Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bankovní účet pro cestování

Od: fread® odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na bankovní účet se kterým je nejvýhodnější platit a třeba i vybírat v zahraničí jelikož hodně cestuju tak by se mi to hodilo. Momentálně mám fio u kterého je ten kurz tragédie a ještě mám equa která je na tom o něco lépe.
Chtěl bych spíše něco bez poplatků za vedení a platby.
Díky za rady

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Byl jsem teď přes zimu několik měsíců v Asii a používal jsem primárně kartu od Revolutu. Je to přímo platební karta na cestování a nabízí velice výhodný kurz při výběru či placení. Tuším, že tam byly i nějaké výběry zdarma (asi dva nebo tři měsíčně). Občas jsem byl nucen platit či vybírat svou normální kartou a ten rozdíl na kurzu tam byl docela znatelný.
mot
nedavno sem kupoval vec ze zahranici asi za 25tis. Taky sem se díval na revolut, kurzy maji lepsi, ale usetril bych nejake 4 stovky. a to je malo, abych si jejich ucet zarizoval, zjistoval jak to funguje a jake jsou omezeni. pokud hodne cestujete, tak se to mozna vyplati, ale kvuli dovolene asi ne.

hodnocení

1x
Jen je třeba říct, že i ta mKarta svět používá vždy aktuální kurz, jen banka na tom nerýžuje desítky hal až korunu za spread, ale jen jednotky haléřů. V podstatě prodává měny za střed a ten se každý den mění. U eura to může být až o 50 hal levněji než u běžné karty, což dělá na stovce eur 50 Kč navíc. Udělejte to jak jsem vám psal s tou equa kartou, přiřadit k ní účty eur i USD. Já občas kouknu na kurzy equa bank a když se mi zdá kurz přijatelný, tak si v bankovnictví jednoduše koupím eura či dolary a pak tou kartou platím, kde potřebuju. Karta automaticky ztrhava preferujici měnu v té které zemi. Loni například jsem koupil dolar za necelých 20,90kc a to tam mám dolary i za 18kc už delší dobu. Používám hlavně při nákupu na aliexpresu anebo kdybych neměl dostatek hotovosti v Egyptě. To už není úspora v desetihalerich ale korunách, takže ani ta mKarta svět není žádný zázrak.

hodnocení

0x

Nemám přehled o bankovních účtech, ale platební kartou můžeš platit v zahraničí bez omezení.

Ovšem výběr hotovosti z bankomatu v zahraničí je (myslím si) vždycky zpoplatněn a nejsou to korunové částky. Na něčem ta banka vydělat musí.

Pokud by mělo být všechno bezplatné, tak bys na účtu musel mít aspoň 500 000Kč a banka by možná žila z úročení tvých peněz. Prostě chceš nějakou službu, tak za ni i zaplať.

Já mám třeba u mBank všechny výběry nad 1500 Kč zdarma. Ať tady nebo v zahraničí a ve všech bankomatech.
hodnocení

Tak to, že se dá platit každou bankou bez omezení to víme snad všichni
Ale na to já se absolutně neptám. Ptám se s jakou bankou je nejvýhodnější placeni v zahraničí co se kurzu týče. Každá banka má jak je známo jiný kurz :)
mBank byla na zahraniční výběry bankomatu snad úplně ta nejméně vhodná banka na našem trhu a to díky jejímu velice špatnému kurzu. Při výběru větších částech na tom pak klienti platili nemalé částky. Teda toto bylo pár let zpátky, snad se trochu aspoň zlepšili.

Výběr kartou - záleží na bance. Každá to má nastaveno jinak. Já si na tohle pořídil účet u EQUA, protože ne všude jsou pobočky Erste a na EQUA účtu nemusí být žádný pohyb když to já nepotřebuji. 9Kč v zahraničí je snesitelných a u nás zdarma.

hodnocení

Znovu píšu. Je tady někdo, kdo hodně cestuje, tak jako já a řekne mi, jakou používá platební kartu? Nejlíp nějakou s nejvýhodnějšíma kurzama a třeba dobrým výběrem v zahraničí.

mot
a to je problem si porovnat kurzy u tech par bank, co v cr je?

gazda*
hodnocení

0x
Koukněte na banku Revolut. Teď nad ní uvažuji.

Revolut není banka v pravém smyslu, i když mají krátce vydanou bankoní licenci tak zatím platební účty nenabízí. Je to spíše předplacená platební karta kterou si nabijete.

hodnocení

Koukal jsem na to a přesně jak je již psáno. Je to jen předplacená karta. Chci spíš nějakou výhodnou banku. Momentálně mám Fio a Equa. Fio používám jako primární banku a Equa vůbec ale přemýšlím, že to zkusím changnout a začít používat Equa jako primární banku :D. Ještě se mi teď docela líbí u airbanky ta akce :D 500kč na vyzkoušení ale nikde není psané, jestli je to použitelné na moji útratu (třeba nákup benzínu).

Pokud jde jen o platby a výběry v zahraničí tak je Revolut společně s českým účtem celkem dobrá kombinace

hodnocení

0x

Od února zavedená karta Svět při jakýchkoliv platbách v zahraničí daleko nejvýhodnější ze všech u nás dostupných možností. Byť má mBank málo kamenných poboček, nemá pokladny, s jejím internetovým bankovnictvím jsem nikdy neměl problém, je jednoduché a přehledné, výpisy z účtu vždy kolem 3. - 4. emailem. Žádné poplatky a výběry nad 1500 Kč zdarma.Jako alternativu mám Fio, umožňuje na pobočkách vkládat i vybírat a bez poplatků. Kritici by si měli ověřit současný stav a taky se seznámit se zákonem o pojištění vkladů.

Sorry, to co píšeš je jako jejich reklamní slogan.

Dříve měli kartu World a ta byla nejhorší ze všech běžných karet.

Můžeš objasnit rozdíl mezi World a Svět?

hodnocení

0x
Každá banka zveřejňuje aktuální kurzy na svém webu, stačí porovnat. Každopádně se to liší o jednotky nebo max nižší desítky haléřů, takže v tom nevidím problém. Mimo jiné equa jako jediná může svou kartu využívat jako multimenovou. Jednoduše v bankovnictví se ke kartě na běžném czk účtu dá ke kartě přiřadit eurovy i dolarovy účet. Pak platíš jednou kartou bez ohledu na měnu. Pokud máš levnější eura, karta jednoduše preferuje v zahraničí eura, pokud je jich nedostatek, bere penízky z korunoveho účtu za aktuální kurz. A třeba na aliexpres můžeš platit v dolarech opět automaticky bez konverze.
hodnocení

Mám založenou i Equa ale primárně používám Fio. Dnes jsem se dozvěděl, že na airbance mají nějakou akci 500kč na vyzkoušení :D ale nevím, jak to funguje vůbec, nikde není psáno jestli to lze použít na libovolnou útratu.

hodnocení

0x

arne1, pokud bys měl stejnou zkušenost jako já, tak bys také mohl napsat to, co jsem napsal já! Nemáš, tak nekritizuj, že to je jako reklamní slogan. Karta je zadarmo a bez poplatků, tak si ji zkus. A vysvětlovat nic nebudu, reagoval jsem na otázku někoho jiného.

Pokud vybíráte v zahraničí, nikdy to nemáte bez poplatku (jen někdy bývají schované). Nezmiňujete tu, jakým kurzem vybíráte. mBank vždy totiž platila za tu nejméně výhodnou banku do zahraničí na našem trhu práce díky jejímu nevýhodnému kurzu. Při větším výběru jsme pak na kurzu zaplatil mnohem více peněz než kdyby jste vybíral kartou, která si třeba účtovala poplatek stovku za výběr. Ale jak už jsem tu psal předtím, platilo to pár let zpátky, třeba se to u nich trochu zlepšilo.

změnilo se to u nového typu karty kterou teď mBank vydává, narozdíl od bězné karty má asi nejlepší kurzy ze všech debetních karet na českém bankovním trhu ale musíte si výslovně požádat o vydání mKarty Svět, běžná mBank karta má kurzy stále žalostné

hodnocení

0x

Pochybovačům: Ano, karta mBanky mKarta Svět je nejvýhodnější, jak jsem uvedl dříve, viz nezávislý server peníze.cz: penize.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]