Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propuštění z důvodu prac. úrazu (nadbytečnost

Od: ivanakvacova odpovědí: 2 změna:
V práci jsem měla v roce 2014 prac. úraz,který mi byl v práci uznán a veškeré finanční nároky vyplaceny. Rok jsem po tomto úrazu přesto pracovala s tím, že jsem docházela k lékaři a tento úraz si léčila. Přesto se můj stav zhoršil a já musela jít na operaci.Rok jsem marodila a zůstali mi 50% trvalé následky.Po roce marodění jsem nastoupia zpět do práce.Pracuji,jako prodavačka-pokladní v hypermarketu,ale po prac.úrazu,už nemohu pracovat na obyčejné pokladně a tak mi umožnili pracovat alespoň na samoobslužných pokladnách,kde jsem pracovala téměř 3roky. Ale najednou mě chtějí přeřadit na jinou pobočku a hlavně na jinou pozici, kterou právě po prac.úrazu nemohu vykonávat.Po té mě znovu poslali k závodnímu lékaři,který jen potvrdil, že nemohu dosavadní práci vykonávat kvůli prac. úrazu.Když jsem tuto lékařskou zprávu donesla ráno do práce, kdy jsem měla naplanovanou směnu nastoupila na ní,tak po 2 hodinách si mě zavolali na personální oddělení a bylo mi oznámeno,že musím okamžitě skončit a že budu mít překážku v práci a budu doma,dokud se mi telefonicky neozvou.A to do doby,než se to vyřeší. To se odehrálo dne 26.6.19,po 20 dnech 15.7.19 se mi z práce telefonicky ozvali,že mám druhý den přijít podepsat papíry.Že to i nadále budu mít, jako překážku v práci až do konce září s tím, že mi poběží od 1.8.19 dvouměsíční výpovědní lhůta.
A teď mé dotazy: podle všeho výpověď bude z důvodu prac. úrazu, chci se zeptat na kolik mám nárok odstupného? A nebo mi dají výpověď pro nadbytečnost z důvodů prac. úrazu, i když to asi takhle nejde. Musí to být napsané jen z jednoho důvodu a to z toho prvního. Odstupné by mělo být 12 měsíční+2 průměrné platy za srpen a září 2019.A samozřejmě průměrný plat za tento měsíc červenec 2019.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyklopoutnik*
hodnocení

2x

A především nic nepodepisovat bez porady a konzultace s kvalifikovaným právníkem. Svým právníkem a ne jejich právníkem. Bude to stát nějakou korunu a měl by tě ohlídat ať neuděláš nějaké chyby, které tě stojí potom peníze, tvé peníze. Úspory na advokátech nebývají úspory na správném místě.

hodnocení

0x
Především vám náleží doplatek do průměrné mzdy od data uznání pracovního úrazu a to i za dobu nemoci. Taktéž se v tomto případě nekrati nárok na dovolenou. To že vás teď nechali doma, máte doufám písemně. Opět doplatek do průměrné mzdy. Odstupné je 12ti měsíční. Jen si dejte pozor, co podepisujete. Musí tam být důvod pracovní úraz. Ztráta zdravotní způsobilosti nestačí. Po skončení pracovního poměru z důvodu pracovního úrazu máte dále nárok na výplatu renty do 65 let věku - nutná registrace na UP a každý měsíc dokládat pojišťovně, která bude rentu vyplácet. Taktéž všechny posudky, léky a cesty k lékaři a to od doby uznání pracovního úrazu. Nutno mít paragony.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]