Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer všem. Nevíte někdo co se stalo s tou obyčejnou cibulí? za 1 kilo cibule chtějí obchodníci 40 korun. byla jsem v Tescu a koukala jsem jako blázen. V Penny je asi o 2 koruny levnější. Nevěděla jsem to, měla jsem ještě zásoby z loňska, ale došly a šla jsem koupit. No nekoupila jsem. Co šílí, obyčejná cibule, která byla nejdražší kolem 12 korun a teď tohle...
Dobrý den, vysvětlení je viz odkaz - zatím je skoro veškerá zelenina z dovozu mimo Evropu (někde jsem slyšel, že cibule se prý dováží až z Nového Zélandu). Zdravím!
Čemu se divíte. Jednou jako není máslo, tak se zvedne cena. Podruhé vajíčka, atd. Teď momentálně není cibule a brambory, tak se zvedne cena a v rámci ekologie se vozí přes půl planety. Až toho bude zase dost, ceny zůstanou. Je tržní hospodářství, tak si trhněte nebo plaťte. Mimochodem, loni jsem měl cibuli jako málokdy. Dvacet kilo jsem musel rozdat po známých, aby mi zbytečně nezbyla a ještě ji mám dost.
Mám přesně ten samý názor. A kolik teda stojí cibule "venku", to si zjistím. Nevěřím, že by si jinde dovolili takto zdražit obyčejnou cibuli. A je to tak jak říkáte, momentálně píší,že se to srovná pozdějji a já se vsadím, že ne. Půjdou dolů, to ano, ale cibule už nebude nikdy stát v obchodech kolem 10 korunun jako dřív, ale kolem 20, i když ji budou nakupovat za 2 koruny. Obchodníci vědí, že jsou Češi blbí a že se přizpůsobí a že nakonec sklopí uši a budou jako ovce kupovat za cenu, kterou jim oni dají. Já se omlouvám za ty nelichotivé názvy, ale jsem také Češka, tak si to mohu dovolit. A za tímhle nestojí EU, ale čeští obchodníci. A to je hnus. Ale věřila bych tomu, že u nás už se prostě cibule nepěstuje. Protože i já jsem měla loni docela pěknou úrodu. A navíc, cibule není meloun a nepotřebuje k růstu tolik vody. Tak ať nekecají, že to je suchem.
Ano,v penny letáku byla nabídka cibule 26,90.Ovšem v regálech,i když jsem tam byl už v 8 00 hod jsem po ní pátral marně.Pak teprve jsem zpozoroval chytrého vietkonga,ten měl cibule plný vozík u auta na poarkovišti.
JABRAKA
Danys, tady ale nejde o to, kolik sním cibule za den, ale o to, že je mi 72 let a ještě NIKDY jsem se nesetkala s tím, že by byla OBYČEJNÁ CIBULE nedostatkovým zbožím. Takže bude chyba někde jinde, ale nebude určitě v počasí! Protože mi určitě nikdo nebude tvrdit, že během posledních 60 let, nikdy nebyla taková sucha, jako v roce 2018 . A o to tady kráčí. Když už lidé přijmou i to, že je cibule dražší než banány a nechají se oblbovat nějakými články, kde někdo vysvětluje nějaké důvody, tak se máme do budoucna na co těšit.
Jinak já si cibuli pěstuji doma, takže jsem otázku asi vůbec neměla dávat, protože mne se to zas až tak moc netýká a vlastně hasím, co mne nepálí. A to se nevyplácí. Ono bude lepší, když si každý bude hrát na tom svém písečku, tak jsme přece všichni zvyklí. Tak já se tam vracím a omlouvám se, že jsem se optala, jak to cítíte a jak se na to díváte Vy.
Vše souvisí se vším,chtěli jsme volný trh co zlikvidoval naše zemědělce,platíme za cibuli 40 korun a za brambory 30,protože se to vozí až někde ze zádele světa. A na našich polích se pěstuje řepka. A jen tak se to nezmění,protože když se podívám na moje vrstevníky že by měli jít třeba na venkov a pracovat v zemědělství...no to fuj
Díky za vysvětlení. To jsem vůbec netušila díky mé zahrádce a také tomu, že jsem si prozřetelně koupila loni cibuli za 8 korun kilo a dala do sklepa a ještě tam trochu mám. Já jsem tam stála úplně v mrákotách nad tou cenou. Nevěřím, že jinde ve světě kolem nás, je ta cibule za takovouhle cenu. Tohle je možné jenom v naší zemi. No já se bez té cibule obejdu, nebudu podporovat ty zloděje. To si raději koupím pórek a nahradím tím tu cibuli.
suzymon - ono to bude okolo podobné, protože sucho bylo po celé Evropě, úroda mizerná a sklady už jsou prázdné. No, ceny nahoru si všimne každý, ale třeba silně zlevněný cukr nikomu z nakupujících nevadí.
Bene, levnějšího cukru jsem si teda nevšimla, protože je to jako každý rok. Vždycky je ve všech obchodech čas od času cukr o pár korun levnější. V těch akcích. A pořád se jeho cena pohybuje ve stejných hodnotách. Ale takovýhle skok, jako u té cibule, tak by ten cukr musel teď stát 3 koruny kilo, aby to bylo srovnatelné.
Jen na doplnění: Řepka se pěstuje kvůli vysokým dotacím a zemědělcům je jedno, nač se používá. Hlavně že ji někdo vykoupí.
Cibule je např. v Německu stejně drahá, jako u nás, není to jen náš fenomén. Většina cibule, prodávané u nás v Chebu je ze Španělska (lepší), popř. z Holandska (špatná, často hnije zevnitř).
@pckop: Řekl jsi A), tak doplň i B). Protože máš pravdu, ale zdaleka ne úplnou. Dotace jsou i na řepku, ale ne na plodinu, ale obecně na plochu, na které se (nejen) řepka pěstuje. Rozhodující je pak vysoká výkupní cena a vysoké vykupované množství.
Nebudu říkat ani b, ani c. Pouze reaguji na to, že se řepka pěstuje kvůli vysokým dotacím, což možná tvrdí televize a noviny, ale je to naprostá ...Řepka jako plodina není vysoce ani nízce ani nijak dotovaná.
Tak jsem se šla podívat na YouTube na cizojazyčná videa, které se týkají zvýšení cen cibule. A hádejte, jak to vysvětlují třeba v Africe, nebo jinde. Ne sucho , ale naopak příliš mnoho deště způsobilo, že cibule byla nekvalitní a rychle se kazila a tak se snížily zásoby. V Indii, kde je cibule základem každého jídla se cena kvůli deštivému počasí také zvýšila, protože se jí tuny a tuny zkazily. Ale tam se lidé začali bouřit tak, že stát musel zakročit a tu cibuli raději začali dotovat, protože tam by to asi špatně dopadlo, kdyby si nemohli koupit základní potravinu. Takže to co se kecá tady, není pravda. Videa bych ráda přeposlala, ale nejsou v českém jazyce. Ale kdo umí jiný jazyk a zajímá ho pravda, lehce si to na YouTube najde sám. Je to hodně zajímavé.
No nevím, ale "pravda" drahé o cibuli u nás může být jiná něž v Africe nebo Indii. Tam asi prší, u nás je sucho. To se snad nevylučuje.
Po shlédnutí dalších informací ze světa jsem zjistila, že cibule je velký problém i mimo Evropu, protože zásoby zhily , cibule se urodila a bylo jí dost, ale byla kvůli deštivému počasí nekvalitní a nedosušená. Tím se snížily celosvětově zásoby cibule a stoupla její cena všude, protože je to právě potravina běžná a potřebuje ji každý. Bez banánů se člověk obejde, ale ne bez cibule. Největší dodavatelé jsou například Kamerun a Maroko. Viděl jsem videa například z Kamerunu, jaká opatření a změny ve skladování a vysoušení cibule museli udělat, aby cibule nehnila. A viděla jsem, jak samozřejmě Maroko, kde nebyl problém a cibuli měli, zvedli její cenu, protože se stala celosvětově nedostatková. Takže tady ti, kteří píší články, si informace cucají z prstu a neinformují se správně, nebo úmyslně poskytují špatné vysvětlení. Tím pádem je totiž jasné, že domácí pěstování cibule už u nás asi neexistuje v takové míře, aby mohli pokrýt domácí trh. Pole jsou opravdu plné té řepky. Tím pádem se opravdu můžeme připravit na to, že za cibuli budeme platit jako za šafrán. Obrazně řečeno, samozřejmě. Jsme odkázáni na dovoz skoro všeho kvůli tomu, že u nás už se asi kromě té řepky už nebude pěstovat nic jiného. Takže kdo má dneska možnost mít tu zahrádku a na ní si něco sám vypěstovat, je vlastně šťastný člověk. Ale ani tak se mu už nikdy nepodaří vypěstovat mnohou zeleninu s chutí, na kterou jsme kdysi byli zvyklí. Já to vidím třeba u ředkviček. Ty ředkvičky, i když mi vyrostly na mé zahradě a přirozenou cestou a bez hnojiv, mají planou chuť. A to je tím, že jsou už ta semena modifikovaná. A nejsou to jenom ředkvičky. Bohužel.
Elane, nevím proč kroutíte očima. Jednoznačně jste asi neporozumněla, jaký dopad má celosvěový trh na ten náš. My jsme odkázáni na dovoz. Nejsme světová velmoc na pěstování cibule a ani nedokážeme pokrýt ten vlastní trh a to i kdyby pršelo, nebo bylo sucho. Kroutit očima bych mohla klidně já.
domácí pěstování cibule už u nás asi neexistuje v takové míře, aby mohli pokrýt domácí trh.
Tím by se nic nevyřešilo. Pěstitelé by to jen prodali komukoliv ze světa, kdo by nabídl nejvíce a proto by cena cibule v ČR byla pořád na světové úrovni, protože objem produkce pokrývající spotřebu v ČR je minimální v porovnání se světovou spotřebou a tedy nemůže sám o sobě světovou cenu ovlivnit.
Totak, ano i v Polsku a všude jinde se cena cibule závratně zvýšila. Důvody jsem popsala výše. Určitě u nás jsou ještě malí farmáři, kteří ji pěstovat budou, ale i oni se samozřejmě přizpůsobí světovým cenám a podraží. Proč by to neudělali, To by museli být hloupí, aby ji prodávali za dřívější cenu. Jsem opravdu zědavá jak to u nás dopadne letos na podzim a za kolik se bude prodávat u nás a jinde ve světě. Ale myslím si, že u nás ji zaplatíme mnohem dráž, než jinde a už to tak zůstane. Je to jako s tím máslem. Je normální, že ceny všeho se zvyšují, ale u nás se nezvyšují platy, ani důchody natolik, aby mnozí mohli v klidu čelit drahotě.
Já bych jen doporučila, že pokud je ve slevě ta jarní cibulka, tak se ji vyplatí kupovat místo normální cibule. Schválně jsem si to zvážila.
pest: Ty tu pořád obhajuješ pěstitele. Taky bych si klidně něco koupil od pěstitele. Jenže na vesnici nebydlím, abych znal souseda pěstitele, a když přijedou pěstitelé do města, tak to jsou teprv ceny! Běžně dvojnásobek normálního obchodu. A stejně nemám jistotu, že to je opravdu vypěstováno a ne nakoupeno v Makru, v Penny při akci apod.
Je to tak. Bývali jsme soběstační v ledasčem. Jenže dneska se na polích olejka, kukuřice, fotovolt. elektrárny, občas, bohužel, leží i pole ladem. To by našim dědům a babičkám srdce utrhlo. Jenže dneska už nebude nikdo třeba jednotit cukrovku. A co se tam zažilo legrace!
Viděla jsem v prodejně cibuli za 42,90 Kč a myslela jsem si, že se někdo zbláznil. Pak jsem ji koupila v akci za 26,50. Sice také vysoká cena, ale proti té původní to už bylo lepší. Dcera koupila 2 kg barmbor za 56 Kč.
Ano, naše zemědělství bylo takřka zlikvidováno, ruší se chovy, ruší se pole a ostatní země EU nám vozí kdeco a za nekřesťanské peníze. Takže jsme se stali dobrým odbytištěm.
Pochopila bych ty ceny třeba vzhledem k loňským suchům, ale myslím si, že jakmile je jednou dána vysoká cena, zůstane už napořád. A to je to, co mě štve. Jaga.
Dnes jsem vyhazovala staré nabídkové letáky a všimla jsem si, že 1. a 2. 6. /o víkendu/, byla v Penny víkendová sleva na cibuli, kilo 24,90. Penny je dostupné takřka všude, tak jistě kdo potřeboval, o víkendu si koupil. Myslím, že podobná akce bývá tak 1 x do měsíce, tak se zase po nějakém čase dostaneme k levnější cibuli.
Já si koupila už nějak předtím, teď ne. Mile mě překvapilo, že cibule byla pevná, tvrdá, jako právě sklizená, žádná rozměklá a klíčící. Opravdu kvalitní, ale i ta cena je "kvalitní".
Soběstačnost není zadarmo, snaha o ni vede k chudobě. Vhodnější je dělat to, v čem jsme lepší a zbytek si nakoupit. Zemědělství je u nás obor, který dosahuje nejnižší produktivity - dokonce nižší, než pohostinství. To znamená, že lidé, zaměstnaní v zemědělství vydělávají nejméně a navíc ještě produkují nejnižší hodnotu. Kdyby pracovali v průmyslu, nebo ve službách, vydělali by si více a vytvořili by více. Tedy HDP by se zvýšilo a nebyl by problém si chybějící zemědělské produkty nakoupit od zemědělských (rozvojových) zemí, popřípadě od zemí, které produkci dotují. Třeba jako ty banány.
Jo jo, je to tak, dotace křiví trh. A navíc je u nás dostávají ty největší firmy. Ty malé pak musí krachovat. Dřív tohle u nás neplatilo, velké firmy dotace nedostávaly, to zavedl až před pár lety AB. A lidi ho přesto stále volí. Nechápu.
Takže na co si ztěžujeme? Máme, co jsme chtěli. 30% občanů se bude cpát řepkou a my ostatní se půjdeme asi vycpat. A nebo jíst plevel. Už na to najíždím. Naštěstí je většina plevelů, (které lidi zatím stále likvidují) jedlá a plná vitamínů a živin. Přikládám část zajímavého textu, který zrovna čtu. Berte to jako návod, kudy vede cesta a ukázku toho, jak se jednou budeme živit. Pokud si teda trávníky nezničíme chemií a nějaký ten zdravý plevel nám tam ještě poroste:
"DŘÍVE VYUŽÍVANÉ DRUHY SLOUŽÍCÍ JAKO PLANÁ LISTOVÁ ZELENINA: Typickými špenátovými rostlinami byly listy lebedy (Atriplex sp.), merlíku (Chenopodium sp.), konzumovali se listy podbělu (Tussilago farfara) a smetanky (Taraxacum sp.), bršlice (Aegopodium vulgare), kozlíček polníček, k. štěrbinatý, k. zubatý (Valerianella locusta, V. rimosa, V. dentata) locika (Lactuca sp.) – z té byl vyšlechtěn dnešní "salát" locika setá (Lactuca sativa), řeřicha (Lepidium), rozrazil potoční (Veronica beccabunga), barborka obecná (Barbarea vulgaris), plicník lékařský (Pulmonaria oficinalis), rukevník (Buniassp.), kostival (Symphytum officinale), ohnice (Raphanus raphanistrum), šrucha zelná (Portulaca oleracea)"...a další.
Dobrou chuť.
co by ne , dneska psali ze se prumerna mzda opet zvedla a uz je na 32500,- takze i kdyby chleba stal stovku za kilo tak ho muzem hazet svinim, mame na to a ne ze ne
to ze rostou ceny vseho kolem rycheji nez platy nikdo nevidi, kazdy vidi jen tu stovku navic k vyplate, uz ale nechape ze si za tu stovku poridi min veci/sluzeb nez za stovku pred dvema lety
V Globusu kilo cibule 44,90,za 2 kila jsme dali 90,- a ,,to se vyplatí,,! Vařil se 10 litrový hovězí guláš a nakládali jsme na oslavu 5 velkých flašek utopenců,tak bez cibule to nejde.
Přikoupili jsme mrazák. Na vepřové, na kuřata, na králíky, na klobásy, vše od syna zdarma, hafo domácího sádla, vajíčka taky od něho zdarma. Kozí sýry a jogurty taky od něho. Kupujeme jen sůl a cukr v akcích za 8kč, máme ho do Vánoc, máslo taky, polské za 24 Kč v mrazáku. Jo a med taky od syna. Známí zahrádkáři nám cpou stále své přebytky, dneska jsme měli výbornej špenát s libečkem. Už začíná jarní cibulka. Za 14 dní začnou rajčata, třešně, pak meruňky, ryngle letní jabka, hrušky, švestky a v půlce srpna začnou už hrozny podél zdi stodoly v závětří na slunci. Mouku BIO taky od syna. Růst cen mě těší, bude lepší cena obilí a řepky o žních. A vo tom to je. Pražáci jsou enormě přeplacení, mají na všechno !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.