Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrácení zálohy za dioptrické brýle

Od: vladimira odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám dotaz. Zajímalo by mě jestli je možno odstoupit od smlouvy a žádat o vrácení zálohy. Dne 23.3.2019 jsem si objednala obruby s dioptrickými skly, zaplatila jsem zálohu 3000 Kč. Dne 8.4.2019 mi přišla sms, že brýle mají zpoždění. Dne 11.6.2019 mi přišla další sms, že si mám vyzvednou brýle. Skoro tři měsíce jsme čekala na brýle, o které již nemám zájem. Mám nějakou šanci o vrácení zálohy?

Děkuji za odpověď.

Vladimíra

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jaká byla lhůta dodání ve smlouvě? Vidím to dost černě a pokud brýle nevyzvednete, záloha za již vyrobené brýle nejspíš propadne.

doplněno 11.06.19 18:55:

Pokud jste na zprávu o zpoždění dodání nijak nereagovala (třeba zrušením objednávky), pak nepočítejte s tím, že vám zálohu vrátí.

vladimira
hodnocení

Lhůta dodání 8.4.2019.

hodnocení

1x

Ano, písemné zůstává, ale pokud je to jen ústně, může kterákoliv ze stran tvrdit opak. Ovšem, taky by mě nenapadlo, že při zrušení objednávky budu muset posílat či donést písemné vyjádření.

To čekání bylo sice nepříjemné a dlouhé, ale pokud jste si dala dioptrické brýle udělat, pravděpodobně je potřebujete. Tak si je nechte, ve zdraví je noste a příště se této optice vyhněte. Jaga.

hodnocení

1x
Šanci na vrácení zálohy asi nemáte (resp.asi by s tím byla taková práce, že to nestojí za námahu).
Nicméně ten termín dodání je mi velmi zvláštní, resp. ta dlouhá doba.
Já dostal své poslední brýle asi 4 dny od objednání. A to se jednalo o dost drahé skla vyráběná v Německu. Nebo možná právě proto jsem měl brýle tak rychle..

hodnocení

0x

NOZ § 2590

(1) Zhotovitel provede dílo s potřebnou péčí v ujednaném čase a obstará vše, co je k provedení díla potřeba.

(2) Není-li doba plnění ujednána, provede zhotovitel dílo v době přiměřené jeho povaze. Má se za to, že je čas plnění ujednán ve prospěch zhotovitele.

Zhotovitel je sice v prodlení, ale vy jste pravděpodobně od onoho 8. dubna nijak nekonala. Kdybyste již tehdy zhotoviteli sdělila, že pokud nebudou brýle zhotoveny a předány do (například) 2-3 týdnů, jinak od smlouvy odstoupíte a budete požadovat vrácení zálohy, byla byste v lepší pozici.

Obávám se, že v tomto případě na vrácení zálohy nárok mít nebudete - zhotovitel může namítat, že jste se proti prodloužení lhůty nijak neohradila, což je možno považovat za konkludentní souhlas.

vladimira
hodnocení

Já se ohradila, ale bylo mi sděleno dost arogantně, že odstoupení od smlouvy není možné. Myslím si, že jsem měla řešit vše písemně.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

myslim ze neni moc sance, jsou to bryle na vase oci a jinemu sedet nebudou, takze by v podstate obchodnik mohl ty bryle vzit a vyhodit je, proto berou zalohu, s tou dodaci lhutou je to divne ale bez papiru asi tezko neco poresite

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]