Nejste přihlášen/a.
Já budu za tu špatnou. Vzdát se dědictví je hloupost co by vás jednou mohla mrzet. Netuším o jaký majetek jde ale já bych dědictví přijala a pak teprve rozhodovala o tom, zda a co přenechám nevlastnímu otci. Rozhodně bych ho třeba nevyhnala z domu kde matce patřila půlka. Vy se nyní zachováte velkoryse a až zemře on nezdědíte nic ale vše bude odůmrť neb on nenapíše závěť a nemá dědice, nebo je má a zase vy nic a cizí všechno.
Toto je dobrá odpověď. Ničeho se nevzdávejte. Znala jsem případ, kdy se vzdali dědictví kvůli chuderce nemocné sestře a ona to pak za nějaký čas prodala příbuzné, kterou všichni nesnášeli a bylo domluveno, že se s ní nebudou stýkat.
Také radím, abyste se dědictví nevzdával. Ale ani ne tak kvůli tomu, abyste držel majetek. Spíše zvažte, jestli nevlastní otec, zřejmě starší pán, bude mit dost schopností i chuti spravovat nějaké nemovitosti. Třeba zděděný les plný kůrovce musí být dnes spíše pro zlost než pro radost. Pokud vše předáte otci, předáte mu i starosti (pokud se nejedná jen o peníze). A s kým se bude radit? Možná právě s vaší sestrou. Jestli ho máte rád, nějak mu z dědictví pravidelně přispívejte, rozhodně to ocení víc.
Nebo dědictví přijměte a pak jej otci darujte.
PS: Je vidět, že máte srdíčko.To je dnes vzácné.
NOZ § 1490
Vzdání se dědictví
(1) Dědic, který dědictví neodmítl, se jej může před soudem v řízení o dědictví vzdát ve prospěch druhého dědice; učiní-li tak nepominutelný dědic, vzdává se tím také práva na povinný díl s účinností i pro své potomky. Souhlasí-li i druhý dědic, použijí se obdobně ustanovení § 1714 až 1720; nesouhlasí-li však, k vzdání se dědictví se nepřihlíží.
Musíte kontaktovat příslušného notáře - podá vám další informace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.