Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde všude se dá v Praze darovat plazma?

Od: milanp® odpovědí: 11 změna:

Potřebuji seznam dárcovských center Praha.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Seznam má možná MZ - ale nemusí být volně dostupný. Třeba by vám uměli poradit tady - krevnibarometr.cz/... - a nebo prostě googlete.

hodnocení

0x

Nejsem místní... Google mi krom několika pochybných komerčních společností vrátil například:

Ústav hematologie a krevní transfuze na Praze 2

Ústřední vojenská nemocnice

Thomayerova nemocnice

Nemocnice Královské Vinohrady

... myslím, že to bude dělat každá nemocnice v Praze.

Jen bych předpokládal, že prvodárci nebudou chtít odebrat hned plazmu, ale začne s darováním krve.

hodnocení

Já jsem spíše myslel dárcovská centra. Nebo ve výše uvedených nemocnicích dávají náhradu 600kč?

To jste měl napsat, že vám jde o "prodej" - pak všechna ta centra, která najdete na netu. Některá platí i víc.

hodnocení

Já jsem neřekl prodej. To říkáš ty :)

Některá platí víc? A která, to slyším poprvé.

A co jiného než prodej to je? Když se něco daruje, tak se za to nevyplácí náhrada. Dar ja darován zdarma. Když obdržíte protislužbou peníze, tak je to prodej. I když si to budou nazývat třeba náhradou.

V podstatě nazývat odběrná místa Sanaplazmy a podobných obchodníků s plazmou dárovským centrem je oxymorón. Protože tam se nic nedaruje, tam se prodává a nakupuje.

pb®

Ano, stejně tak se "darují" vajíčka, sperma, nebo náhradní matky odnosí cizí dítě. Samozřejmě vše zadarmo, protože česká legislativa neumožňuje brát za to peníze, nicméně "dárcům" jsou kompenzovány náklady a to ve vyší od několika málo tisíc za sperma po stovky tisíc za odnošení dítěte. Nikde nikdo veřejně nemluví o prodeji, ale podle vás o prodej jde.

rigel

tak vlastně i dárce krve si může mít nějakou kompenzaci - odečet myslím 3000 ze základu daně .

@pb jenže ve Vámi uvedených případech neexistuje druhá možnost skutečného daru. Narozdíl od plazmy, kterou lze skutečně darovat na klasických transfuzních stanicích.

@rigel No jistým způsobem by se na to dalo takhle pohlížet. Ovšem tohle souvisí se zákonem o účetnictví (jestli se tak jmenuje), který definuje odečty ze základu daně u darů, mezi něž počítá i darování krve a krevních složek.

hodnocení

jedubabicka®

Takže znovu: která platí víc?

Já to beru, že tu plazmu dávám nezištně a oni mi za to dají peníze taky nezištně :D

hodnocení

0x

www.dcch.cz

toto je adresa webové stránky na dárcovské centrum na jižním městě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]