Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo dedi

Od: maria* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den. Mám dotaz. Kamarádce zemřel manžel. Děti nemeli. Její manžel má ale sestru s dvemi dětmi. S manželem měli společne jmění manželů . A ona neví s čím má počítat. Nevi někdo jak to je?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den. Pokud neměli děti a nenapsal závěť, tak bude dědit jen manželka.

doplněno 22.06.19 22:31:

Tazatelka se nezmiňuje o tom, že by žili rodiče zesnulého. Ti by patřili do 2. třídy dědiců. Pokud ale nežijí, bude dědit manželka veškerý majetek.

doplněno 22.06.19 22:34:

idnes.cz/...

Opravdu je to tak? Dočetl jsem se toto:

Důležité, je, že manžel či partner nemohou v první dědické třídě dědit sami; pokud nedědí některý ze zůstavitelových potomků, nastoupí dědicové podle druhé dědické třídy či další. Při projednávání dědického řízení je však nutné vždy nejdříve vypořádat společné jmění manželů, nejprve se tedy určí majetek, který bude výlučně vlastnit pozůstalý manžel a až poté je zbylá část majetku zemřelého předmětem dědického řízení.

Nemohu si pomoci. Podle mě dědí manželka a manželova sestra napůl. Aspoň tak mi to vychází z té citace. Ale ony se tyhle zákony měnily nedávno
Po nahlédnutí přímo do zákona musím tvrzení Kapky naděje potvrdit . Omlouvám se

kepler*
hodnocení

0x
Pokud byl zemřelý člověk v manželství, musí se po jeho smrti nejprve vypořádat společné jmění manželů – rozdělí se napůl (případně podle toho, jak měli manželé majetkové záležitosti uspořádané a stvrzené notářským zápisem), druhá polovina majetku a dluhů se bude dělit mezi dědice (včetně manželky či manžela).Zdroj: penize.cz/...
maria*
hodnocení

Samozřejmě. Ale ji jde o to, do jaké míry bude dědit ona jako manželka když byli bezdětni,a měli společně vlastnictví , a jak velká část případně sestře a dětem zesnulého. Beztak mají ve vlastnictví pouze byt, z tzv hodnotných věci snad jen televizi a počítač knihy se dnes příliš neceni . Jestli měl manžel úspory nebo ne , nevi

Jeho sestra a její děti dědit nebudou

hodnocení

0x

Pokud neměli děti, tak bude dědit manželka a rodiče zesnulého manžela - pokud žijí. teprve v případě, že by rodiče již nežili bude dědit sestra.

To jsem si taky myslel . ale sestra by dedila jen kdy by nedédila ani manželka

hodnocení

0x

5ekl bych, že pravdu má @kepler a konkrátně: polovina společného majetku připadně kompletnmě manželce a druhá polovina se rozdělí rovným díloem mezi manželku a manželovy rodiče, nebo , jsou-li mrtví, zůstavitelovu (tedy manželovu) sestru. Sestřiny děti by dědily jen tehdy, kdyby sestrea byla již mrtvá, ale rozdělily by si její popdíl, tedy dědily by čtvrtinu poloviny majetku.

Viz odkaz Kapky naděje
Z toho odkazu ale vyplýva, že sestra by dedila v prípade, citujem z odkazu:Pokud nežijí rodiče ani manžel či partner zesnulého, v další třídě zákon pamatuje na sourozence, případně neteře a synovce.Rozumiem tomu tak, že ak nežijú rodičia zosnulého a deti nie sú, dedí všetko len manžel(ka), či partner(ka).
VPAdá ro tak

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]