Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Inventura při skončení pracovního poměru

Od: veronikan odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

k 31. 5. 2019 jsem ukončila pracovní poměr, kde byla sjednána společná hmotná odpovědnost. Ukončení pracovního poměru a žádost o inventuru jsem firmě vzdálené asi 100 km zaslala doporučeně poštou ve dvojím vyhotovení s tím, aby mi je podepsané, s datem a razítkem vrátila zpět na mou adresu. Tato firma vše (uzavření pracovního poměru i jeho skončení, hmotnou odpovědnost) podepisuje biometricky, tzn. na dokumentech není skutečný podpis ani razítko. Ani po týdnu mi mnou žádané a podepsané dokumenty společnost nevrátila. E-mailem jsem je tedy opětovně požádala a následně jsem měla docela nepříjemný rozhovor, bylo znát, že se jim to s inventurou moc nelíbí, nakonec mi personální pracovnice přislíbila jejich zaslání a dnes 7. 6. 2019 mi e-mailem sdělila, že inventura proběhne dne 10. 6. 2019. Budu tedy čekat, zda mi dokumenty zašlou, ale mám velké obavy z inventury, neboť jde o pracoviště, kde jsme chybějící zboží, a tedy schodky, řešily několikrát týdně, ať už kvůli krádežím, nepřehlednosti, zmatkům, chaosu. Když jsem nicnetušící do této práce nastoupila, tak pátý den proběhla inventura a byl zjištěn schodek téměř 5 tisíc korun, což se naštěstí zaplatilo z rezervního fondu (dýška), ale pokud by tam peníze nebyly, zaplatily by to prodavačky. Navíc jsem vyslechla, co všechno musí bývalé prodavačky platit, jak jim domů chodí doporučené dopisy.

Chtěla bych se zeptat, když jsem skončila k 31. 5. 2019, ale inventura proběhne až 10. 6. 2019, navíc ještě nemám firmou podepsanou žádost o inventuru, znamená to, že jsem odpovědná až do toho 10. 6. 2019? K inventuře mě (jako bývalého zaměstnance) určitě nepustí, na co si tedy dát pozor? Jak si to ohlídat? Co vyžadovat?

Předem velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Veronika

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

ZP § 253

(2) Závazek z dohody o odpovědnosti za svěřené hodnoty zaniká dnem skončení pracovního poměru nebo dnem, kdy bylo odstoupení od této dohody doručeno zaměstnavateli, není-li v odstoupení od této dohody uveden den pozdější.

§ 254

(1) Inventuru je zaměstnavatel povinen provést při uzavření dohody o odpovědnosti za svěřené hodnoty, při zániku závazku z této dohody, při výkonu jiné práce, při převedení zaměstnance na jinou práci nebo na jiné pracoviště, při jeho přeložení a při skončení pracovního poměru.

Bude záležet na tom, kdy jste o inventuru požádala - tedy zda byl zaměstnavatel schopen ji uskutečnit do data ukončení vašeho pracovního poměru. Pokud vám nebude umožněno se jí účastnit, nechte si to od (aspoň některých) přítomných osob potvrdit podpisem - předem si připravte "papír" s textem ve smyslu "dne... mi nebylo povoleno zúčastnit se inventury v... z důvodu..." Mohl by to být - stejně jako desetidenní prodleva - jeden z argumentů proti případnému vymáhání zjištěného schodku.

veronikan
hodnocení

Dobrý den,

o inventuru jsem požádala písemně ke dni 31. 5. 2019, posílala jsem doporučeně, oni to obdrželi v pondělí 3. 6. 2019, inventuru provádí dnes 10. 6. 2019, k inventuře mě nepozvali (už de facto nejsem jejich zaměstnanec), vedoucí mi nic nepodepíše, už jsem to párkrát zkoušela, zlobí se na mě, že jsem odešla a teď jsem si ještě "dovolila" požádat o inventuru, čímž jsem je naštvala ještě více, protože pokud bude schodek, budeme jej platit všichni. O výsledku proběhlé inventury mě dle sdělení personalistky budou informovat.

Přesto Vám velmi děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Veronika

jenda2*
hodnocení

1x

Podle mě je na inventuru pro ukončení pracovního poměru trochu pozdě. Ne vaší vinou. Asi bude nejlépe se na výsledky někdy provedené inventury nebudete vůbec ohlížet. Ta za vaší nepřítomnosti může dopadnout na 99,9% mankem a to není už váš problém. Firma měla na to času dost. Ona odpovědnost za něco, kde jsou mraky lidí a vy nemůžete za zboží 100% ručit je velice diskutabilní.

re4zon
To jste bohuzel na omylu. Prectete si prislusne zakony, vyse je odkaz na starsi diskusi. V tomto pripade se uplatni ustanoveni o nasledujici inventure. Neni to fer, ale je to tak a pripadne manko (odpovidajici cast) bude muset tazatelka hradit.
veronikan
hodnocení

No já jsem o inventuru při skončení pracovního poměru požádala, neboť jsem měla uzavřenou společnou hmotnou odpovědnost a dle rad na těchto stránkách, kdybych to neudělala, odpovídala bych za schodky až do příští inventury, což se mnohým zaměstnancům, pracujícím u této společnosti, stalo. Vy píšete, že mě manko již nemusí zajímat, myslíte tedy, že bych jej neměla platit? Do 31. 5. 2019 jsem odpovědná byla spolu s ostatními. Na pracovišti jsme se střídaly 4 prodavačky, od června tam je výpomoc z jiné prodejny. Veronika

re4zon
Tak jinak, omlouvam se za prehlednuti data. Pokud zamestnavatel neprovedl inventuru pri ukonceni pracovniho pomeru a vy jste navic od dohody odstoupila, za nic uz nerucite. Dejte pak vedet jak jste dopadla, mam pocit ze vim o jakeho zamestnavatele jde a zajima me to
veronikan
hodnocení

Jojo, napíšu, další problém je, že společně s ukončením pracovního poměru jsem jim doporučeně zaslala i žádost o provedení inventury s tím, aby mi to podepsané vrátili zpět (abych měla v ruce papír, že jsem o to požádala) a oni mi to pořád nechtějí poslat. Už je o to budu žádat potřetí. Jo, kdybych si tak přečetla diskuzi ohledně této společnosti na internetu, vůbec bych tam nenastoupila, jsou to téměř výhradně špatné zkušenosti.

lmgify
hodnocení

0x

Hmotná zodpovědnost se zde rozebírala nedávno. Zkuste se tam podívat na odkazy na paragrafy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]