Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Disponování s kartou

Od: heluz* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.Starám se o nemocného staršího pána o kterého rodina nemají zájem. Se souhlasem pána dle potřeby vybírám z účtu hotovost platím co je potřeba.Pán mě dal k dispozici kred.kartu.Jak to bude po smrti pána když rodina zjistí že bylo z účtu vybíráno.? děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

2x

To si buďte jist, že budete příbuznými nařčen z krádeže peněz. Tak je to vždycky, kdo se stará nejvíc, je pak v nemilosti příbuzných, co se nestarali. U nás to nebylo jinak.

S manželem jsme se 2,5roku starali o jeho imobilní babičku. Nákupy (ty jsem dělala už 10let), úklid, obíhání doktorů, osobní hygiena sestávající se z posazování babky na toaletní židly, mytí zadku a převlékání plen. Ke konci i zvedání a ukládání do postele. 3x denně 2,5 roku. A dcérenka, ta si přišla 1x v týdnu na 3 hodiny, kde babku seřvala, protože se navzájem nenáviděly. A když dcera hlídala vnoučata nebo byla nemocná, tak prostě nepřišla.

Mně se nikdo neptal, já jsem se starala i jako těhotná, i jako rodící, kdy jsem od rána měla stahy, večer šla ještě babku vykoupat a k ránu si odskočila do porodnice. A jen co jsem se vrátila, musela jsem léky nacvakat do dávkovače, protože nikdo z celého širého příbuzenstva nevěděl dávkování. Když jsme chtěli jet na dovolenou, musela jsem sehnat někoho, kdo alespoň 2x denně dojde a vymění pelny. Já jsem zařídila dovoz obědů, já jsem objednávala a počítala pleny, aby mi nedošly, já jsem neustále byla v kontaktu s lékaři kvůli lékům a chodila do lékátŕny, já jsem oběhala zvýšení příspěvku na péči, kam jsem se pochopitelně napsala jako pečující osoba. To všechno s dvěma malými dětmi a sama vážně nemocná. Já jsem na úřad psala, když pak babka byla v nemocnici, já jsem šla na poštu zařídit, aby jí byl důchod přeposlán do nemocnice. A tohle všechno mohla udělat i ona dcera, nikdo jí v tom nebránil. Ovšem díky svojí hlouposti by to nezvládla. A když babka zemřela, tak první její otázka byla, kolik zbylo z příspěvku na péči a strašně se vztekala, že jsme ještě po dobu hospitalizace platili za energie, telefon atd., že se to nemělo platit. A jestli přijdou peníze i za to období, co bylababka v nemocnici. No ano, peníze přišly ještě za 3 měsíce, protože na ně byl nárok a na můj účet, protože tak jsem se jako pečující osoba domluvila na Úřadě práce.

Takže moje rada je, konejte jak nejlépe umíte a tak, aby to nebylo v rozporu se zákonem a příbuzné pak pošlete s klidným srdcem k šípku.

rv*
hodnocení

0x

Používat cizí kartu (i se souhlasem majitele) se nemá, ale není to přestupek ani zločin. Je to "pouze" proto pravidlům banky, která kartu vydala. A pokud z účtu nebude vybíráno po smrti pána, tak je snad vše v pořádku. Příbuzní asi pohyb na účtu nezjistí, dozví se konečný stav účtu.

hodnocení

0x

Po smrti pána by z účtu nemělo být vybíráno.

Jestli je pán nepohyblivý, takže je zřejmé, že si nemohl vybírat z bankomatu sám, nechal bych si od něj aspoň podepsat bankomatové stvrzenky, aby bylo jasné, že výběry byly s jeho souhlasem. Protože ústní souhlas se těžko prokazuje.

hodnocení

0x

Pořiďte si notýsek a do něj vše zapisujte. Výběry i vydání. Všechny účty schovávejte. Co nejvíce platťe kartou. Pokud nakupujete pro sebe i pro pána, nakupujte to jako dva nákupy. Jako nedoložitelný výdaj by mohlo být dýško saniťákovi nebo třeba občasná stovka Vám za péči. I to zapisujte.

karta

A k čemu bude notýsek po smrti pána? Tím se nic nedokáže pokud rodina bude vyšilovat.

Karta - máte pravdu, účtenky budou průkaznější, ale stejně bych notýsek vedla. Ovšem v případě, že pán nekontrolovaně neutratí a nerozdá peníze sám. Kdybych se rodiny opravdu bála a chtěla mít velkou jistotu, tak asi do notýsku k určitému datu dám poznámku - vybrány z účtu 2 tisíce, 1 tisíc předán panu X. A podpis pana X. S druhou tisícovkou pak pro pana X nějakou dobu hospodařím. A možná bych rodinu nějak kontaktovala a sdělila, jak to s penězi je. A ptala se, jestli mají lepší nápad. Rčení "za dobrotu na žebrotu" bohužel platí.

karta

Lepší nápad má "jethro". Hotovost vybranou z bankomatu si nechat podepsat od majitele na vydanou stvrzenku z bankomatu. Co si pán s hotovostí udělá se nijak nedokazuje. Je to lepší jak nic neříkající notýsek, do kterého si mohu napsat cokoliv. Kartou bych neplatila nic, vše přes bankomat s pánovým podpisem.

re4zon
hodnocení

0x
Ja bych si predevsim od pana nechal podepsat potvrzeni, ze mi kartu sveruje a za jakym ucelem chce abych vybiral. Stvrzenky jednou mesicne pricvaknout a pripsat celkovou castku a jeho podpis pod to. To si schovat mimo jeho byt, pribuzni by to mohli "ztratit"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]