Nejste přihlášen/a.
Dobrej chtěl bych se zeptat zda-li je v pohodě být pivo které je "prošlé" (myslím tím jestli je expirační doba kvůli tomu že se to potom nedá pít a nebo jestli to je jen třeba kvůli nějakým předpisům. A pivo je skladováno v chladnu a tmě v garáži)
Předem děkuji za odpovědi
V pivotéce měli prošlé asi 100 kastlů piva různých značek. Mezi nimi třeba i belgické speciály za 80-100Kč za 0,3l.
Po domluvě jsem za 1Kč/ks několik kastlů koupil "na studijní účely".
Obecně platí, že čím silnější pivo, tím vydrží déle. Nejstarší kousky byly i rok staré a cca.3/4 všeho co jsem koupil bylo v pořádku.
Pokud máte pivo v chladnu a temnu ve sklepě, rok není žádný problém.
Pivo si sám vařím a nejstarší archiv jsem měl dva roky a bylo výborný.
Tak hlavně záleží na tom, jak moc je prošlé. Pár měsíců nevadí, 2 roky už ano. Manžel vozí pivo a běžně domů vozí piva, radlery, cidery i minerálky lehce prošlé nebo třeba z bouraček, kdy se to vysypalo s kamionu a nemůže to jít do obchodu. Teď o víkendu se narážel sud zeleného piva z Velikonoc. No zkrátka u lehce prošlého piva nikdy nikomu nic nebylo.
U piva se uvádí "Doba minimální trvanlivosti". To znamená, že pivo je po tuto dobu zaručeně poživatelné. Ovšem pokud je správně skladované a nejeví známky kažení (zkalené, usazeniny u piv, u kterých je to vyloučené, apod.), je v pohodě klidně i pivo ty dva roky (o kterých se tu už mluvilo) "prošlé". A pokud ho skladujete tak, jak uvádíte, nejspíš bude "pitelné". Já bych to zkusil a když nebude poživatelné, snadno to poznáte a nakonec ho můžete vylít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.