Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik dostanu důchod

Od: rob odpovědí: 9 změna:
Prosím o kolik mi bude asi krácen důchod,kdybych šel do předčasného o rok dříve.Mam odpracováno 44 let výdělky kolem 300000 Kč děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

3x

Běžte si pro přesné info na Správu soc. zabezbečení. Ti vám jsou schopni i určit datum ,ke kterému si máte požádat o důchod, aby ztráty byly co nejmenší. Já bych šla do před. důchodu v prosinci 2019 a v lednu 2020 po přidání bych měla veškeré krácení zpět a ještě něco navíc. Půjdeteli až v r. 2020, budete čekat celý í rok na valorizaci. Proč byste to dělal?

hodnocení

0x

Krácení u předčasného důchodu

Předčasný důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra činí v roce 2019 částku 3 270 Kč. Základní výměra je u všech důchodů stejná, nekrátí se. Procentní výměra důchodu se již krátí, přičemž krácení se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní, a sice o 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů, o 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne a o 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne... odsud

A teď je třeba počítat...váš měsíční příjem je 300 000/12 = 25000,- hrubého, odpracováno máte 44let...

doplněno 06.06.19 06:02:

takže 35 odpracovaných let splněno, krácení za prvních 360dnů je 0,9%...dle výpočtu důchod před krácením 14590,-, po zkrácení o 0,9% cca14450,-Kč / měsíc (krácení o cca 150,-Kč/měs. ...pokud jsem počítal správně; jinak mne opravte... Bez možnosti přepočtu, doživotně. Navýšení jedině valorizací v následujících letech, nebo prostým navýšením pro všechny..

Toto platí pro rok 2019 (kdybyste šel v letošním roce), nevíme ovšem, ve kterém roce chcete případně odejít do důchodu...víme jen, že o rok dříve...

rob
hodnocení

Děkuji moc.Termin důchodu mám leden 21, chtěl bych jít únor 20
hm*

A není to k krácení náhodou 0,9 % za každé započaté 3 měsíce předčasnosti? Pak by předčasnost o rok znamenala 4 * 0,9 % = 3,6 % = 525 Kč měsíčně (jestli platí ta ostatní čísla, ta jsem nepočítal).

Podle mne je to opravdu těch 4 x 0,9%, tj propad těch cca 500 Kč/měsíčně. Je nutné pečlivě ohlídat přesný datum odchodu do predduchodu, protože pokud se trefíte buď 359 nebo 361 dnů před normální termín tak tam se může kvůli pár dnům výše dost lišit.
rob
hodnocení

Tzn. 500kc měsíčně krácení tak to dělá za odchod o rok dřív o 6000kc krácení na důchodu,to je nějaké divné,ne? Nebo 2000kc
Robe - máte to i v nicku. Vy máte robit a ne premyslet, ze by jste si po celoživotní práci trochu odpočinul. Teď bez ironie- pokud si chcete dříve odpočinout, tak Vás za to stát pořádně osolí. Navíc jako předdůchodce máte VELMI ořezané možnosti přįpadného přivýdělku. A pokud byste chtěl pracovat déle, tzv na procenta ,tak Vám stát zvysi důchod o 1.000 Kč...ale ročně.U mne by, pokud bych šel o rok dříve do důchodu, dělal propad duchodu necelých 1.000 Kč/ měsíčně. A to ješte toto snížení je napořád, nikoliv do doby kdy dosáhnete regulérní důchodový věk.

hodnocení

0x

Nechte si to spočítat u sukromé firmy/ cena 1500/ stojí to za to- řekne vám, i kdy je nejlepší odejít, krátí se to po určitých balících dnů, stačí o jeden den špatně a 500,- je klidně fuč. Já jsem šla do předčas. důchodu o cca 1,5 roku a kráceno o cca 500,- Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]