Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Datová schránka

Od: torrrent* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

potřebuji radu protože v tom nemám zcela jasno. Chtěl bych DS využívat jako prostý občan i živnostník (jsem osvč vedlejší, fyzická osoba, žádné s.r.o). Abych mohl skrze to podávat daňové přiznání i jako občan komunikovat např s finančákem ohledně daně z nemovitosti apod.

Jakou schránku mám založit? Pro občana nebo podnikatele? Popřípadě oboje (to mi přijde jako nesmysl)

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

1x
1) Ano, můžete si založit obě dvě občan i podnikatel. Rozdíl je v tom, že u podnikatele se eviduje IČO.
2) Pokud si založíte schránku na občana, budete moct přes ni komunikovat s úřady i za OSVČ. Sám to tak mám a úřady mi to uznávají i ve věcech OSVČ. Ostatně většinou vás stejně rozeznávají dle rodného čísla.
torrrent*
hodnocení

Takze pri podavani danoveho priznani, prehledu apod. se identifikujete jako obcan?
Treba u ossz se uvadi IC. U danoveho priznani je pouze rodne cislo.
Dekuji
mytrix*
V mém případě to tak je. Jak daňové přiznání tak přehledy sociální, zdravotní uznávají. Sami mi tam začali vše posílat.
Jinak na socce máte přiděleno jejich vs a rodné číslo, IČO se na jejich přehledech nikde neuvádí co vím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]