Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zřeknutí se dědictví ve prospěch někoho

Od: martl odpovědí: 10 změna:
Dobrý den. V zimě mi zemřela máma. Nějaký drobný majetek zde po sobě zanechala. Žila v manželství s mým nevlastním otcem. Já a moje sestra jsme byli děti z prvního manželství naší matky. Zajímalo by mě, zda se mohu vzdát dědictví ve prospěch mého nevlastního otce. Kdybych se vzdal dědictví, znamenalo by to, že část by připadla i mé sestře a to bych nechtěl. Ona se celý život jen žene za penězi a když zemřel náš pokrevní otec, tak se mohla přetrhnout, aby získala co největší prospěch. Děkuji za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

4x

Já budu za tu špatnou. Vzdát se dědictví je hloupost co by vás jednou mohla mrzet. Netuším o jaký majetek jde ale já bych dědictví přijala a pak teprve rozhodovala o tom, zda a co přenechám nevlastnímu otci. Rozhodně bych ho třeba nevyhnala z domu kde matce patřila půlka. Vy se nyní zachováte velkoryse a až zemře on nezdědíte nic ale vše bude odůmrť neb on nenapíše závěť a nemá dědice, nebo je má a zase vy nic a cizí všechno.

Toto je dobrá odpověď. Ničeho se nevzdávejte. Znala jsem případ, kdy se vzdali dědictví kvůli chuderce nemocné sestře a ona to pak za nějaký čas prodala příbuzné, kterou všichni nesnášeli a bylo domluveno, že se s ní nebudou stýkat.

Také radím, abyste se dědictví nevzdával. Ale ani ne tak kvůli tomu, abyste držel majetek. Spíše zvažte, jestli nevlastní otec, zřejmě starší pán, bude mit dost schopností i chuti spravovat nějaké nemovitosti. Třeba zděděný les plný kůrovce musí být dnes spíše pro zlost než pro radost. Pokud vše předáte otci, předáte mu i starosti (pokud se nejedná jen o peníze). A s kým se bude radit? Možná právě s vaší sestrou. Jestli ho máte rád, nějak mu z dědictví pravidelně přispívejte, rozhodně to ocení víc.

martl
hodnocení

Ale já už všechno mám. Mám dům, chatu, zahradu, karavan, auto, motorku, traktor a vše, co k životu potřebují. Nemám potřebu hromadit další movitý a nemovitý majetek. A další věc je ta:" Je zakázáno cokoliv s sebou brát do hrobu."
Chci jen, aby můj nevlastní otec mohl v klidu dožít tam, kde dosud žil a po odchodu mojí mámy a jeho manželky měl ještě hezký život.
V dědictví naštěstí nejsou lesy napadené kůrovcem a ani jiné kritické nemovitosti. Kdyby tomu tak bylo, přenechal bych je sestře

lm®
hodnocení

3x

Nebo dědictví přijměte a pak jej otci darujte.

PS: Je vidět, že máte srdíčko.To je dnes vzácné. *palec2*

martl
hodnocení

A můžete mi napsat, jaké právní úkony jsou k tomu potřeba?

hodnocení

2x
Ano múžeš se vzdát dědictví e prospěch nevlastního otce
Neni stim žádnej problém
Při dědickém řízení se vše úředně sepíše a vše co ste měla dědit dostane pouze váš nevlastní otec
Kdo to pak bude dědit až váš nevlastní otec zemře bude pouze na jeho rozhodnutí
martl
hodnocení

Děkuji za jasnou odpověď

jabraka*
hodnocení

2x

Byl jsem ve stejné situaci.Vzdal jsem se dědictví jen dopisem s ověřeným podpisem.Nebyl s tím dále žádný problém.Notář tento dopis akceptoval.

JABRAKA

hodnocení

0x

NOZ § 1490

Vzdání se dědictví

(1) Dědic, který dědictví neodmítl, se jej může před soudem v řízení o dědictví vzdát ve prospěch druhého dědice; učiní-li tak nepominutelný dědic, vzdává se tím také práva na povinný díl s účinností i pro své potomky. Souhlasí-li i druhý dědic, použijí se obdobně ustanovení § 1714 až 1720; nesouhlasí-li však, k vzdání se dědictví se nepřihlíží.

Musíte kontaktovat příslušného notáře - podá vám další informace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]