Nejste přihlášen/a.
Jsem v invalidním důchodu (karcinom), část důchodu dostávám ze Slovenska,
tento měsíc mi poprvé byla z účtu odečtena částka Kč 100,- "poplatek za zahraniční platbu".
Má "Sociálna poisťovňa" právo přesunout náklady na tuto trasnakci na mě?
Jsou to přece provozní náklady úřadu a já mám nárok dostat invalidní důchod v plné výši,
nebo se mýlím?
Provozní náklady úřadu to určitě nejsou, ten má svoje náklady za odchozí platby ze svého účtu. Důchod jste v plné výši dostal. Těch 100 korun si odečetla vaše banka za příchozí zahr. platbu, nezajímá je že je to důchod. Doporučuju si najít banku s výhodnějšími nebo žádnými poplatky za příchozí platbu ze zahraničí.
To není bankou. Pri zadávání příkazu k úhradě plátce určuje, komu budou poplatky (t.j. náklady) odečteny z účtu - SHA nebo OUR.
Tak to ale není. Pan má určitě Českou Šiditelnu, že ano? Ono se totiž dá určit, kdo bude hradit poplatky za transakci (určuje to příjemce při zadání příkazu formou OUR, SHA nebo BEN), ale těch 100Kč je poplatek ČS a.s. za to, že Vám převedla cizí měnu na měnu Vašeho účtu - v tomto případě jistě EUR na CZK. Toto bohužel odesílatel nemůže ovlivnit (a jsem si jist, že náklady za takovýto převod plně hradí slovenská sociální pojišťovna formou OUR).
Rada je jednoduchá:
1) změňte si účet u ČS na EURO účet (měna účtu = EURO)
2) změňte banku (a bajděte takovou, kde tento poplatek není) - na přijímání plateb ze Slovenska si dovolím doporučit FIO (vše zdarma v tomto případě - žádné poplatky)
Malá oprava: to, kdo bude platit poplatky neurčuje PŘÍJEMCE, ale ODESILATEL.
Jinak účet v EUR může být řešením jen zdánlivě. Pak je totiž ještě nutno převést ta EUR na CZK, aby se s nimi dalo platit v ČR. Nejlevnější způsob převodu se liší banku od banky. Třeba Unicredit (bývalá ŽB) umožňuje výběr CZK z účtu vedeného v EUR v kurzu deviza nákup bez dalších poplatků, což je asi nejvýhodnější způsob. Dost bank si účtuje nemalé poplatky za hotovostní operace na účtech v cizí měně. Je třeba vzít v úvahu i náklady na vedení dalšího účtu.
Nejlepší by bylo podle ceníku banky si spočítat celoroční náklady na různé způsoby u různých bank.
Upřesňuji informace - platba byla "SHA", t.j. náklady nehradí plně slovenská pojišťovna.
Doposud byl důchod v plné výši bez poplatků t.j. "OUR", minulý měsíc poprvé "SHA" a to dělá těch Kč 100,-.
A rozhoduje o tom slovenská pojišťovna.
Přesto děkuji za radu.
Bohuzel pravdu nemate Vy. Dle noveho zakona o platebnim styku je uziti instrukce OUR nebo SHA znacne omezeno a lze vyuzit pouze v pripade menove konverze, za predpokladu, ze se na ni strany dohodnou. Coz se zrejme nestalo.
Děkuji za odpověď, vidím, že jste v obraze. Můžu vás poprosit o víc informací?
1. Jaký zákon...
2. Jaká dohoda, za jakých podmínek, jaká měnová konverze...
Sociálna poisťovňa se neobtěžovala odpovědět na můj dopis.
V ČR je to zákon č. 284/2009 Sb., o platebním styku, v SR zákon č. 492/2009 Z.z., o platobných službách. Ve slovenském zákoně je povinnost platit náklady stanovena takto (v české je to v podstatě stejně):
Ak platobná operácia nezahŕňa konverziu, platiteľ znáša poplatky, ktoré účtuje poskytovateľ platobných služieb platiteľa, a príjemca znáša poplatky, ktoré účtuje poskytovateľ platobných služieb príjemcu.
Konverze je např. převod z EUR na CZK.
Dohoda musí být uzavřena mezi plátcem a příjemcem.
Děkuji za radu.
Už 16 let mám účet u KB a mockrát jsem chtěla odejít jinam- pořád nové a stále vyšší poplatky, to, co bylo kdysi zdarma zrušili nebo zpoplatnili - brzdila mě jenom představa, že všechny platby, trvaláky, inkasa, SIPO, atd. budu muset odhlašovat a znovu nahlašovat a zmatky z toho plynoucí...
Poslední kapka bylo zvýšení poplatku za důchod z Kč 100,- na Kč 145,- při zachování SHA. Zřídila jsem si účet u Fio a k mému velkému překvapení bez problémů a jednoduše jsem všechny platby převedla na nový účet (dokonce i SIPO z domova). A teprve teď jsem si s hrůzou uvědomila, že to, za co jsem KB platila cca 250 až 300 Kč měsíčně mi tahle banka udělá úplně ZADARMO.
16 let x 12 měsíců x 250 Kč = 48 000 Kč - nemůžu tomu uvěřit!
Za blbost se platí!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.