Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byla jsem nařčena z něčeho, co jsem neudělala

Od: pafko odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Jsem účetní ve středně velké firmě. Jsem zde již 10 let. Opakovaně se u nás řeší údajné úniky informací (zejména o mzdách lépe postavených zaměstnanců). V pátek jsem byla vedením firmy obviněna, že za to můžu já. Zítra máme spolu sezení a mám si připravit důkazy na svoji obhajobu a říct, jestli dám hlavu na špalek. Já ale opravdu nikomu informace o mzdách zaměstnanců ani o vedení nedávám. Za 20 let své účetní praxe dobře vím, co si můžu a nemužu dovolit. Velice se mě toto obvinění dotklo. Tak tak jsem se držela, abych vydržela se rozbrečet až u sebe v kanceláři. Jak mám dokázat, že jsem něco neudělala? Veškeré kontroly úřadů, které za celou dobu proběhly, byly v absolutním pořádku (ťukám do dřeva) ani jsem nikdy nebyla vedením upozorněna na nějaký nedostatek nebo chybu, kterou bych udělala. Všechny sestavy zamykám do skříně a klíče mám v kabelce. Když něco posílám nadřízeným, tak vždy v zaheslovaném souboru. Zaměstnancům dávám výplatní pásky nebo evidenční listy osobně do ruky. Neovlivním to, jestli je sami zaměstnanci někde položí nebo, jestli se tak zachová samotné vedení - jestli různé reporty uloží na přístupný disk apod. Situace se rozvířila teď - po návratu jednoho managera - on už u nás jednou ve firmě byl, ale odešel. Teď se vrátil - po dlouhém přemlouvání našeho vedení. Jeho kolegyně se mi svěřila, že se jim pochlubil i s výší své mzdy a řekla její částku. V tu chvíli jsem já ještě výši jeho mzdy neznala, protože jeho mzdový výměr se ke mně dostal až později (těsně před výpočtem mzdy za daný měsíc) a když se ke mně dostal, tak šlo opravdu o tuto částku.

Nevím, jestli se zítra na nějakou obhajobu nemám vykašlat a položit na stůl místo svoji hlavy, svoji výpověď (stejně už ji dlouho zvažuji), ale zase nechci, aby to vypadalo, že odcházím proto, že mě vedení obvinilo právem a že se toho bojím. Nevím, ale jestli má cenu se nějak obhajovat, protože lidi, kteří mě z toho nařkli ani pořádně nevědí, co vlastně všechno mám na starosti a jaké jsou moje pracovní postupy. Osobně si myslím, že informace unikají z vyšších míst a že si to vedení ani neuvědomuje - např.téměř všichni zaměstnanci seděli v zasedačce, kde se na projektor promítaly výsledky jednotlivých středisek za minulý rok - když došlo na výsledky jednoho střediska, tak mě oblilo - na tom středisku je totiž zařazen jen jeden jediný člověk a z řádku mzdové náklady, si jeho průměrnou mzdu umí odvodit i průměrně inteligentní člověk (Podotýkám, že já jsem ten nápad s promítáním neměla. Když jsem na promítání šla, tak jsem ani nevěděla, co se tam bude promítat, takže jsem ani dopředu nemohla na nic upozornit).

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Vy nemáte co a jak dokazovat, že jste něco neudělala. Oni by museli dokázat, že jste to udělala. Řekněte jim to, co jste napsala tady. Pro nejhorším vás vyhodí... Stejně tam být nechcete a s takovými vztahy asi nechtějí ani oni vás.

re4zon
hodnocení

3x
S nekym, kdo by po mne chtel dokazovat, ze jsem neco neudelal, bych rozhodne nepracoval. Na jednani bych prisel s tim ze pokud maji nejake podezreni, at vytahnou na zaklade ceho, ja mam svedomi ciste. Bud otoci, nebo se aspon dozvite kdo vas pomlouva.

hodnocení

2x

Vy nemáte co dokazovat. Vaši případnou vinu musí dokázat ti, kdo vás obviňují, tedy nejspíš vedení firmy. A pokud je ještě trochu času, vzal bych si na jednání právníka, který by jim nejspíš ukázal, zač je toho loket a jak už tu padlo, mohl by dokázat i vymoci odškodné za poškození cti a vašeho dobréhoj ména.

Fakt je, že musíte být pevná v kramflecích!

hodnocení

1x

Nevina se nedá dokázat.

Vždy jde dokázat jen vina.

Jak dokážeš, že jsi nikde nic nevynesla? Nelze.

hodnocení

1x
Oni musej předložit náká fakta o tom že za unikem informací stojíte vy !
Pokud je nepředloží neni co řešit a měli by se vám omluvit
Pokud něco předloží je na vás aby ste to vyvrátila a obhájila svou nevinu
Výpovědí bych to prozatim neřešil neb by to vypadalo že svou vinu přiznáváte

hodnocení

1x

Za prvé - známe vyjádření pouze jedné strany, ale tak to je. Za druhé- jak již bylo uvedeno- dokazovat něco co se nestalo je nemožné, nebo nelogické - to bych jednoznačně odmítl. Z Vaší strany by mohlo zaznít vysvětlení metodiky práce, která eliminuje riziko úniku informace o mzdách z Vaší kanceláře . Více se pro obhajobu dle mne udělat nedá a druhá strana by měla předložit důkazy o Vašem selhání. A pokud jsou Vaše informace z dotazu pravdivé, určitě bych se nesnažil druhé straně ulehčovat jejich snahu např výpovědí. Na druhé straně nemá cenu si ničit zdraví prací na nechtěné pozici, tj asi se trochu na to povznést, ale to je otázka zdali Vám na této práci záleží/ hypotéka či jiné závazky/, zda jste v regionu, kde je či není problém adekvátní práci sehnat , Váš věk atd.

jbfd
hodnocení

1x
Nelze! prokázat, že jste něco neřekla! Jak byste to asi podle nich měla udělat? Oni musí prokázat vám, že jste to řekla.

stars
hodnocení

1x

Vše co Vám firma řekne na tom sezení bych si vyžádal písemně. Hlavně nic bych bez právníka já osobně nepodepsal.

Dal bych to právníkovi, toto obvinění Vás poškozuje na cti, právník by z nich vymlátil jistě tučné odškodné a pak bych dal klidně výpověď.

hodnocení

0x
Teda v tomto pracovním prostředí bych být nechtěla. Pomalu bych se na Vašem místě poohledla po jiném místě. To musí být nepříjemné. Řekněte jim to, co tady píšete. Ale jestli Vám to pomůže...

bulik*
hodnocení

0x

Hlavně NIC nepodepisujte, ani vágní "Byl projednán únik informací". A už vůbec ne DOHODU o rozvázání pracovního poměru. I kdyby v dohodě bylo Vám přiznáno několikanásobné odstupné než je obvyklé. Pokud by měl Váš pracovní poměr skončit, nechte se vyhodit. Já bych jim nepodepsal ani převzetí výpovědi. Ať se starají oni jak Vám výpověď předat bez Vašeho podpisu. Na jejich řeči, že musíte podepsat převzetí bych reagoval slovy, třeba opakovaně, že nemusím a šel bych na své pracoviště. Pokud by mi podávali papír- výpověď i bez mého podpisu převzetí, tak bych si ten papír vzal. Hlavně vůbec NIC nikomu nepodepisovat.

hh
hodnocení

0x

v normální právní společnosti existuje presumpce neviny,neboli vina se musí dokázat,jinak je člověk bez viny.Tak řekněte své postřehy na sezení i o tom promítání.

olinl
hodnocení

0x

Píšeš o nějakém podnikovém "promítání", kde všichni viděli podklady pro odvození finanční částky nějakého zaměstnance, takže ať si vedení zamete před vlastním prahem, neb oni to vymysleli, tak ať si rychle na tuto " firemní akci" vzpomenou a i na všechny ostatní, co tam byli. Mohl informace vynést kdokoli. Argument za mě: Účetní jsem dvacet let a nemám potřebu a nesmím sdělovat citlivé údaje druhým/dalším stranám, podepsala jsem pracovní smlouvu s mlčenlivostí a za tím si stojím. Můžeš odpovědět i otázkou: A co přesně chcete slyšet, nepravdivé přiznání? Jinak-jako účetní si najdeš práci všude, o to se bát nemusíš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]