Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matka chce na mě přepsat dům

Od: tronali* odpovědí: 13 změna:
Matka chce na mě přepsat dům. Co je výhodnější dar anebo napsat závěť? Jaké jsou poplatky? Moc děkuji za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Lepší je to přepsat dokud tvá mamka žije tedy dar
At si tam mamka nechá napsat dodatek o doživotním užívání domu
Bude mít jistotu že kdyby se něco zvrtlo neskončí na ulici

hodnocení

1x

Jednoznačně dar.

Vklad do katastru stojí (zatím) 1.000,- Kč, dejme tomu 200,- za ověření podpisů. No a cena za sepsání smlouvy (pokud to nezvládnete sami) dejme tomu 5.000,- Kč.

Dědictví - například v případě majetku v hodnotě 2.000.000,- Kč necelých 20.000,- odměna notáři...

viz: penize.cz/...

Máte nějaké sourozence?

@zavinac To je dotaz na mne?

vilik*
Z nějakého důvodu to paní Zavináč prostě zajímá. Tak si nedělejte problémy a odpovězte.

tronali*
hodnocení

Nekdo říká, že je výhodnější zaveť,ale nevím jaké jsou pak poplatky,až by matka zemřela.Jake jsou poplatky při darování a při závěti.A co se všechno při darování musí vyřídit . Přepis na katastru. Také energie atd.!Poradte prosím.
Sepíšeš darovací smlouvu
skočíš na poštu ověřit podpisy a dojdeš na katastr podat žádost o přepsání nemovitosti -tam ti řeknou vše co potřebuješ vědět platí se myslim 1000kč
Jelikož se to přepisuje v rodině další poplatky bys platit neměl
Pak si přepíšeš energie zajdeš na finančák kvúli dani z nemovitosti

pavelpavel*
hodnocení

0x

Dar (darovací smlouva u notáře)

tronali*
hodnocení

Dekuji vsem za odpovědi .
doplněno 16.07.19 21:02: Můžu ještě dotaz?Co když zemřu dřív než matka? Děti nemam,partnera taky ne,ale dva sourozence. Kdo bude po mě dědit? Sourozenci to vím, ale matka taky? Poraďte.
id

Vy si necháte napsat závěť a dům můžete odkázat komukoliv, třeba psímu útulku.

tronali*
hodnocení

0x
Otázka byla asi špatne napsána. Matka mi teď daruje dům ale co když já zemřu dřív než ona. Budou dědit sourozenci a matka taky?

V případě vaší smrti budou dědit sourozenci i matka.

id

Vždyť to píši. Pokud nechcete, aby např. sourozenci po vás dědili, tak napíšete závěť a odkážete dům komukoliv. Vy nemáte žádné neopominutelné dědice, při závěti se nebude dědit podle zákona, ale podle vaší vůle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]