Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na odstupné

Od: jirkaa odpovědí: 4 změna:

Zdravím, poprosil bych vás o pomoc.

Stal se mi úraz a dostal jsem částečný invalidní důchod. Podnik pro mě nemá práci, která by vyhovovala mému zdravotnímu stavu a smlouvu mám na dobu neurčitou. Mohou mě propustit, nebo mám nárok na nějaké odstupné?

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

§ 67 zákoníku práce:

Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. d) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Byl-li se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr, protože nesmí podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutím příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz nebo pro onemocnění nemocí z povolání, a zaměstnavatel se zcela zprostí své povinnosti podle § 270 odst. 1, odstupné podle věty druhé zaměstnanci nepřísluší.

§ 52 písm. d) praví:

d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,

Nevíme, zda se ve Vašem případě jednalo o pracovní úraz a dále jestli se zaměstnavatel zprostili či nezprostil povinnosti dle § 270 odst. 1, kde stojí:

§ 270

(1) Zaměstnavatel se zprostí povinnosti nahradit škodu nebo nemajetkovou újmu zcela, prokáže-li, že vznikla

a) tím, že postižený zaměstnanec svým zaviněním porušil právní, nebo ostatní předpisy anebo pokyny k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ačkoliv s nimi byl řádně seznámen a jejich znalost a dodržování byly soustavně vyžadovány a kontrolovány, nebo

b) v důsledku opilosti postiženého zaměstnance nebo v důsledku zneužití jiných návykových látek a zaměstnavatel nemohl škodě nebo nemajetkové újmě zabránit,

a že tyto skutečnosti byly jedinou příčinou škody nebo nemajetkové újmy.

lee*
hodnocení

1x
Zkuste zapojit trochu logiky. Vam se stane uraz, nasledne nejste schopen dale pracovat. Firma prichazi o zamestnance, ktereho si vyskolila, zaucila, musi si hledat nahradu coz dnes neni sranda a Vy jeste chcete odstupne :) Pokud nejde o pracovni uraz tak narok fakt nemate...

Takhle jednoduché to není. Zákoník práce chrání zaměstnance a hodně věcí zaměstnavatel musí strpět nebo zaplatit, aniž by za to mohl (typicky nemocenská). Takže tahle přímá logika na to uplatnit nejde.

id
hodnocení

0x

To byl pracovní úraz?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]