Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na mateřský příspěvek

Od: sedmikraska* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Chci jít na mateřskou dovolenou ale příroda mi zatím nepřála...každopádně jsem se již ztratila v možnostech jak nejlépe zvolit svou budoucnost...za necelé dva měsíce mi končí pracovní poměr a nevím co dál...hledat práci a začínat ve stresu nanovo a pak třeba ve zkušebce zjistit že se tam moc neohřeju,mi nepřijde ani fér vůči zaměstnavateli...hlavně tedy se několik zmáných neshodlo na tom jak je to s mateřskou...kdybych si chtěla dát čas na rozmyšlenou a odpočinkem dát i přírodě šanci na mateřství,tedy kdybych šla na pracovní úřad a nebo nemocenskou nepřijdu případne o nárok na mateřskou dovolenou?Prosím o konkrétní odpovědi a ne kupu odkazů,děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Abyste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte být nemocensky pojištěná. Tj. buď být ke dni nástupu na PPM (8-6 týdnů před termínem porodu) zaměstnaná, nebo být nemocensky pojištěná jako osoba samostatně výdělečně činná anebo být v ochranné lhůtě z posledního pojištění, tedy na PPM nastoupit do 180 dní od ukončení zaměstnání nebo podnikání. K tomu musíte splnit ještě podmínku být nemocensky pojištěná alespoň 270 dní v posledních dvou letech před porodem a v případě, že byste uplatňovala pojištění jako OSVČ, tak navíc ještě 180 dní nemocenského pojištění jako OSVČ (tedy celkem 270 dní nemocenského pojištění a z toho musí být minimálně 180 dní pojištění OSVČ).

Pokud 6 týdnů před termínem sice budete nemocensky pojištěná, ale nesplníte podmínku alespoň 270 dní nemocenského pojištění pro nárok na PPM, tak vám vznikne nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem - ta je od šesti týdnů před předpokládaným termínem porodu do šesti týdnů po skutečném datu porodu.

Pokud nebudete mít nárok na na PPM, ani na nemocenskou, tak si můžete hned po narození dítěte požádat o rodičovský příspěvek, který budete pobírat ve čtyřleté variantě (tedy do 21 měsíců dítěte 7.600 Kč a dále do čtyř let 3.800 Kč).

hb
Mohu prosím ještě doplňující otázku? Je rozhodnutí o nástupu na MD čistě na rodičce? Pokud bych totiž natupovala na MD 8 týdnů před porodem, vešla bych se do ochranné lhůty 180 dní od ukončení zaměstnání. Pokud bych ale počítala pouze s 6 týdny, už by mi nárok zanikl. Předem moc děkuji za radu.

lili*
hodnocení

0x

narok na md mate pokud jste si odpracovala urcity pocet dni presne si to nepamatuji ale je to asi neco 250 dnu za dva roky, ale pokud budete na up tak si myslim ze narok nemate jelikoz md proplaci zamestnavatel.

nadasa
hodnocení

0x

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že samotný pobyt doma otěhotnění vůbec nepomůže. Je potřeba šukat, šukat a šukat! *andel*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]