Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdravotní obtíže a přístup matky

Od: helen* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám zdravotní obtíže, které jsou bohužel na počátku, takže nevím, jakou mám diagnozu/nemoc či jaká bude léčba, zatím se snažím to řešit svépomoci nebo s psycholožkou, ale jde o přístup mojí matky k této situaci. Může to být způsobené jídlem, nějakou nemocí apod. ale určitě nevylučuji, že se na mém problému podílí i stres. Když je nějaké tučné/špatně stravitelné/nezdravé jídlo apod. tak se mi většinou po něm udělá nevolno, tzn. začně mě bolet břicho, občas je mi i blbě od žaludku nebo mám pocit, že se mi vrací jídlo zpět. Když matce řeknu, že mi je po tom jídle blbě, začne mi nadávat a občas i urážet, ať si uvařím sama nebo ať to nejím. To je sice hezký, ale z časovýho nedostatku to opravdu nelze, matka je v kuchyni skoro celé dopoledne a do kuchyně mě nepustí, nesmím jí tam otravovat, musí mít kuchyni celou pro sebe. Tak jsem ji navrhla, že když se na to necítím, že by mi mohla udělat něco dietnějšího, tzn. když dělá řízek, neobalit, ale nechat maso jen přírodně apod., jenže to ona ne, ona okmažitě na mě začne ječet, že když dietu, ať si "žeru" piškoty, nebo ať si uvařím samotnou bramboru a jím jen to. Tento přístup mi přijde opravdu hnusný, není ochotná udělat nějaký kompromis. Nebo za další, když jsem řekla, že to budu řešit s psycholožkou a také, že tam chodím, tak mi nadává, proč tam chodím, že to je zbytečný, ať si to v hlavě urovnávám a že tam nemusím chodit atd. Když jí řeknu, že ona mi pomáhá najít příčinu a radí, co a jak dělat, je to opět špatné a začne si to na mě pěkně slovně vybíjet. A pořád se to točí do kolečka, že kdybych nebyla blázen, nebylo by mi zle, nemusela bych tam chodit, atd. Paradox, že to mám asi z ní a těchto řečí. Je evidentní, že všechny moje postupy a názory jsou špatný podle ní, co mám tedy dělat? Odstěhovat se bych brala úplně jako tu poslední možnost, doufám že existují i jiná řešení než se stěhovat jen kvůli tomu, že matka má problémy s tím, že mi jídlo nedělá dobře apod.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Domnívám se, že Vaše matka problém nemá.
Ten máte Vy !
Chudák ženská, celá dopoledne se pachtí v kuchyni a ještě dostává psychickou sprchu.
Kolik je Vám let?
Zkuste to otočit, vařte Vy a maminka si v poledne pěkně a v klidu sedne k prostřenému stolu.
A ještě zdravě ;)

hodnocení

1x

@helen - z časovýho nedostatku to opravdu nelze, matka je v kuchyni skoro celé dopoledne a do kuchyně mě nepustí
Když vám matčina kuchyně nevyhovuje, máte pořád ještě celé odpoledne a večer na to, abyste si uvařila - nebo se stravujte mimo domov.

že existují i jiná řešení než se stěhovat jen kvůli tomu, že matka má problémy
Ona problém nemá - ten máte vy. Ale přesto se vám zjevně stěhovat = řešit ho, nechce.

samosato*
hodnocení

0x

Pokud nejste schopni se domluvit tak je odstěhování další, naprosto přirozený krok. Kolik je vám let?

hodnocení

0x

Jakože nikdo tě přeci nenutí jíst její jídlo. Pokud je ti akutně špatně, dej si suché pečivo, banán, nebo něco, co se nemusí vařit. Pokud je matka v kuchyni dopoledne, tak si pak odpoledne můžeš například uvařit rýži s mrkví, na tom vlastně nic není, jen to dáš do hrnce a necháš to 10-15 minut vařit na plotně, nikde se nemusíš složitě ochomítat.

Takže za prvé si uvědomit, že nemusíš jíst, to co ona uvaří. Za druhé jestli chodíš k psychologovi je jen tvoje věc, její řeči o něm ignoruj. Za druhé se stěhovat nemusíš, ale nesmíš být "z matky připosr*ná".

liska5
hodnocení

0x

Jak radit, když nevíme komu, Je Vám 13 nebo 30?

Psycholožka si může pozvat i maminku. Evidentně ta Vás neurotizuje. Stres z toho může také způsobovat Vaše problémy. A jí takové jídlo nevadí na žlučník? A jinak se s maminkou klidně bavíte?

helen*
hodnocení

Někdy jí jídlo dělá špatně, ale její přístup ke zdraví je příšerný. Bolí jí břicho asi rok a říká no a co. Prostě to musím vydržet, když bolí mě, tak jsem jen chudinka, která to zveličuje. Mám zavřít hu*u a přežít to - to jsou její reakce. Poslední dobou mi přijde, že je horší a horší, že se tak trochu, beze srandy, zbláznila. K psycho jí ale nikdo nedostane, protože, opět, je to nesmysl, kravina apod.

hodnocení

0x

Dotaz je dlouhý, ale je v něm málo informací. Nedostatek času, ale celé volné dopoledne Vás máma do kuchyně nepustí. Vy pracujete jen v odpoledních hodinách? Není možné se najíst na pracovišti? Pokud jste nezaměstnaná nebo tzv. "na volné noze", můžete se stravovat i ve školní jídelně. Mnoho školních jídelen vítá cizí strávníky.

hodnocení

0x

Dobrý den. K té psycholožce určitě docházejte dál, protože psychické problémy určitě máte. Co se týče stravování doma - stravujte se dle svého uvážení a financí. Předpokládám, že pokud píšete o možnosti odstěhování se, že jste zletilá. Takže se osamostatněte se vším všudy a nebudete mít na koho svádět Vaše stresy. Ono nejde o to, aby se přizpůsobila Vaše matka Vašim potřebám a vrtochům, ale abyste se přizpůsobila Vy sama. Nemusíte jíst tučné a špatně stravitelné jídlo, máma Vás nenutí a řekla Vám to jasně - vemte si klidně piškoty, nebo si uvařte to, co strávíte dobře. Můžete si jídlo pro sebe připravovat večer na další den. Jak říkám - přizpůsobit se svým potřebám musíte především Vy a ne to vyžadovat po druhých. To, že máte zdravotní obtíže tvrdíte jen Vy, lékař Vám zatím nic nenašel a Vaše máma by jistě neriskovala Vaše zdraví, kdybyste byla vážně nemocná. Ale i z Vašich předešlých vláken jde usoudit, že hlavní problém je ve Vaší hlavě, tudíž psychického původu. Řešte sama sebe a ne přístup mámy.

hodnocení

0x

Pěkný den,

zřejmě jste již zletilá,pak by bylo řešením vařit si sama,to zvládnete a matku tím nezatížíte nijak. Jinak časem se osamostatnit by nebylo na škodu. Já v 19 práskla do bot a šla bydlet pryč,jezdila jsem domů jen na víkendy. Od 24 pak už nastálo pryč...A rozhodně si myslím,že mi to jenom prospělo.

kvetuska*
hodnocení

0x

Nerozumím úplně, proč zde všichni tak útočí. Těžký žaludek a nauzea (pocit na zvracení) či rovnou zvracení po těžkých, tučných a zvláště smažených jídlech může být naprosto regulérně:

prvotně mě napadají obtíže se žlučníkem, pak i třeba žaludek, slinivka...

Zašla bych za praktikem, nechala se vyšetřit a zprávu, kde Vám doporučuje dietní stravování, bych pak ukázala matce.

(Vím, že jsem nesnášela jakákoli smažená a tučná jídla též, když mi začínala infekční mononukleóza. Dělalo se mi po nich fakt dost nevolno).

doplněno 05.06.19 21:53:

Takže žádná svépomoc. K doktorovi!

dieta

Podobné dotazy od tazatelky zde již byly. Já zas nechápu, proč by máma měla vyvařovat zletilé , pravděpodobně nepracující, nestudující dceři dietu? Je snad dcera ochrnutá? Lékaři konkrétní diagnózu nenašli, tak problém bude asi v hlavě.A na to je máma krátká.

@kvetuska - Nerozumím úplně, proč zde všichni tak útočí.
Možná proto, že ti "všichni" mají dojem, že problém je jinde, než v matčině způsobu vaření. Když mi něco nevyhovuje, budu hledat způsob jak to změnit a ne se snažit změnit druhého.

kvetuska*

Aha, nevěděla jsem, že se již dotaz tady řešil vícekrát a že slečna už u lékaře byla. (Fakt je, že inf. mononukleoza se vyskytuje v mladším věku, spíše u náctiletých (tzv.kiss disease) a je celkem záludná v tom, že se někdy špatně rozpozná

v začátcích).

Omlouvámse ale všem, neznala jsem celý kontext.

hodnocení

0x

Píšete, že úplně poslední možnost je odstěhovat se. Já to vidím jako možnost nejlepší. Mamku přestanete týrat s jídlem, budete si žít sama a vařit si podle svého. Neberu Vám, že máte třeba nějaké potíže s trávením, ale když budete žít sama, uvaříte si, jak se Vám bude líbit. A pokud by Vám i přesto nebylo stále dobře, uvaříte to jinak. A nebo konečně zajdete k doktorovi, nejlépe na koloproktologii.

Matka si už zaslouží, aby si odpočinula. A Vám taky bude líp, nebudou Vás vytáčet její řeči a poznámky. Uvidíte, je to opravdu tak.

Stravovat se můžete buď v práci, u nás dělali jako jeden chod i zeleninové saláty, to by Vám jistě vyhovovalo. Nebo si jídlo připravíte sama, podle svého rozhodnutí a nikdo Vás nebude nutit jíst to, co matka připravila. Nakonec má pravdu, když Vám řekla, že si máte uvařit samotnou bramboru. Nové brambory s máslem, zapíjet mlékem, to je lahůdka a po takovém lehkém jídle by Vám určitě nevolno nebylo. Je kdyby tu bramboru za Vás asi někdo uvařil.;)

Dejte se dohromady, připadá mi to trochu jako příběh z Bohnic. A skutečně se odstěhujte, budete sama žít, sama o všem rozhodovat, sama si vařit, stoupne Vám sebevědomí a nebudete týrat mámu. Ona si své už v životě udělala, asi i ta Vaše výchova jí dala zabrat. Jaga.

Docela by mě zajímalo, jaký je ten časový nedostatek, kvůli kterému nemůžete vařit. Chodíte do práce na směny? Chodila jsem taky a uvařit jsem přitom stihla vždycky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]