné a často dost nebezpečné dobrovolně přidávat do těla další látky, které tam nepatří. Rozhodně si tím snižujete tu imunitu. Více k tomu třeba tady:
Bakterie totiž preferují měkké a vlhké prostředí. Mince jsou vyrobeny z kovu a kov má některé antimikrobiální vlastnosti. Mince jsou navíc vyrobeny se stopovými prvky stříbra, niklu, hliníku a mědi. Tyto materiály mají antibakteriální účinky a mikroorganismy tak nemají šanci. I papírové bankovky jsou vyráběny s antimikrobiálním povlakem, nemusíte se tak peněz vůbec štítit.
Ale copak se to stalo, komu jsem šlápnul na kuří oko, že zmizely všechny moje příspěvky?
cernylysaku, mám ten samý dojem. A to jsme si tak hezky dopisovali.
Kde se stala chyba? Myslíte, že to byl omyl nebo to bylo schválně?
cernylysaku, fakt myslíte, že někdo schválně smazal celou naší zajímavou konverzaci? A napadá Vás proč? Oba jsme se tak hezky rozepsali.
Člověk se tu namáhá a pak to někdo bez vysvětlení zruší?
Tak se tu mějte všichni hezky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.