Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedova příšerně dunící hudba

Od: tess* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám nějaká práva ohledně toho, když soused, který sousedí se sousedem vedle a je nad ním, má šíleně zvednuté basy a i když nejsem pod ním, ale je to ten soused vedle mne, který však doma je jen občas, dojíždí někam na chalupu, tudíž ten nemá až takový "požitek" z prudce inteligentní hudby mého souseda, ta jeho hudební produkce mi duní celým bytem. Je to sice ve dne, ale někde jsem vyčetla, že i když je to přes den, nesmí soused narušovat užívání bytu jiného vlastníka a abych pravdu řekla, mne to dost narušuje. Je zde někdo "frajer/ka přes práva" a také ohledně této problematiky? Někdy mu oplácím stejnou mincí a pak je klid, ale stejně to pak udělá zas a já se nechci snižovat na jeho úroveň, i když někdy to pomůže, někdy zas ne a duní ještě víc. Co s takovým s prominutím kryplem? Jinak domluvit se s ním nelze, protože dle něj to není rušení nočního klidu.

Předem děkuji všem za podněty a třeba i návrhy, jinak byt jsem cca před 2 roky koupila na hypotéku, tudíž stěhování mi opravdu neraďte. :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radisto
hodnocení

3x

Obracet se na hygienu v tomto případě není na místě. V případě, že hudbu produkuje běžná fyzická osoba (občan) a ruší tím jinou fyzickou osobu (občana), neposuzujeme přesnou měřitelnou úroveň zvuku- neběžného hluku (za hluk běžný považujeme mluvené slovo- nereprodukované). V tomto případě zákon hovoří tak, že "osoba nesmí ostatní obtěžovat hlukem, zápachem a jinými zásahy, které jsou nadmíru místním poměrům"...

Zkusila jste si se sousedem v klidu promluvit?

Tím, že hudbu reprodukujete stejně tak říkajíc "oplácíte stejnou mincí"- se dopouštíte velké chyby, kterou hrajete do karet sousedovy- z věci jste totiž udělala něco, co je běžné k místním poměrům, jelikož to neprovádí jen on, ale i jiná fyzická osoba.

Jedná se o ukázkový občansko-právní spor. Ten neřeší policie, musíte se obrátit na místně příslušný úřad (městské části), nebo na úřad s rozšířenou působností, který si předvolá obě strany a zkusí situaci vyřešit k smíru.

Případ pro policii by to byl, pokud by hudbu reprodukoval v době nočního klidu, případně pokud by hudbu reprodukovala právnická osoba (bar, obchod, podnik...), to zdali je hudba hlasitá nebo ne, by podle místní vyhlášky, legislativy a přesně daných tabulek měřila hygiena... U fyzických osob se řídíme občanským zákoníkem a vyše uvedenou definicí.

hodnocení

2x

@tess - Jinak domluvit se s ním nelze, protože dle něj to není rušení nočního klidu.
To sice není - ale jeho chování by bylo možno kvalifikovat buď jako přestupek podle

z. č. 251/2016 Sb.

§ 7 Přestupky proti občanskému soužití

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

c) úmyslně naruší občanské soužití tak, že

3. se vůči jinému dopustí schválnosti, nebo

Lze řešit oznámením na PČR nebo na obecním úřadě.

Případně můžete podat žalobu dle

NOZ § 1013

(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

§ 1042

Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje.

Ovšem počítejte s tím, že všechny instituce musí při posuzování míry přiměřenosti poměrům přihlédnout ke konkrétním okolnostem případu - intenzita, čas, denní doba atd. - tedy nemusíte být úspěšná.

hodnocení

2x
Vše je na dlouhej loket pokud si troufáš mu dat po hubě tak aby to nikdo neviděl je to řešení
Jinak partizanština na chodbě v rozvaděči je hlavní jistič neváhám vypínám pokud by mi chtel dotyčný napadnout tak mám pepřový spray a mobil v druhé ruce
De o to se toho nebát

pavelpavel*
hodnocení

1x

Správa domu - řešit.

Měření hluku - řešit

Policie - řešit

hodnocení

0x
I přes den platí určitá pravidla ohledně hladiny hluku.
Obraťte se na hygienickou stanici s požadavkem na změření úrovně hluku.

hodnocení

0x

Zkuste s ním promluvit, třeba je to normální člověk, který si dá říct. Jen pro útěchu vám řeknu naši situaci. Bydlíme v rodinném domě vedle starého vypatlaného alkoholika s čoklem. Manžel přijde po noční, debil vypadne, pes tam několik hodin štěká, než přijde. Manžel nemůže tedy spát v ložnici, jde spát po noční do obýváku. Odpoledne přijdou za ožralem "známí", pustí na zahradě naplno rádio a žvaní hovadiny, do toho čokl štěká na každého, kdo po frekventované ulici projde. Večer se blbouni sbalí, pokud jde ožrala domů s čoklem, ještě to jde, někdy jde chlastat do nedaleké hospody a čokl vyvádí i do půl jedenácté. V lepším případě je "klid", ale ožrala nechá celou noc puštěné rádio, takže se nedá spát při otevřeném okně. Domluva není možná, raději ano nebudu psát, co jsem schytala při slušné domluvě. A rada tady i jinde? Pořídit si špunty do uší nebo chudáčka pejska krmit, aby netrpěl. Ale kur..., co my? Doufám, že budete mít větší štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]