Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluhy po zemřelém otci po 2 letech

Od: verna03* odpovědí: 11 změna:

*zed* Tak už je to tady. Bohužel rady co jsem zde dostala přišli pozdě tak jsme dědictví v dobré víře přijali. Dnes přišel dopis z nemocnice kam byl otec před 2 roky přivezen na záchytku aby jsme po něm zaplatili to co on nezaplatil sice to dělá necelé 2 000kč ale zamrzí to. Jen se můžeme děsit co přijde dále.

Není nějaká promlčecí lhůta? byl tam 26.6.2007 a zemřel 15.7.2009 Děkuji za informace

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

1x

Já se naopak domnívám, že dědic, který přijme dědictví, odpovídá za všechny dluhy zůstavitele, i za ty o kterých neví, zákon však omezuje výši tak, že "odpovídá za dluhy do výše nabytého dědictví", takže nemůže se vám stát, že zaplatíte víc, než jste v dědictví dostali. Máte důvod předpokládat, že věřitelů bude víc?

verna03*
hodnocení

to přávě že nemůžeme vědět kolik se ještě přihlásí dlužníků.Vzhledem k tomu že zemřel v psych.léčebně kde nějakou dobu pobýval a pobíral důchod tak snad toho nebude víc *modla*. O otci jsme nevěděli skoro 15 let. Po rozvodu rodičů se s námi přestal stýkat kromě písemných žádostí o peníze.

jsem*

Dovoluji si malé doplnění. Proběhlo-li již dědické řízení a někteří věřitelé se do ukončení dědického řízení se svými nároky nepřihlásili, pak již nemají šanci na vás cokoli požadovat. Odkažte je na to, aby se o svůj nárok domáhali nejprv u notáře, který vedl dědické řízení. Ale nemusíte se bát. Aktiva lze dodatečně dědit, pasiva nikoli. Takže je s tím notář pošle pryč. Každopádně všechno musí projít dědickým řízením, i kdybyste zjistili, že někde zbyly nějaké např. peníze (což nepředpokládám). Nejlépe se zeptat přímo u notáře nebo na soudu. Stačí i písemně. Zdravím.

putzi*
hodnocení

0x

Promlčecí lhůta činí tři roky, takže se to na vás nevztahuje. Ale nejdříve bych se určitě informovala, zda můžou částku vymáhat po vás ...

verna03*
hodnocení

A kde bych se měla informovat? Nemám vůbec potuchy.

carterv*
hodnocení

0x

Dobrý den,

bohužel nárok se promlčí v obecné tří leté lhůtě, tedy případně v červnu 2010. Nezbývá Vám než peníze zaplatit, pokud byl nárok vůči Vám uplatněn.

verna03*
hodnocení

No nárok byl takový že nám od nemocnice přišel dop dopis a v něm číslo účtu na který máme částku poslat. Ještě tam bylo soudní rozhodnutí že žaloba na nezaplacení dlužné částky je stažena z důvodu smrti dlužníka.

hodnocení

0x

Pokud já vím,tak s dědictvím se přijímají i případné dluhy,ovšem jen ty,o kterých ve chvíli přijmutí dědictví víte.Takže mám za to,že v tomto případě je ona dlužná částka 2000kč nevymahatelná.Taky by se mohlo stát,že za chvíli přijde někdo s tím,že mu otec dluží třeba 100 000 kč a co potom...

hodnocení

0x

Přesně totéž si myslím i já.Po ukončení řízení nemá nikdo nárok.

jabraka*

pokud by tohle byl právní stát,tak ne.Ale včera jsem sledoval Občanské Judo a tam exekutoři okradli rozvedenou manželku po rozvodu i po majetkovém vypořádání soudním a zabavili ji byt,který si po rozvodu koupila,že měl bývalý dluhy!

Tak se těš,kvůli 2000 ti seberou barák.

JABRAKA

jsem*

jabraka

Pravdou je, že se zde dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát, ale to je většinou důsledek nečinnosti. Když se mi něco přihodí, musím OKAMŽITĚ jednat a využít všechny možnosti. Pokud mi přijde obsílka, kde na mě někdo něco chce a já ji zahodím s tím, ať si trhne, nemůžu se pak divit. Měla jsem podobný zážitek, proto jsem zde napsala, co mi odepsal předseda soudu (a jednalo se o statisíce, nikoli 2000). Proto - jak jsem koupila, tak prodávám. Možná jsem měla štěstí, že zdejší předseda soudu je opravdu slušný a spravedlivý člověk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]