Nejste přihlášen/a.
Ahojte, minuly tyden jsem byl v nemocnici s podezrenim virozy srdce po tom, co jsem si u detskeho lekare stezoval na tlak na hrudi, v nemocnici jsem byl skoro tyden, viroza se nepotvrdila, jen mensi selest na srdci. Kazdy den mi byl ale meren tlak a vysledky byly podle slov doktoru uplne silene - na elektronickem tlakomeru jsem mel kazdy den hodnoty okolo 160/90 ale casteji spise 180/105... doktori tomu ale nechteli verit, tak mi tlak merili jeste rucnim tlakomerem a tam uz byl o neco malo mensi (cca 145/80.. ) ale i to je pry v 16 dost. Uprimne receno citim skoro porad jak rychle mi busi srdce, takze pochybuju ze by se ele. tlakomer mylil, kdyz ostatnim meril tlak v poradku... Chtel bych se jen tak zeptat.. je takovy krevni tlak v 16 letech normalni? (coz asi ne ) Da se s tim zit stejne dlouho jako s normalnim tlakem? popr. jak probiha lecba..
Doktori mi na tyhle otazky neodpovidali a blabolili o necem jinem, dekuji za odpovedi a omluvte mou neodbornost
)
Domnívám se, že vzhledem k tomu, že nejsi plnoletý, seznámí lékaři s tvým zdravodtním stavem a případnou léčbou tvé rodiče. Chápu, že jsi asi vyděšený, protože se s tebou nikdo nebavil, tak se zeptej rodičů, co jim lékaři řekli. Na internetu je o hypertenzi taky hodně informací, vkládám aspoň jednu - "I když se vysoký tlak nejčastěji zjišťuje u osob středního věku, nevyhýbá se ani mladistvým. V případech geneticky podložené hypertenze mohou mít vyšší krevní tlak již mladí lidé kolem 20 let. Tomuto se říká juvenilní hypertenze. Tlakové hodnoty mladých pacientů je třeba průběžně sledovat a hypertenzi léčit," říká profesor Niederle.
Andrewe, žít se s vyšším tlakem dá, ale musí se léčit, nejdříve by měla asi proběhnout celková vyšetření a najít eventuelně příčinu, může to být i dědičné. Na léčbu jsou většinou podávány tablety, které se užívají denně a pacient se musí dostavovat na pravidelné kontroly k lékaři. Můj manžel žije s vysokým tlakem též od mládí, přeji hodně zdraví
Vysoký tlak je nutno léčit a také např. zjistit příčinu. Dlouhodobý neléčený vysoký tlak může způsobit spoustu komplikací. je dobré vyhýbat se slaným jídlům (sůl skoro vyloučit), nekouři, nepít alkohol, jestli máš nadváhu tak zhubnout. Ale zkusila bych si tlakoměr půjčit domů, jestli ten vyšší tlak nemáš jen u lékařů, i to se stáváP5ojg.
Já to samozřejmě nechci nijak zlehčovat, ale bojíš se doktorů? Já od malička a to strašně. V páté třídě na preventivní prohlídce na mě vyzkoušeli tlakoměry snad z celé polikliniky, protože nevěřili, že dítě v páté třídě může mít tak vysoký tlak. Byla jsem na umření. Bylo to ze strachu. Vidím bílý plášť a jsem totálně v ... V 18-ti jsem měla 168 na už nevím kolik, to je taky dost. Dnes je mi 30 a je to furt stejný. Prostě nervy pracujou.
To má dokonce jméno, říká se tomu syndrom bílého pláště. Možná by to opravdu chtělo kdy ne koupit, tak pro začátek si aspoň půjčit tonometr (takový ten automatický, elektronický; například nějaký OMRON; klasický je sice spolehlivější, ale není jednoduché, umět s ním zacházet) a změřít si tlak v klidu doma.
A co se týče přírodních prostředků, jako výše zmíněné ajurvédské čaje, k dobryým lregulátorům vysokého tlaku patří bezinky /bez černý, sambukus niger) ve všech podobách. Z květů lze připravit docela dobrý čaj, dá se dělat i bezinkoá šťáva nebo i víno. Ne nadarmo se říká
"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni".
Haninko, v lékařské terminologii je tento stav formulován pojmem Syndrom bílého pláště takže zcela konkrétní diagnoza.
Aha omlouvám ,se nepřečetla jsem příspěvěk níže.
doplněno 25.02.10 14:43:U bezinky pozor je řazena mezi alergeny.
Mám tentýž problém. Doma v klidu tlak vzorový, ale u lékaře tep a tlak jako po sprintu do desátého patra. Ať dělám cokoliv, nedá se s tím nic dělat.
Určitě ti to napsali do propouštěcí zprávy, ještě to připomeň své praktické (dětské) lékařce a určitě ti řekne jak dále postupovat, jsou na to léky, nemusíš se bát. Také je možné koupit si domů tlakoměr, ale ty levné nejsou moc spolehlivé.
Pro ty, kdo se zajímají o "domácí" tlakoměry: osobně jako mírný hypertonik mám doma Omron M6. Testoval jsem jeho správnost měření na specielním testeru na které přezkušují i "profi" přístroje (před asi 3 lety asi jediný v ČR). Rozdíl byl do 3 mm Hg což je plně postačující. Měl jsem na testeru i jiný přístroj, myslím, že "bez hadičky, s mechanikou přímo na manžetě". Správnost jeho měření byla už významně horší.
Jinak zkušenost výborného ambulantního kardiologa: plně automatické "domácí" měřiče dávají mírně (5-10 mm Hg, což ale už má diagnostický význam) vyšší hodnoty než naměří lékař nebo sestra "ručním" tonometrem. Je to pravděpodobně dáno rozdílnými metodami měření (oscilační vs. auskultační). Vzhledem k tomu, že pokud vím nejsou na toto téma srovnávací studie důvod neznám.
A úplně nakonec pro tazatele: s uvedenými hodnotami by měl být sledován odborníkem, on i rodiče by si to měli pohlídat. Správná životospráva a v případě potřeby moderní medikamenty umějí tlak velmi dobře srovnat. Rozhodně neprospívá nadváha, neaktivní způsob života, častý stres apod.
Ahoj, dozvěděl jsem se , že podle prop. zprávy dostanu přístroj na celodenní měření tlaku (Holtera), i kdž myslím že doma mám ten tlak úplně nastejno, no uvidíme..
JInak nadváhou netrpím, cvičím.., ale stres je téměř každodenní.. ale to jsme zase někde jinde
Neměl jsi v poslední době nějako silnější zátěž stresíky málo spánku atd? Určitě to v tvém věku není běžné jsou v ohrožení cévy a ledviny.
Na snížení tlaku vhodná Kustovnice, dále dostatek tekutin.Rovněž mohu dopopručit čajíček z ayurvédy s názvem Sarpagandha.
Sarpagandha - krevní tlakHimalájský ajurvédský sypaný čaj. Originální bylinná směs.
Napomáhá regulaci vysokého krevního tlaku a zdravě nahrazuje nedměrnou konzumaci kávy. Příznivě působí při nervovém vypětí a nadměrné psychické zátěži.
Složení: voňatka citronová, nardovník jatamanský
Dobrý den.
Chci Vás upozornit, že jste zkopírovala obrázek z našich stránek bez uvedení zdroje. Prosím proto o uvedení názvu našeho e-shopu, jako zdroj fotografie čaje Sarpagandha, nebo o jeho vymazání.
Zda jste tak učinila si zkontroluji.
Monika Hanslová
Dejte si nějaký čajík na uklidnění, ať se vám taky nezvýší tlak - máte tady neplacenou reklamu na výrobek.Kontrolujte si, co chcete, když vám to dělá dobře. Kdybyste myslela rozumně, přidáte místo výhrůžky odkaz na stránky sama a firmě zajistíte zdarma propagaci. Vaším jednáním naopak zákazníky odrazujete! Pokud jste podnikatelka, je vaše jednání zcela nepochopitelné, pokud jste zaměstnanec, tak děláte práci, které nerozumíte.
No říká se to, i mezi odborníky, i když MUDr. Martin Herold, primář III. interní - kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady tvrdí, že česnek vysoký tlak nevyléčí. Jen bych chtěl upozornit na vedlejší účinky - možnost pokažžení rnde, například. Což u mladého pacienta není zase tak zcela zanedbatelné.
V 16 letechbych to neřešil.Puberta dovede rozházet jiné hodnoty tělesných funkcí.V každém případě jsou tu zákazy- tabu.:
Kouření,alkohol,extrémní námaha,ponocování a hlavně minimální požívání kuchyňské soli ,dieta ,minimum tuků a olejů.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.