Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Eshop na vedlejší poměr - jaké povinné výdaje

Od: kmosek® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na radu.
Chci si založit eshop ,prozatím jako vedlejší činnost.
1. musím o tom informovat zaměstnavatele když nejde o podobnou činnost?
2. Jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění?
3. jelikož se bude jednat o nákup prodej tak bych uplatňoval paušál - chápu dobře že s celkového prodeje odečtu 60% a ze zbylých 40% bych platil 15% daň?
4. Čekají mě ještě nějaké jiné povinné vídaje?
Děkuji moc

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eschop
hodnocení

1x

Čekají mě ještě nějaké jiné povinné vídaje?*zed*

Ano, doučování z češtiny a nebo si popis zboží na webovkách nechat napsat dětmi ze třetí třídy, ty by to zvládly bez hrubek.

hodnocení

Dík, na doučování chodím, žíl jsem 12let v zahraničí a co si budem povídat když 12let používáš češtinu sporadicky tak toho člověk dost zapomene.

V tom nemáte pravdu. Kamarádka se někdy před 40 lety provdala za Němce a žijí spolu na jednom řeckém ostrově. Mluví německy, řecky, a rusky, je to tam prý samý Rus. A česky nezapomněla, každý rok mi před Vánoci posílá dlouhý několikastránkový dopis a její čeština je bez chyby. Co v člověku zakoření, to se nezapomíná. Jaga.

Je to stejné, jako když se někdo omlouvá, že tam má hrubky, protože píše z mobilu. Chudák mobil, svedou na něj i pravopis. ;)

hodnocení

0x

1. Informovat zaměstnavatele nemusíte, ale až přijde doba, kdy budete dělat daňové přiznání, budete po něm chtít "přehled ročních příjmů", tak je lepší mu to říct aby to daňové přiznání neudělal za Vás bez vědomí toho, že ještě podnikáte.
2. Pokud na vedlejší činnost v roce 2019 nevyděláte více než 79tis (každý rok se mění) sociální nemusíte vůbec řešit. Pokud více, tak se vypočítává poměrná část vůči hlavnímu výdělku a to doplatíte + Vám na následující rok můžou nastavit zálohy. Zdravotní pojištění platíte 13,5% z vyměřovacího základ, tedy 50% z hrubého zisku.
3. Na nákup a prodej lze jistě uplatnit paušák, ale osobně bych vedl evidenci a uplatňoval skutečné náklady. Přesně jak počítáte, dá se říct, že z přijaté 100 Kč odvedete 6 Kč. U nákupu a prodete budete určitě řešit i DPH.
4. Co se týče výdajů, tak pouze při založení živnosti (1000 Kč), pak klasická administrativní droboť (razítka atd, 500 Kč).

Co se týče eshopu, tak se musíte registrovat na úřadě o ochraně osobních údajů a doporučuji si načíst hodně o HTTPS a SSL certifikátech, jsou za to v dnešní době dost vysoké pokuty, případně při zneužití ukradených údajů jde škoda za Vámi.

mot
za co jsou vysoke pokuty? ze nemate https?:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]