Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoludlužník - zúžené společné jmění manželů

Od: kettys* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chtěla bych se stát jako spoludlužník kamarádce na bezpříjmové hypotéce. Jde mi o to zda mohu u notáře s manželem zúžit společné jmění manželů, aby se nepodílel na této hypotéce... a jestli v případě, že by třeba za dva-tři roky chtěl sám hypotéku neměl by s tím problémy. A ještě bych se ráda zeptala kolik si za takovou tu smlouvu cca berou notáři odměnu? Děkuji za radu K.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

1x

V první řadě vám velmi důrazně radím, abyste pro kamarádku tuhle věc nedělala, může na tom ztroskotat vaše přátelství a časem i váš život, budete dlužit za něco, co nebudete mít, může vás to vážně ovlivnit finančně a nikdy nevíte, co se vám a vaší rodině může stát. Správná kamarádka by to po vás nikdy neměla chtít. Upřímně vám řeknu, že podle toho, co jsem ve své profesi viděla a zažila, nepomohla bych tímto způsobem asi ani blízkému příbuznému. Ale je to vaše věc, takže k dotazu: Můžete všichni dojít k notáři a tam sepíšete, že tento váš konkrétní závazek nebude závazkem společného jmění. Upozorňuji však, že případná exekuce může na společné jmění sáhnout. Váš manžel, pokud by si bral hypotéku, ovlivní ho to v tom směru, že se posuzují příjmy a výdaje celé rodiny, tedy i tento váš závazek, proto by na ní nemusel dosáhnout. S odměnou vám neporadím, ale vidím to tak na 2-3 tisíce. Ale skutečně vás odrazuji, nedělejte to.

Zřejmě si kamarádka neuvědomuje všechna úskalí tohoto kroku. Teď je teď, ale za 5, 10, 15 roků? Co můžete vědět co se může stát.? Třeba i Vy budete potřebovat finanční pomoc a ruce budete mít svázané. Je to krok, který lze těžce zvrátit. Mám známého, který měl 20ti letého kamaráda, byli jak jedna rodina. Kamarád jej požádal, aby mu byl ručitelem hypotéky na koupi malého domečku. Pochopitelně, že šel. Život se mu jaksi nepovedl. Kamarád se rozvedl, jeho syn, který s ním bydlel ve společné domácnosti začal dělat špatnosti a došlo i k exekuci. Kamarád přestal splácet hypotéku. Je jasné, že známý za něj musel začít splácet. Teď si tluče hlavu o zeď, protože ve svých 68mi letech chodí na brigády, aby mohl splácet hypotéku cizího člověka. Kamarád kolem něj chodí jako by se neznali. Říkáte si, že Vám se to stát nemůže?Ale může. Život se někdy tak hrozně zamotá, že bychom tomu ani nevěřili. Souhlasím s Martini, která Vás od toho odrazuje a dávám jí bodík.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]