Nejste přihlášen/a.
Mám jednu hodně velikou starost. Přemýšlím, v noci nespím a nic kloudného mne nenapadá. Jde o moji dobrou známou kamarádku, postarší osobu, které jsem velice zavázán. Ocitla se v jednom centru péče, umístila ji tam její dcera, docela vysoce postavená osoba s velkým vlivem (dlouhé prsty) aby se tam o ni postarali, protože jí překáží. Dalo mi hodně práce svoji kamarádku vůbec najít, velice mi pomohla náhoda ale našel jsem ji. Údajně má diagnostikovaný Alzheimer ale vůbec na to nevypadá. Byl jsem za ní na návštěvě, popovídali jsme si normálně, a tak taky o tom Alzheimeru mám důvodné pochybnosti. Dcera dala do zástavy její barák a teď běží zástavní řízení, které skončí za měsíc. Potom se nebude mít kam její maminka, ta moje kakarádka vrátit, jelikož její domov bude prodán. Potřebuje se jí zbavit aby nemusela platit velké prachy za péči o ni. Jak jsem viděl ty lidi okolo mé kamarádky, docela bych si tipl, kdo by udělal tu špinavou práci, ty pohledy, jak jsem čára přes rozpočet a nestandardní chování její dcery, která by měla být ráda že někdo má o její maminku zájem, místo toho mi ta dcera do telefonu vynadala a vyhrožovaly mi, zakázala mi tam chodit a personálu zakázala mne tam pustit. Takhle se milující dcera k přátelům své maminky nechová a ta její maminka má opravdu hodně přátel ale žádný se tam nedostane, prý jen její rodina. Byl jsem už na státním zastupitelství, svěřil jsem se s obavou, jak je snadné vyrobit zápal plic anebo předávkovat sedativa, jestli mohou nějak tomu zabránit. Státní zástupce říkal že dokud se trestný čin nestal, tak prakticky nemohou. Tam jsem teda pomoc nenašel, mohou prošetřovat až se stane ale to už bude přece pozdě. Nechci aby její dcera spolu s nějakou ošetřovatelkou anebo lékařkou šla do kriminálu, chci je nějak odradit. Moje varování, že kdyby se tam něco takového stalo, tak že to dám prošetřovat neberou očividně vážně, vědí dobře, že by se to prokazovalo obtížně. Napadá vás někoho jak zabránit tomu aby se to stalo? Na koho se obrátit pro pomoc? Komu se s tím podezřením svěřit, když ani státní zástupce nezabral a nemá zájem. Kdo by mohl dozorovat její léčbu anebo jak je od té eutanázie odradit i když snad by to bylo možná pro tu moji kamarádku lepší. Mezi takovými lidmi bych opravdu nechtěl žít. A pak něco ještě za svého života darujte svým dětem, zvláště když jde o váš dům ve kterém jste žili pořád. To byla ta největší chyba, kterou ona udělala kromě toho, že špatně vychovala svoji dceru, která je teď schopna všeho, taky nechat zabít svoji mámu. Jak ji ale v tom zastavit z pozice vlastně cizího člověka fakt nevím a jsem se svým rozumem v koncích?
Pokud má paní Alzheimra a dcera se jí chce údajně zbavit, nebylo by snad jednodušší nechat paní doma? Tito lidé se občas ztrácí, někam odejdou a netrefí domů, občas si vaří vodu ve varné konvici, kterou umístí na ploténku, takže podpálí celý barák... Než ji umístit do speciálního centra, kde příbuzní musí doplácet každý měsíc tisíce, protože případný příspěvek na péči spolkne ústav celý a z důchodu musí zbýt člověku 15%. Já se tedy někoho chtít zbavit, neplatím mu měsíčně tisíce za pobyt s rehabilitací, ale nechám ho doma napospas. Dále si uvědomte, že hospitalizovaný musí s umístěním souhlasit. Pokud nesouhlasí, tak ho tam nenechají a jde domů.
Nám takhle plivli domů babičku z LDN. Byla 40dní v nemocnici, pak byla týden v LDN, protože po 2,5letech starání o nepohyblivého pacienta kdy starání bylo kromě nákupu a úklidu hlavně v podobě mytí zadku a manuálního vybavení stolice, jsme jí měli už zkrátka dost a chtěli si odpočinout. V LDN vydržela týden, než se její stav zase zhoršil a šla opět do nemocnice a tam řekla, že se do LDN už nevrátí a nikdo se nás neptal, jestli se o ní chceme a můžeme dál starat. Prostě jí přivezli. No vydržela doma 17 dní, než se její neléčitelný stav zhoršil natolik, že šla opět do nemocnnice, od kud jí přeložili na paliativní péči, kde měhem 4 dnů zemřela. A to prosím byla ležák, skoro hluchá a slepá a přesto když řekla, že jde domů, tak šla domů. Takže si myslím, že ta vaše známá tam bez jejího písemného souhlasu nebude a pokud je svéprávná a myslí jí to, může kdykoliv na svoji žádost zařízení opustit.
Ono je také dost humorné, když někdo, kdo se celá léta nestaral a vůbec zdravotní stav pacienta nezná, se pak najednou z čistého nebe začne zajímat a nejlépe poučovat, jak se máte starat a co byste měli a neměli dělat. To jsem taky zažila.
Hezký večer Ferdo. Je to pouze váš názor, v ústavu je patrně proto, že nebyla schopná se o sebe postarat a zaměstnaná dcera patrně neměla dost času. Nikdo se nebude zabývat vaší domněnkou a být vámi, nepletu se do toho. Souhlasím s tím, že darovat svůj dům je nesmysl ale mám kamaráda jehož maminka je dnes také v ústavu. Proč? Chodí, nakupuje, obdělá zahradu, uvaří a to uvaří byla právě ta poslední kapka. Přijel a ona vařila, plyn nezapálený a v hrnci slepice sice s useklou hlavou a oškubaná ale nevykuchaná. Možná když jse za kamarádkou byl, měla zrovna světlou chvilku. Nevím, nepletu se do věcí které se mě netýkají přímo, svých problémů mám dostatek. Sice je divné, že by vám někdo zakázal návštěvy, zde stačí aby svéprávná kamarádka napsala, že si vaši návštěvu přeje a té se můžete domoci soudně. Možná jsem divná ale vy slyšíte trávu růst a ono je to možná celé jinak.
Máte dobré srdíčko,ale mám obavy,že v tomto případě nezmůžete vůbec nic kromě toho,že si vytvoříte velký problém pro sebe.
V čem velký problém pro sebe? Ten velký problém mám už teď, přemýšlím a v noci nespím, ale problémy se musí řešit, ne před nimi strkat hlavu do písku. Když nevím jak ten problém řešit, tak je třeba se zeptat lidí. Musí přece existovat nějaké řešení. Já tam mám dveře zabouchnuty, nepustí mne už tam, řekli mi to zcela jasně ale taky to mělo význam. Bylo personálu dáno najevo, že se o naši kamarádku někdo zajímá, i to může odradit od špinavého záměru. "Víme o vás a víme co plánujete, známe vaši motivaci, nechte toho!" Ale to může fungovat jenom chvíli, dočasně. Je třeba zajistit nad "péčí" o naši kamarádku dohled, když už nám bylo znemožněno dohlížet svépomcí. Proto se ptám jak zajistit dohled nad léčením, jinak ten velký problém pro sebe budu mít, že jsem něco měl udělat a časem se může ukázat že opravdu mohl a bylo co, ale že jsem neudělal a to je pro člověka velký problém i když si to každý člověk nepřipouští. A tak přemýšlejme všichni spolu a jistě nás někoho něco kloudného napadne, třeba na koho se obrátit. Státní zastupitelství od kterého jsem očekával hodně mi nepomůže, teď nemá jak dokud se to nestane a tak třeba hledat pomoc někde jinde, protože až se to stane bude pozdě, jenže já teď nevím kde vlastně hledat a proto sem o tom píšu. Protože více hlav, víc rozumu jak se říká. Dík za Vaši reakci.
Snad ještě není tak zle aby byl jediný způsob jak zabránit vraždě starat se o ohroženého člověka sám. Snad existuje nějaký dohled a kontrolní mechanismy. Snad nežijeme v rozvojové zemi, kde nefunguje vůbec nic? Zatím tomu ještě nevěřím.
Jestli má tak dlouhé prsty jak říkáš a dokázala by i manipulovat s doktory,obávám se že opravdu moc nezmůžeš. Z toho by byly roky soudních tahanic a mezi tím by třeba stejně paní zemřela.
Osobně bych za to střílel nebo dal nucený práce v kamenolomu,odhodit svou mamku,ale prostě doba je taková a zákony taky. Jestli máš kam nabídl bych ji bydlení u sebe
Dlouhé prsty sice má ale zase ne tak dlouhé aby některý doktor kvůli ní riskoval postavení, svobodu a kariéru, pokud ví, že je jeho jednání pod dohledem, někoho kdo ten dohled může reálně poskytnout a když byl někým upozorněn, že je od něj takové jednání očekáváno a že se bude prošetřovat. Za takových okolností dá od toho normální člověk ruce pryč a já myslím že vysokoškolsky vzdělaní doktoři normálními lidmi jsou a nepůjdou do něčeho, kde je zvýšené riziko profláknutí takového jednání. Jen je třeba najít někoho anebo nějakou instituci, která je upozorní věrohodně a ne ode mne, ze kterého možná mají dojem, že bych snad mohl být i jejich dobrým klientem o kterého by pečovali. Jen je třeba někoho takového pro ně věrohodného hledat a já to nejsem. Zločiny se častěji než pod lampou páchají za tmy, světlo a kamera nejednoho zločince odradí od jeho počínání i když všemu nezabrání ale pod světlem se vraždí hůř než za tmy když se nikdo nedívá. Jde mi o to odradit a ne trestat a zatýkat, je to přece jenom její dcera, která se jí nepovedla ale řekni, kdo by chtěl mít svoje dítě v kriminále?
A ta paní je přece svéprávný člověk, nebo jí byla svéprávnost zbavena? To by se přece mohla sama rozhodnout, že v tom centru péče nechce být. Ale nemá kam jít, musel by jste si jí vzít k sobě a to by asi taky nešlo. A jak to,že její dcera už nakládá s jejím majetkem, ona jí už vše odkázala? Proč to dělala? Jestli máte nějaké pochybnosti,že má stanovenou diagnozu Alzhaimer podvodem, což je i docela možné-vzhledem k velkému vlivu její dcery, tak co jí dát vyšetřit ještě k jinému lékaři, který by potvrdil omyl. Teď je to jen na vás, aby jste jí pomohl. Ale je to těžké, když vás k ní nepustí ani její přátele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.