Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Placení výživného

Od: miloslinhart odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Prosím o informaci jestli musím platít výživné na mého syna, když dovršil 18 let. Je zařazen do invalidního důchodu a moje bývalá manželka je jeho opatrovníkem.(syn je nesvéprávný-autista). 18 let měl 12.5.2019. B.Manželka mi tvrdí že to dlouhodobě (i s předstihem )vyřizuje,ale že ještě neví kolik na něj dostane...Ale pravděpod. víc,než dělali moje alimenty.(6000Kč). Platím ještě na dceru 5000Kč,která studuje V.Š. Moje příjmy těmto částkám vůbec neodpvídají,ale zatím to nechci řešit soudně.Děkuji moc předem za radu.Linhart M. ps. Pokud bude potřeba pošlu podrobnější informace.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den,

jestli existuje pravomocný rozsudek, který vám ukládá povinnost platit na syna výživné, tak na syna musíte platit podle rozsudku bez ohledu na to, jestli dovršil 18 let. Můžete podat návrh k soudu aby vám soud zrušil (případně snížil) vyživovací povinnost (nejlépe až bude mít syn přiznaný invalidní důchod), obecně ale vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do doby než dítě nabude schopnost se samo živit. Pokud bude syn z důvodu zdravotního postižení celoživotně neschopný se sám živit, měl byste se na jeho výživě nějakou přiměřenou částkou podílet neustále.

hodnocení

1x

@miloslinhart - jestli musím platít výživné na mého syna, když dovršil 18 let
Musíte - není rozhodující věk, ale

NOZ § 911

Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit.

Zatím tedy jste povinen platit soudem stanovené výživné, po přiznání invalidního důchodu synovi pak musíte podat k soudu návrh na zrušení výživného. Upozorňuji ale, že může dojít pouze k jeho snížení, ne úplnému zrušení - záleží na všech okolnostech, které soud bude posuzovat.

Píšete "nechci řešit soudně" - jenže vám nic jiného nezbývá; máte-li na mysli dohodu, není v tomto případě možná:

Občanský soudní řád § 163

Rozsudek odsuzující k plnění v budoucnu splatných dávek nebo k plnění ve splátkách je možno na návrh změnit, jestliže se podstatně změnily okolnosti, které jsou rozhodující pro výši a další trvání dávek nebo splátek. Nestanoví-li zákon jinak, je změna rozsudku přípustná od doby, kdy došlo ke změně poměrů.

vyzivne
hodnocení

0x

Vaše povinnost platit výživné končí dnem přiznání inv. důchodu. Není rozhodující datum zletilosti a nebo to, že ještě není zmám výměr důchodu, ale již bude znám datum, od kterého bude syn inv. důchod pobírat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]