Nejste přihlášen/a.
Běžte si pro přesné info na Správu soc. zabezbečení. Ti vám jsou schopni i určit datum ,ke kterému si máte požádat o důchod, aby ztráty byly co nejmenší. Já bych šla do před. důchodu v prosinci 2019 a v lednu 2020 po přidání bych měla veškeré krácení zpět a ještě něco navíc. Půjdeteli až v r. 2020, budete čekat celý í rok na valorizaci. Proč byste to dělal?
Krácení u předčasného důchodu
Předčasný důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra činí v roce 2019 částku 3 270 Kč. Základní výměra je u všech důchodů stejná, nekrátí se. Procentní výměra důchodu se již krátí, přičemž krácení se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní, a sice o 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů, o 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne a o 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne... odsud
A teď je třeba počítat...váš měsíční příjem je 300 000/12 = 25000,- hrubého, odpracováno máte 44let...
takže 35 odpracovaných let splněno, krácení za prvních 360dnů je 0,9%...dle výpočtu důchod před krácením 14590,-, po zkrácení o 0,9% cca14450,-Kč / měsíc (krácení o cca 150,-Kč/měs. ...pokud jsem počítal správně; jinak mne opravte... Bez možnosti přepočtu, doživotně. Navýšení jedině valorizací v následujících letech, nebo prostým navýšením pro všechny..
Toto platí pro rok 2019 (kdybyste šel v letošním roce), nevíme ovšem, ve kterém roce chcete případně odejít do důchodu...víme jen, že o rok dříve...
A není to k krácení náhodou 0,9 % za každé započaté 3 měsíce předčasnosti? Pak by předčasnost o rok znamenala 4 * 0,9 % = 3,6 % = 525 Kč měsíčně (jestli platí ta ostatní čísla, ta jsem nepočítal).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.