Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omylem jsem se napil letní směsi pro stěrače

Od: lilil odpovědí: 16 změna:

Omylem jsem se jedním lokem napil letní směsi do ostřikovačů, která byla přelita do pet lahve po minerálce. Co dělat, je to nebezpečné?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Volejte 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02 Toxikologické informační středisko

tis-cz.cz/...

lilil
hodnocení

Díky za radu, na těchto číslech opravdu odborně poradí, a vše jsem přežil bez další pomoci lékařů.

hodnocení

1x

Letní směs je většinou roztok saponátu - z toho by se Vám nic zásadního stát nemělo.

Ale pro jistotu se můžete podívat, co jste to vlastně vypil a podle toho si najít bezpečnostní list - viz příklad v kategorii ke stažení

e-filson.cz/...

hodnocení

1x

Tady máte vyčerpávající odpověď ke zdravotní škodlivosti a toxicitě kapalin do ostřikovačů. Mohlo by vám to stačit.

hodnocení

1x

Tak tu máme zase suverény, kterým se nehody zásadně nestávají.

V práci jsem nafasoval do kanystru 5 litrů kapaliny do ostřikovačů. Kapalinu kupujeme v sudech a kanystry (k tomu určené, originál) z pochopitelných důvodů točíme pořád dokola, dokud neumřou. Vyjde to mnohem levněji než kupovat malá balení. No a tak se stalo, že na parkovišti 200 km od práce i domova přijdu k autu a přivítá mě typický zápach. V kufru boží dopuštění. Dno kanystru prasklo podél dělicí roviny, půlka obsahu v kufru, druhá ještě uvnitř. Co bych v tý chvíli dal za to, mít prázdnou lahev od minerálky nebo raději dvě. Takhle jsem dolil nádržku až po vršek a pak 10 minut obcházel parkoviště s kanystrem obráceným vzhůru nohama a nutil zbytky kapaliny ostatním řidičům.

Pokud bych měl tu láhev od minerálky, logicky by po naplnění skončila v kufru a bylo by na průšvih zaděláno. Sice se pak snažím provést alespoň nějaké provizorní označení nebo sundat původní etiketu, ale kdoví, jak by to v návalu dalších nutných opatření dopadlo.

Ale máte pravdu, přátelé, vám by se nikdy nic takového stát nemohlo.

kepler*
hodnocení

0x

Jeden hlt snad nebude tak nebezpečný. Obsahuje jen detergent, takže se ti můžou objevovat bublinky u pr...při každém vypuštění flatu.

hodnocení

0x
Nemělo byse stát a asi se ani nestalo nic závažného, jen do budoucna takovéhle věci do petlahvi prostě nepatří vím že jste to nemusel udělat vy. Na každém školení na chemii se to tluče do hlavy a pořád na to většina lidí kašle.

jabraka*
hodnocení

0x

Chemicky je složení nemrznoucí směsi pro ostřikovače asi takové.Destilovaná voda,etanol případně isopropylalkohol a sdetrgent.Ovšem někteří výrobci si zlevnili výrobní cenu místo etylalkoholu použili metylalkohol.Tento fakt pamatujeme z období výrobců pančovaného alkoholu.

To vše můžeme v náplni pro ostřikovače očekávat.

JABRAKA

jabraka*

Pokud jde o letní směs,pak je to nebezpečnost malá.

Pokud tedy ta směs je ve stylu Jar a ne glykol... Existuje i letní směs na bázi glykolu, ale to už bys asi ležel někde v nemocnici...

hodnocení

0x

ihned vypít půlitr vodky jako prevenci před případným obsahem metanolu

jenda2*
hodnocení

0x

Vypít něco z petky, aniž bych si ověřil obsah náplně třeba čichem? Může se toto někomu stát?

Nikdy mne nenapadlo očichávat minerálku. :-D

jenda2*
No novou asi ne. To snad nemusite řešit. A vy mate v Pet flašce kapalinu do ostřikovače? Normalne to nikdo nema a tim spise si kazdy cichne pred napitim. Pokud jdete s močí kozy k veterinaři, tak si ji dejte do nečeho jineho, když k mineralce nečicháte...

První vždycky chybuje ten, kdo cokoli nalije do lahve, kam to nepatří a řádně ji neoznačí. I když nevylučuju, že to může být stejná osoba *smich*

vernon
hodnocení

0x
Který idiot by naplnil neoznačenou láhev od minerálky kapalinou do odstřikovačů? A který idiot by se po otevření této láhve, díky typickemu zápachu této kapaliny, tekutiny uvnitř napil?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]