Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to chodí na VŠ?

Od: petra005 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

je mi už skoro 31 let, po matuře tehdy nějak nebyla možnost jít dál studovat, ale poslední dobou o vysoké škole docela dost uvažuju.

Jenže nevím, jaký si vybrat obor. To je asi dost podstatné, že? Nebo se dá zvolit jen jeden předmět? Hlavně bych se chtěla vyhnout matematice, chemii a fyzice. :o) Baví mě literatura, ale myslím, že na tu je dost nával, pak němčina (jenže z toho už si moc nepamatuju), pak taky počítače, nejvíc ale asi psaní.

Hlavně by mě zajímalo, jak je to v Brně na MUNI s výukou. Bydlím zhruba 40 km od Brna, v práci jsem denně téměř do 17 hod., jde to vůbec nějak skloubit se školou? Probíhá to třeba jen o víkendech (a to každý víkend?) nebo je nutno docházet i ve všední dny?

Omlouvám se za spoustu zmatených dotazů, ale já fakt nevím, jak to ti dálkaři dělají, že zvládají práci, rodinu, školu a ještě své zájmy. Poradíte? Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

2x

Dálkové studium probíhá většinou tak, že přednášky jsou 1x za 14 dní v pátek a (nebo) v sobotu. O zkouškovém se normálně jezdí na zkoušky. Pozor ale přihlášky na VŠ se podávájí většinou do konce února. Každý podzim vycházejí učitelské noviny, kde jsou seznamy všech VŠ oborů, mohla byste ty lestošní najít někde v knihovně nebo čítárně. Jinak nezbyde než pátrat na internetu. Obory se liší, někde studujete jeden obor, někde kombinaci dvou. Nejlepší je vybrat si něco, co vám bude třeba ku prospěchu vaší dosavadní práce, i zaměstnavatel by mohl mít zájem na zvýšení vaší kvalifikace, někteří zaměstnavatelé i zaměstanancům přispívají na studium nebo jim aspoň poskytují volno. Ono strávit veškerou dovolenou učením na zkoušky je pěkně náročné, odpočívat pak už není kdy.

mil®

Obdivuju ty, kteří studují při zaměstnání.

jabraka*

MIL,obdivuji je také,zvláště,když jde o dámy.Snacha si při zaměstnání dělá nástavbu,jako zdravotní sestra v nemocnici,dělá pětilete studium na lékařské fakultě v Plzni.Chudáci děti.

JABRAKA

mil®

Přesně tak, chce to odvahu, a toleranci rodiny.

jara5
hodnocení

0x

Taky studuju VŠ dálkově (taky je mi 31 let) ... je to občas docela o nervy (zejména při zkouškovém). Ráno do práce, večer z práce, udělat nejnutnější a učit se. Látky je opravdu hodně, na semestr máme 8 předmětů *bzum*. Do školy chodím cca 1x za měsíc v pátek a sobotu (na celej den, ale záleží na škole, někde se chodí třeba jen v sobotu 1x za 14 dní). Zkoušky máme stejné jako deňáci (někdy je i děláme dohoromady). U zkoušek záleží jak to má ta konkrétní škola nebo na přímo na profesorech, nám vypisují termíny i v týdnu (někdy i dopoledne) ale spíš se snaží alespoň odpoledne a pak na víkendy (ale někdy je fakt o nervy když musíš dělat třeba 3 zkoušky najdenou nebo máš mezi zkouškama jeden den "volna" *ee*)

Skloubit se to asi dá, ale chce to hodně trpělivosti, tolerance ze strany rodiny a silné nervy ... je to náročný, teď mám po zkouškové a jsem maximálně vyšťavenej *ee* (V 6:00 vstávat, 18:00 doma, povinnosti, odpočinek a je 20:00 pak se učit příp. dělat domácí úkoly) a to po dobu 3 - 5 let *ee*

Jestli do toho jdeš držím palce ;)

mil®

Můj obdiv, a zvláště ženám. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]