Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kniha příchodů §96 odst. 2 zák. práce

Od: zamestnanec odpovědí: 14 změna:

Dobrý den mám důležitou otázku a prosím odpověd typu že "asi" mi nepomůže. Podle zákoníku práce § 96 odstavec 2 musí zaměstnavatel na žádost zaměstnance umožnit nahlédnutí do knihy příchodů a pořizovat opisy apod. Platí toto i když již nejsem zaměstnanec? Pochopitelně mi jde o kontrolu svých dat a podpisů mám podezření na podvod a přepisování/dopisování. Policie to neví raději uvádím.

Musí mě k té knize pustit i když tam již krátký čas nepracuji? Ano nebo ne? Díky všem za reakce. Z.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

V době, kterou chcete zkontrolovat, jste zaměstnancem byl a podle mého názoru by vám tedy dnes již bývalý zaměstnavatel měl do části knihy příchodů, která se vás týká, umožnit nahlédnout, popř. pořídit opis.

hodnocení

2x

Zkusím to i z druhé strany: podle názoru našich perzonalistů je docházka osobní údaj patřící pod GDPR, a proto máte právo na informace i z tohoto důvodu.

zamestnanec
hodnocení

Dobrý den,

díky moc za rady. Kontaktovaná policie i inspekce práce prý neví. Co to má jako znamenat? Na ÚOOÚ jsem také psal a bez reakce. Proč tedy platíme daně, abych si kvůli jedné informaci platil právníka? Těžko popsat jak mám už těch úředníků plné zuby. Kde to mám tedy zjistit? Zaměstnavatel mi tu knihu ukázat nechce a nebere moje telefony a emaily. Dobře ví co v té knize budu hledat a to důkaz o podvodu. V této zemi se ani bojovný člověk jako já nedomůže spravedlnosti a co ti ostatní? Důchodci? Ti méně znalí a bojovní? Co byste dělal dál? Potřebuji tuto informaci vědět jistě.

Myslím, že největší problém bude v tom, že vymahatelnost ust. §96, odst.2 Zákoníku práce není podporována sankcemi a váš bývalý zaměstnavatel je si toho vědom. Bohužel takových ustanovení je v různých českých zákonech mnoho.

Ještě mě napadá, že pokud činnost zaměstnavatele vede k finančním únikům, popř. finančním podvodům, mohl by pomoci FÚ případnou cílenou kontrolou. Ovšem nesmí být zaměstnavatel na FÚ "zadrápnutý".

zamestnanec
hodnocení

Díky Satam, myslím že k finančním únikům dochází a také k ilegálnímu zaměstnání. Zadrápnutý bude myslím i na inspekci a nemyslím si to sám a je v tom jistá korupce to vím jistě. Inspekce i police jedná velmi divně slušně řečeno. Jediné řešení je vidět tu knihu i když vím co v ní chybí a zaměstnavatel mi lže do očí, že to tam je (jistá data) a proto mě ke knize nechce pustit a policie a inspekce nepomůže. Korupce myslím jistě a mám o tom více informaci, které psát nebudu. Jak to tedy zjistit? Jak se k té knize dostat? Jethro píše, že to GPDR je a mám právo. Policie už tak dělá ze sebe hlupáka, když jí musím psát, že mi k té knize nechtějí pustit to snad stačí ne, že je něco v nepořádku a jiná inspektorka mi píše, že se mám obrátit při podezření na podvod na policii to dál neřeší, prá sama neví apod. a podle mě vůbec nikoho ani nevyslechla a dál jí to nezajímá.

zamestnanec
hodnocení

Díky oběma za názor a pište i další. Toto se těžko zjištuje. Vidím to stejně a nechtějí mě k ní pustit, protože podvádí a myslím, že i něco přepsali (inspekci to nezajímá raději uvádím ta raději zamlčuje nejen tuto otázku opakovaně - věřte) a policie prý neví zda to platí i pro bývalé zaměstnance. Inspekce mlčí a zaměstnavatel už tuplovaně.

hodnocení

0x

Ještě se zeptám na jednu věc: jste v tomto případě poškozený? Nezaplatil vám bývalý zaměstnavatel nějaké hodiny? Nebo jaké je v té kauze vaše postavení?

Pokud došlo k nějaké trestné činnosti, kterou vyšetřuje policie, tak právo k získání informací a důkazů má policie, třeba i na základě soudního příkazu. Ale nevím, jakou roli v tom hrajete vy.

zamestnanec
hodnocení

To se velmi těžko vysvětluje kolego a řešila to jak policie, tak inspekce. Dobře vidím, že to vyšetřit nechtějí a pomoci také ne a proto chci tu knihu. Nezaplacené hodiny jsou jen jedním porušením a ilegál je dalším. Povídám, že policie a inspekce se chová slušně řečeno divně a nemohu tady rozepisovat ságy to nejde i když bych rád. Jak se dostanu k té knize, tak dokážu svou pravdu a oni to dobře ví. Proto potřebuji informaci od někoho zkušeného, zda mi k ní musí pustit, nebo nemusí. Inspekce se vykrucuje s odpovědí nejasnou a podle vás dvou to právo mám a já si to myslím též. Díky za reakce informace je pro mě důležitá. Bud musí a nebo nemusí a to potřebuji oficiálně vědet a jdu na ně. Zatím ale nikdo nenapsal, že to právo nemám.

zamestnanec
hodnocení

Tak mi zrovna napsala inspekce, že prý mi tu knihu příchodů ukázat nemusí. Také mi napsala to co před měsícem vynechala inspekce. Dobré že? Dělej si inspekci sám. Inspekci inspekce. Věřte jim, já jim nevěřím. Fakt už nevím co dělat.

Inspekce nad zákon*sok* To je možné jen v českém Kocourkově!

zamestnanec
hodnocení

Ted mi trvdí inspekce, že to možné není ta kniha. Nevěřím a zjistím u právníků a už jsem je přichytil 2x jak některé "věci" vynechala a najednou když jsem na to přišel už jo. Už pravdu mám. Inspekce práce. Inspekce kterou si musíš dělat sám, ale platit z daní. Já bych je vyházel do minuty.

zamestnanec
hodnocení

Jethro a Satam (případně další) věc je pro mě důležitá a zrovna přišla reakce od UOOU, která se shoduje s Vaší odpovědí i logikou. Část vložím zde bez osobních dat a prosím zda to mohu chápat, že mi k těm údajům/knize musí pustit, protože i tak se to špatně chápe a já potřebuji toto vědět najisto a proto Vás oba prosím o reakci na níže vloženou odpověd která se shoduje s tou vaší o GDPR. Díky moc předem.

Výklad zákoníku práce nepřísluší Úřadu, ale Ministerstvu práce a sociálních věcí, na které se můžete sotázkou na výklad citovaného ustanovení zákoníku práce vpřípadě bývalého zaměstnance obrátit. Avšak vzhledem ktomu, že jsou v uvedeném případě osobní údaje bývalého zaměstnance i po skončení pracovního poměru dále zpracovávány, můžete pro získání informace využít práva subjektu údajů na přístup k osobním údajům podle článku 15 obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Součástí tohoto práva je i poskytnutí kopie zpracovávaných osobních údajů, tedy kopie údajů, které jsou o Vás vevidenci docházky vedeny.Spozdravem

Je to napsáno zcela jasně a srozumitelně. Pokud špatně chápeš i toto, nevím, jak ti víc pomoct.

zamestnanec
hodnocení

Ber to jako projev díku, že jste mi pomohli. Pokud máš pocit, že jsem tupec, možná bys měl zkusit to co já. Chtěl jsem to jen potvrdit od někho jako ty kdo o tom něco ví a chápu to dobře a shoduje se to s tím co jsi psal ty i Satam. Ve všem se člověk nevyzná a že mě hromada osob záměrně uvádí v omyl znamená, že si musím vše pracně zjištovat sám a toto mi ani policie nezodpověděla a nepomohla a inspekce? Ta má co vysvětlovat. Stačí to tak? Proto jsem se zeptal zde a rovnou i na UOOZ takže to mám potvrzené 2x.

To co řeším by zvládl málokdo a většina už by to vzdala. Já ne jen tak pro informaci a ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]