Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální pojíštění

Od: nuggy* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,

chtěla poradit ohledně neplaceného sociálního pojíštění.

V roce 1982 jsem nastopila do práce a až do roka 1991 jsem pracovala + v tom byly 2 mateřské. A od tohoto roku, jsem zůstala v domácnosti, jak jsme se domluvili s manželem. Platí mi zdravotní pojíštění, ale bohužel od té doby neplatíme sociální pojíštění. Od toho roku jsem ještě dostávala podporu, že jsem se starala o svou postiženou dceru, která měla problémy s nohama. To trvalo cca 10 let. Během těchto let až dosud jsem byla jenom 0,5 roku na úřadu práce.

Dá se s tím něco dělat? Dá se udělat něco pro to, abych mohla získat vůbec nějaký důchod, když jsem vlastně odpracovala jen pouhých 9 let?

Hezký večer

doplněno 29.11.12 20:32:

Ještě jsem zapomněla dodat, že mi je 48 let.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zažádejte si na Správě soc. zabezbečení o tzv. "Informativní osobní list důchodového pojištění"- bližší informace zde:

cssz.cz/...

Až Vám ho pošlou, tak na něm uvidíte, jaké roky dosud máte či nemáte započítány pro budoucí nárok na důchod - studium, zaměstnání, evidence na Úp, atd. Teoreticky je možné, že i doba péče o postiženou dceru se Vám bude "na důchod"počítat (k tomu je zapotřebí vědět podrobnosti, které nepíšete).

Potom se můžete rozhodnout, co dále. Za určitých podmínek je možné pojištění doplatit až za 10 let zpětně. O podrobnostech Vás informují na Vaší příslušné OSSZ, nebojte se toho, není to složité.

Také je možné nechat sociální pojištění svému osudu a na "důchod"se pojistit u některé komerční pojišťovny (k tomu Vám rádi řeknou více na pojišťovnách nebo pojišťovací makléři). Jde jen o to, promyslet si, co pro Vás bude výhodnější vzhledem k minulosti i plánům do budoucna.

doplněno 30.11.12 19:28:

Ještě doplňuji k možnosti dobrovolného placení / doplacení důch. poj. Je to jak píše "ivzez". Max. možná doba dobrovolného placení důch. poj. bez uvedení důvodu je 10 let, doplatit zpětně lze 1 rok (i vícekrát během života při podání přihlášky).

iz*
hodnocení

0x

Sociální pojištění není povinné a nelze se k němu přihlásit dobrovolně.

Dobrovolně se lze přihlásit pouze k důchodovému pojištění (což je pouze jedna ze 3 částí sociálního pojištění), zpětně si lze doplatit maximálně jeden rok od data přihlášky. Celkově je možné si dobrovolně hradit maximálně deset let. Pojistné letos činí 1.760 Kč měsíčně, v r. 2011 to bylo 1.732 Kč měsíčně.

Za určitých okolností lze do doby pojištění započíst dobu péče o osobu blízkou, ale bohužel neznám přesné podmínky.

Zajděte si si na OSSZ, tam by Vám měli podat přesné informace.

___ Odkazy:

Dobrovolná účast /...

OSSZ - kontakty

coop*

Určitě se budu snažit tuto problematiku nastudovat. Zneužiji však vaší ochoty a zeptám se na konkrétní příklad. Rozhodnu se, že si dva roky oddechnu od práce, budu se věnovat svým zájmům a něco procestuji. Prvních pět měsíců budu v evidenci ÚP a budu pobírat maximální podporu. Je jasné, že po dobu těchto prvních pěti měsíců volna budu automaticky důchodově i zdravotně pojištěn - díky za to naší vyspělé kapitalistické společnosti *smich*. Pak se odhlásím z evidence ÚP a počínaje šestým měsícem budu si do 24. měsíce volna hradit zákonem stanovenou částku zdravotního pojištění jako samoplátce. Od 25. měsíce se opět začnu živit prací a platby pojistného převezme na svá bedra chudák zaměstnavatel. Chtěl bych se zeptat, zda si v těch zbývajících 19 měsících "osobního" volna budu moci jako samoplátce hradit i důchodové pojištění tak, aby se mi tato doba započítávala do limitu na nárok na starobní důchod 35 odpracovaných let? Předem děkuji za odpověď.

Dle mého názoru bez problémů. Dojdete si na příslušnou pobočku Správy. soc. zabezpečení, vyplníte přihlášku k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění a pak budete pravidelně platit příslušnou částku. Tato doba, po kterou budete přihlášen a řádně budete platit se Vám bude počítat do limitu "odpracovaných" let (roky účasti na důch. poj.). Ovšem to, jak vysokou částku si dobrovolně budete platit, bude mít posléze vliv na výši pobíraného důchodu. Po ukončení osobního volna se z dobrovolné účasti opět odhlásíte a budete klasickým zaměstnancem.

iz*

I podle mne by to mělo být bez problémů.

Pro vznik nároku na podporu je nutná účast na důchodovém pojištění alespoň po dobu 12 měsíců v posledních dvou letech. Zajímalo by mne, zda by se podpra přiznala i člověku, který si takhle dobrovolně platil důchodové pojištění sám. (Až půjdete na OSSZ, můžete se zkusit zeptat i na to, jestli byste se koncem těch 19 měsíců znovu zaregistrovat na ÚP) .

nuggy*
hodnocení

Omlouvám se, že odepisuji tak pozdě. Chtěla bych všem poděkovat za rady, velmi mi to pomohlo, a pokusím se s tím něco udělat. Hezký večer

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]