Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem zaměstnaná na 6 hod. Denně v chráněné dílně.
Od 29. 1. 2019 jsem byla na neschopence, do 10. 6. 2019
Od 11. 6. 2019 čerpám 5 dní loŃské dovolené. 30. 6. 2019 končím a nastupuji v jiném zaměstnání. Kolik nové dovolené mám nárok vyčerpat, ještě mi zbudou 3 dny staré dovolené, kterou musím vyčerpat. Naše ůčetní totiž pokaždé tvrdí něco jiného a ještě mi ztratila ukončenou neschopenku.
Děkuji za odpověď
Dovolená se krátí po 100 dnch souvislé nemocenské v konkrétním roce a někdy se to počítá fakt dost blbě. Kolik máte roční základ dovolené - 20 nebo 25 dní?
Nemcenská byla kratší než 100 pracovních dnů takže zaměstnavatel nemá právo krátit dovolenou ( pokud nedošlo k nějaké neomluvené absenci). . Takže ano polovina dovolené zůstává
A ještě prosím,když jsem ukončila neschopenku 10.6. 2019 a nastoupila loňskou dovolenou 5 dní má to vliv,když to sečtu,vychází to 95 dní neschopenky a k dní staré dovolené.
A ještě prosím,někde jsem četla,že musím mít odpracovaných 60 dní,což nemám,protože jsem byla na neschopence od 29.1.2019 a pak jsem nastoupila dovolenou,takže zítra jdu do práce a poslední týden zase potřebuji dovolenou,takže odpracuji pouze 4 dny,což mi dá 1 měsíc.Má to vliv?
95dní nemocenské a k dní staré dovolené,jsem to špatně před tím napsala
Základní otázka je - odpracovala jste u zaměstnavatele alespoň 60 pracovních dní? Ne.
Pak se dovolená určuje tzv. "za odpracované dny", a sice za každých 21 odpr. dnů náleží 1/12 ročního nároku. Tj. máte nárok na 1,5 dne dovolené za rok 2019 u stávajícího zaměstnavatele.
Zde je to celkem dobře vysvětleno: ppropo.mpsv.cz/...
Obecně nárok na dovolenou vzniká po odpracování alespoň 60 dní u daného zaměstnavatele. . Nikde není uvedeno že těch 60 dní musí být odpracováno v novém kalendářním roce . V opačném případě by žádný zaměstnanec nemohl od ledna do března čerpat žádnou dovolenou
Vzhledem k převodu staré dovolené předpokládám že tazatelka v předchozím roce pracovala u stejného zaměstnavatele
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.