Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém se zaměstnavatelem

Od: pablo odpovědí: 8 změna:

Dobrý den a jek krátce,

byl jsem zaměstnancem sice na DPČ i DPP u státního podniku který všichni znají a myslím, že jsem byl takticky vyhozen dle mého úsudku pro čestnost a dodržování zákoníku a práv člověka, tak jako jeden z mnoha, kteří píšou téměř to samé co já a je nás již dost.Využil jsem již všech možností a to doslova a bylo podáno i TO (trestný čin se údajně nestal a víc nesdělí) a byl podán i podnět na IP kde dle mého názoru jednají divně a tak i OSSZ ale nakonec kontrola něco potvrdila (vcelku důležité věci) ale opět to stěžejní pro mojí další obranu mi inspekce nesdělí.

Neexistuje ani pro bojovného člověka obrana jen placený advokát a na toho prostě nemám, protože jediné co mám jsou dluhy. Sice ne velké, ale nezpůsobil jsem si je sám, ale defakto stát a ten je nyní chce (dluh na pojištění) Stát by mi měl dluh anulovat je to paradox a zaměstnavatel je krkavý a nedá ani malé odstupné na dluhy a na rozdíl od něj nemám žádný problém.

Žádné úřady již nereagují a zaměstnavatel už teprve ne. Odbory také ne. To mi rozhodně nepřijde jako přirozené reakce a některé instituce před kontrolou tvrdily, že je vše v pořádku a nyní když je potvrzeno alespoň něco od inspekce tak na to "něco" nereaguje nikdo zatím. Zde odpovídá hodně lidí a já skutečně nevím jak se bránit. Úřad práce také nepomohl. Mohu jen konstatovat aniž bych vkládal důkaz, že kolega přede mnou dopadl a stejně a nejspíš tak dopadnou všichni. Četl jsem toho od bývalých zaměstnanců podniku toho dost a shodujeme se. Není obrany a bezplatné právní poradny defakto neexistují. Uvítám jakoukoilv radu a reakci a klidně i kritiku.

Díky předem všem za reakci Pablo

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

0x
Snad jste necekal od obl. inspektoratu prace, ze vam nejak pomuze. Ve zprave zduraznuji, ze nemaji pravomoc donutit chybujiciho zamestnavatele jinak nez pokutou ale to je k nicemu. Pouze stat inkasuje na vas ukor. Smirte se s tim a priste to nenechte zajit tak daleko.
pablo
hodnocení

Dobrý den,

je vidět, že jste o krok přede mnou, ale učím se statně a rychle a brzy budu i právník zdá se. Jestli jsem čekal od inspekce něco? Nečekal a dokonce jim před kontrolou drze zaslal screenshot od mého předchůdce neznámého ze stejného podniku a který dopadl na chlup stejně na inspekci se stejnou věcí a se stejným státním podnikem a já dopadl stejně, ale ne až tak docela. Něco potvrdili a to je stěžejní, protože zrovna toto podnik zapíral a mlžil a další věc je, že všechno mi říci nemůžou a to je špatně to by už bylo vyřešeno. Dál jsem se před kontrolou ptal jednoho odboráře, zda je možné a že se mi zdá, že je někdo informoval podle toho jak jednali (divně) a zda je to možné a on řekl, že je.

Pracuj pro stát "štědře se ti odmění" a za daně uředníci "pomůžou"

martl
hodnocení

0x
Jdi pracovat do soukromého sektoru a pak teprve poznáš jak se zachází se zaměstnanci. Já pracuji u soukromých firem zhruba od roku 1992 a zaměstnavatele mi dluží na nevyplacenych mzdách caa 80000,- Kč. Nikde není zastání a s penězi jsem se již rozloučil. Mnozí soukromí zaměstnavatele platí mzdu způsobem, že na pásku dostaneš minimální mzdu a zbytek bez papíru na ruku. I toto mám za sebou a mohu říct, že když člověk jde na neschopenku, tak chcípne hlady, nehledě pak jaký dostaneš důchod.
pablo
hodnocení

Díky za reakci,

já pracoval a to záleží na firmě. Jinak státní podnik má snad hodně lidí, takže se to netýká všech a všude a i když když problémy jsou a budou ve státním, tak kdyby se snažili jednat, tak to řešení vždy nějaké má. Takže nemůže za to podnik, ale jeden vedoucí a i vedoucí se dá snad vyměnit, pokárat, jinak postihnout dle provinění. Problém je jak píšete, že můžete být genius a mít i nějaké důkazy a dluhy vám to nezaplatí ani čest. Ty dluhy by i stačily, ale krkavci že ne a v životě už jsem pochopil, že jedině právník. Ty úředníky tedy vyházet. Rovnou právník, ale ten je drahý na složitější věc, ale třeba s tím bude hotov raz dva a já to tady řeším dlouho a o to jde. Znalost práva a hlavně titul. Právníka ignorovat nemůžou.

hodnocení

0x

Že byste alespoň pro potencionální budoucí zaměstnance sdělil co je to za státní podnik?

Já osobně žádný takový podnik asi mimo AČR a PČR (což nejsou podniky) neznám.

janh*
hodnocení

0x
Člověče,práce je všude habaděj a ty tady brečíš,že máš dluhy a že jsi švorc.
Tak běž makat,abys ty dluhy mohl splácet.Když neprozradíš více detailů,tak ti pomoci ani nelze.
pablo
hodnocení

Zdravím,

jsem rád za každou normální reakci a radu a odpovědi vašeho typu neřeším. Pravdu máte to ano a třeba už tu práci mám, ale pro takové jako vy mám vzkaz : kdo rezignoval na své práva, rezignoval navždy. Nejste bojovník. Když je necháte jste ovce a dalšího po vás to čeká též. Naštěstí tu máme chraktery jako vedoucí VZP která mi řekla to samé. Naroste jim hřebínek a budou to dělat dál a dál a všechno zde uvést nemohu. Já věci řeším - nikoliv ustupuji nezlobte se. Měl byste to také zkusit.

hodnocení

0x

ono je to těžké. váš příspěvek je dlouhý, ale vlastně v něm není žádná relevantní informace, které by se dalo chytit a něco poradit. protože co se týká vašeho KONKRÉTNÍHO problému, tak jste tajuplný jak hrad v Karpatech.

obecně - při DPP i DPČ je pro zaměstnavatele (i pro zaměstnance) jednoduché dohodu ukončit a odstupné zaměstnanci nenáleží. celkově mají dohody mimo pracovní poměr volnější pravidla, než smluvy na pracovní poměr.

kontroly u zaměstnavatele byly, jsou a budou, ať už plánované nebo na udání od (bývalého) zaměstnance (nebo někoho jiného). před lety jsem dělala účto mému drahému dnes už bejvalému, který v té době měl zaměstnance, takže kontrol jsem několik zažila. hlásily se nám předem, a pokud některé našly pochybení, tak se u nás nejednalo o nic dramatického. třeba jedna kontrola z inspektorátu práce nás uklidňovala, že u nás je všechno báječné, ale oni dostali za úkol na každé kontrolované firmě něco najít, tak to našli i u nás, ale pokuta je symbolická, protože pochybení je fakt v pohodě a jinde jsou na tom daleko hůř, tak není třeba z toho mít těžkou hlavu *nevi* a i u jiných kontrol když se něco našlo, tak to vždycky skončilo stejně - dostali jsme čas na nápravu, a protože se jednalo o (z našeho pohledu) papírové prkotiny, tak jsme to dodělali podle představ úřadu a byl klid. tolik k těm kontrolám - tam, kde není shledáno z hlediska úřadu závažné pochybení, tam vcelku o nic nejde, i když se něco najde. i proto se třeba děje to, že ve vašem případě nikoho to "alespoň něco" nezajímá, z hlediska fungování celé firmy to třeba ani kontrolní úřad, ani zaměstnavatel nepovažuje za nijak podstatné. nebo už zaměstnavatel provedl kroky k nápravě (pozor, což nemusí znamenat, že už se daná věc nebude dít, může to znamenat taky to, že daná věc bude papírově ošetřená tak, aby bylo v pořádku to, že se děje).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]