Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
s přítelkyní se stěhujeme do nájmu. Jsme oba studenti s nízkými příjmy, takže máme nárok na příspěvek na bydlení. K žádosti o Příspěvek na bydlení se přikládá Doklad o výši nákladů na bydlení. V tomto dokladu se rozepisují částky za nájemné, elektřinu, vodné stočné, odvoz odpadu, vytápění apod., které je třeba doložit (složenkou, nájemní smlouvou, výpisem z účtu). Já ale tyto přesné částky neznám, protože složenky chodí majiteli. V nájemní smlouvě mám uvedenu pouze výši nájemného, poplatků za elektřinu a souhrnnou výši ostatních "poplatků za domovní služby", což je vodné stočné, odvoz odpadku, vytápění, úklid domu apod. dohromady. Stačí tato nájemní smlouva jako doklad? Podle kalkulačky na penize.cz nehraje přesný rozklad nákladů na položku žádnou roli, důležitý je součet, takže by snad stačit měla. Pokud však nestačí, jak to mám doložit? Chtít, aby mi majitel ukázal ty složenky?
Děkuji moc za odpověď.
A stěhujete se do pronájmu nebo do podnájmu. Jestli jen do podnájmu tak o přispěvek na bydlení nemáte nárok (ne od ÚP).
My jsme v pronájmu a žádali jsme si ted také přispěvek na bydlení chtěli po nás nájemní smlouvu a dodatek ke smlouvě kde je rozepsané koik platíme nájjmu + vodu. Elektřinu + plyn+poplenice si platíme sami dodavatelům. To jsme museli doložit SIPEm že jsme to platili (3 měsíce pozpátku).Jestli nemáte SIPO tak složenky nebo nějaký doklad o zaplacení.
Dále po nás chtěli čestné prohlášení od majitelů že s námi nažijí a nepřispívají nám na bydlení a kopii jejich nájemní smlouvy.
Stěhujeme se do pronájmu, ten byt je v soukromém vlastnictví. Můj problém je právě v tom, že žádné SIPO neplatím, veškeré poplatky za nás platí dodavatelům majitel. My je podle nájemní smlouvy odvádíme majiteli, ale ve smlouvě nejsou rozepsané, je tam jen součet. Složenky a doklady o zaplacení má tedy jen majitel. Na výpisu z mého účtu je vidět jenom celková částka nájem+poplatky. Takže zůstává otázka: Stačí v tom formuláři doložit součet, nebo chtějí přesně potvrdit každou položku zvlášť? Je to jen formalita, v praxi by fakt nemělo hrát roli, jestli platím např. 300 za plyn a 600 za vodu, nebo 400 za plyn a 500 za vodu.
Díky za informaci o tom čestném prohlášení, o ničem takovém se nikde na oficiálních místech nepíše.
Požádejte majitele bytu, aby vám v dodatku ke smlouvě rozepsal čisté nájemné a položky za energie a ostatní služby. Je to vhodné i pro vaši informaci, až vám bude předkládat vyúčtování za energie a služby. Je dobré vědět, kolik zaplatíte např. za vytápení, vodu, úklid apod. Potom už jenom budete dokládat úhradu podle výpisu z účtu, případně pokladní doklad při platbě v hotovosti. Ale je možné, že odpovědná úřednice bude mít jiný názor.
Čestné prohlášení se dává v případě, kdy majitel pronajímané nemovitosti by měl trvalý pobyt v tomto bytě, ale skutečně bydlí jinde.
Já mám pocit že bez posledního vyúčtování za plyn a elektřinu vám žádnej příspěvek nedají. Vy vlastně píšete že se tam teprve budete stěhovat. Nárok na tyhle různý příspěvky se stejně podávají až ve čtvrtletí které následuje po tom za které žádáte. Nejlepší by bylo kdyby jste si zařídil SIPO a v něm měl všechny platby. Jednak to stojí jenom 12Kč a hlavně nemusíte skovávat různý složenky a útržky apodobný věci.
Mě to ale připadá že se stěhujete do podnájmu a tudíž na příspěvek nebudete mít nárok. I když to byste zase neměli Nájemní smlouvu.
V každým případě na Kontaktním místě kde budete žádat o příspěvek vám přesně řeknou jestli údaje v Nájemní smlouvě stačí nebo jestli budete potřebovat dodatek.
Přeju pevný nervy...
Ano to máte pravdu - my si žádali ted od ledna a dokládali jsme příjmy a náklady za říjem až prosinec 2009.
A když už nebudete mít SIPO tak si nechte napsat dodatek ke smlouvě kde bude rozepsané za co a kolik paltíte.
Ale musím říct že mě taky připadá že budte mít podnájem.. Nebylo by lepší nechat si elktřinu, plyn, odpady nechat napsat na sebe?
Nejdeme do podnájmu, ale do nájmu, tím jsem si úplně jistý. Pokud jde o ten nárok, budeme žádat ve 2. čtvrtletí, takže se bude brát v potaz leden, únor a březen. My tam bydlíme od 26.února, takže budeme mít velmi nízké čtvrtletní náklady na bydlení (ve výši jednoho měsíčního nájmu). Mohu ale s jistotou prohlásit, že naše příjmy za leden, únor a březen jsou tak nízké, že stále splňujeme podmínky.
Tak se běžte zeptat co po vás na úřadě budou chtít, at to pak nesháníte na poslední chvíly jak mi . Tam Vám určitě poradí.
A jak nizke musi byt aby byl nárok? Přiklad: Manželka ma prijem pouze za neschopenku 2500,- za celý měsíc. (loni byla OSVC) Manžel mzdu 16500 cisteho. Máme nárok na nejake prispevky?
Spočítejte si životní minimum na této kalkulačce a porovnejte s výši příjmů :
kurzy.cz/... a další předběžné informace získáte i zde:
penize.cz/... a také kam se obrátit s případnou žádostí.
Teď jsou nová pravidla od 1.1.2010. S životním minimem to, pokud vím, nesouvisí. Záleží na příjmech, na výši nákladů na bydlení a na tom, v jak velkém městě bydlíte. Našel jsem to na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí portal.mpsv.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.