Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti?

Od: afroman* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, před 3 týdny jsem nastoupil do jedné firmy. Dělám zde nejhorší práci navíc pouze na odpolední kdy nastupuji v 11:30 a koncim v 20:30 což mě změnili hned druhý týden. Jelikož žena dělá na směny a mě bylo řečeno že odpolední budu dělat minimálně rok zvažuji změnu zaměstnání. Jelikož vím jak je v dnešní době těžké sehnat práci chci se zeptat jak dlouho musí člověk být zaměstnán aby se mu z toho vypočítávala podpora v nezaměstnanosti.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jedna malá pomůcka spolcest.cz/...

šťastná*
hodnocení

0x

Litera Zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zní:

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který

a)vykonával v délce alespoň 12 měsíců v rozhodném období ( § 41) zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost zakládající povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti 21) (dále jen "předchozí zaměstnání"),
b)požádal úřad práce, u kterého je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a
c)ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

Odkaz pana kolegy na internetovou poradnu je dobrý, odpověď pro Vaše potřeby není úplná. Vpřípadě žadatelky se jednalo o vyčerpání jen části podpůrčí doby, proto ty tři měsíce, které je nutno odpracovat, aby vznikl nárok opět na celou podpůrčí dobu. V případě, že máte v uplynulém období vyčerpanou celou podpůrčí dobu, je třeba odpracovat mezi evidencemi 6 měsíců a zároveň splnit za rozhodné období (3 roky) výkon zaměstnání alespoň 12 měsíců - viz §49 cit. zákona:

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby nastoupil do zaměstnání nebo vykonával výdělečnou činnost zakládající povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, 21) a to po dobu alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise36) nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [ § 39 odst. 1 písm/...].

Je spousta nuancí, které na tomto fóru není možno postihnout, a jež mohou nárok na podporu v nezaměstnanosti ovlivnit. Každé posouzení nároku je individuální podle jedinečných podmínek, jež ten, kdo o podporu požádal, splňuje.

afroman*
hodnocení

Děkuji oběma s pozdravem Jarda

nobody*
hodnocení

0x

Dobrý den,

z jakého období se počítá podpora v nezaměstnanosti? Dělal jsem 4 roky u jedné firmy a pak jsem se odstěhoval a změnil zaměstníní. Od ledna tohoto roku jsem zaměstnán jinde a koncem března mi končí zkušební doba ve které chci ukončit pracovní poměr. Pokud se bude podpora v nezaměstnanosti počítat za poslední 3 měsíce, které jsou ve zkušební době a tudíž bez odměn tak je to velmi malá částka. A nebo se počítá za posledních 12 měsíců?

Předem děkuji.

pt®

No, Bohužel, bude to z průměrné mzdy za poslední tři měsíce. Pokud jste odpracoval během posledních třech let, alespoň 12 měsíců, jako že ano, jak píšete. PT /stařenka/

doplněno 17.03.10 15:31:

pro: nobody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]