Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poslání dopisu - mám to správně?

Od: port odpovědí: 12 změna:
Dobrý večerUž jsem poslal několik dopisů před několika dny až týdny a nedostal jsem odpoveď. Tak si říkám, jestli jsem je vůbec dobře napsal, jestli tam vůbec došli. Pošlu jsem fotku, a na ní můžete vidět, jak jsem to napsal na obálku, jestli by mi to mohl někdo zkontrolovat, protože mi to přijde divné. Děkuji předem! :)Adresa vlevo - ODESÍLATEL: část obce Cekov 310 338 08 Cekov – část obce Cekov okres Rokycany, Plzeňský kraj, ČeskoAdresa vpravo - PŘÍJEMCE: ulice Viktora Huga 499/8 150 00 Praha 5 – část obce Smíchov okres Hlavní město Praha, kraj Hlavní město Praha, Česko
Poslání dopisu - mám to správně?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud jsi odesílatel Jan, tak to na obálce máš správně. Pokud jsi Hynek, tak to máš špatně.

*placni*

Poslání dopisu - mám to správně? #2

hodnocení

1x
Píšete to v textu otázky správně - vlevo nahoře odesílatel (ten tam být ani nemusí), vpravo dole příjemce. Na dopisu ale máte adresy naopak než v popisu, tak těžko říct.
Jo a rozhodně doporučuju psát všechno hůlkovým písmem.

hodnocení

1x

Píšete to asi jinak, než je nafoceno? Vlevo nahoře má být odesílatel (nemusí být uveden).

Je to asi tak: všichni jsme zhýčkaní e-maily, které dostaneme prakticky hned po odeslání. Poštovní obálku musí nejdříve pracovník pošty vytáhnout ze schránky, kam jste ji vhodil. Pak se dopisy orazítkují a třídí atd.

V ideálním případě hodíte dopis do schránky na poště, a dotyčný ho může mít doma ve schránce hned 2. den, ale to se moc často nestává. A pozor: e-maily chodí i o víkendu, ale pošta ne ;). No a pak je to na adresátovi, za jak dlouho vám odpoví, jestli vůbec. Chcete-li mít doklad, že dopis obdržel, pošlete ho doporučeně.

Ale stalo se mi asi před rokem, že jsem dala dopis, který psala moje teta, do schránky v ulici (ne na poště), pamatuju se, že to byla středa. Teta tam měla adresu ani ne úplnou, psala pánovi, který s ní pracoval kdysi před 20 lety v jedné továrničce, říkala, že ani neví přesně, jestli bydlí v té vesnici, jak je na dopise, a ani neví, jestli pán vůbec ještě žije. Věděla jistě jenom jeho jméno a příjmení. A chtěla po něm opravit šicí stroj, že prý byl moc šikovný. A představte si, že pán byl v pondělí u ní doma a ten stroj jí opravil. Prostě šok, ale v dobrém slova smyslu.

lmgify

Dopis na Island:

• žádná adresa

• žádné jméno

• jen mapa oblasti o rozloze několik km2

• text není v islandštině

• doručeno!

*palec*

lmgify

Zapomněl jsem přiložit obrázek:

Poslání dopisu - mám to správně? #3

hodnocení

1x

Abyste si byl úplně jistý, že to na poště pochopí, i když spletete strany na dopise, tak adresu odesílatele, tedy tu Vaši, musíte vždy křížem přeškrtnout. Tak se to dělalo za stara a pořád to platí. Nebo adresu odesílatele jednoduše napište na druhou stranu obálky, tedy na její zadek, tam, kde ho zalepíte. Tak už nemůže dojít k omylu. Jinak je pravda, že na poště vyžadují, aby byla adresa příjemce vpravo. Tam kam lepíte automaticky známku, tak pod ní napíšete adresu příjemce, ne tu Vaši. A odesílatel vlevo a ještě pro jistotu přeškrtnout.

A na té obálce co jste přeposlal to máte zrovna obráceně. Teda jstli se nepletete v popisu. Praha je píjemce, Cekov odesílatel. Takže jste popletl strany.

Ale i v tom případě byste se to dozvěděl, protože dopis je oznámkovaný a tak pokud tomu na poště nerozuměli, tak by Vám měl automaticky za nějakou dobu "přistát" ve Vaší schránce na dopisy. Někam ho doručit musí.

ne

A tak to Zuzanko dopadá, když mladý člověk ovládá počítač, ale nezná základní věci. Kam ta doba spěje, to nevím.

hahanaj*
hodnocení

0x

Adresát se píše vždy vpravo dole a

odesílatel pokud je dopis doporučeně tak vlevo nahoře Já ho lehce přešktnu- nemusí se.

port
hodnocení

prohodil jsem to, myslím to tak, že. Vlevo nahoře, pokud si to otočíte, tak je odesílatel (Praha...) a vpravo dole je příjemce (Cekov...), špatně jsem to napsal. :)

lmgify
hodnocení

0x

Česká pošta: služba Obyčejné psaní a Základní poštovní/... (Článek 4, Článek 5, Příloha II.) [PDF, 3,6MB]

V principu nic nebrání takto popsané obálce v tom, aby byla správně doručena. Snad má méně než 50 gramů a je hubenější než 0,5cm (jinak bys musel platit více za známku, ale to by ti dopis poslali zpátky k doplatku).

hodnocení

0x
Já se v tom všem "vprávo _ vlevo" trocgu ztrácím, ale dopis, který jste ofotil, by dostal pan Hynek Kopský.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]