Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesouvislá výpomo člena rodiny v podniku OSVČ

Od: pomocnice* odpovědí: 14 změna:
Zdravím, babička má malý obchůdek (pekařství), který vede sama jako OSVČ. Nemá žádné zaměstnance ani brigádníky, ale chci jí tam občas vypomoct (bez výplaty, prostě jen obsloužit pár zákazníků v době největší špičky). Z toho, co jsem našla na internetu, nejsem moc moudrá, je opravdu nutné mít jako příbuzná smlouvu, i když mi nebude vyplácena žádná mzda, takže na mě bude muset platit poplatky jako za běžného zaměstnance (zdravotní, sociální apod.)? Jinak sama bych tam nikdy nebyla, šlo by opravdu spíš jenom o pomoc, kdyby nestíhala... A pokud by mě musela někam hlásit, tak kam? Ona si myslí, že na pracáku, ale podle mě je to nesmysl, protože jsem studentem VŠ a také OSVČ.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dane
hodnocení

4x

Jen kdybyste obsloužila jednoho zákazníka a nede Bože byla o kontrola, tak máte průšvih obě dvě, jedná se o práci na černo. Dělá se to takto : babička s vámi sepíše smolouvu na 300 hodin ročně a hodí jí do šuplíku pro případnou kontrolu. Sem tam si do pomocné evidence zapíše vaše odpracované hodiny. Jeden týden hodinu, další 3 hodiny atd. Nepřijde-li během roku kontrola, babička na konci roku prožene účetnictvím vaši smlouvu, pomocnou evidenci zahodí, třeba 56 hodin x minimální mzda. Někteří odvážlivci hodí smlouvu do koše, nic nepříznavají a na nový rok napíší smlouvu novou.

Jde o to, abyste v případě kontroly (a že se udává je jasné) byla schopna dokázat, že pracujete na smlouvu. Zdarma práce neexistuje.

Přesně tak, dane! Nějaká sv.ně udavačská se bohužel najde všude!

pomocnice*

Ale zase jaká práce, když to není za žádnou mzdu, a tím pádem ani nemám co danit? O tohle mi jde. Kdybych za to měla dostávat zaplaceno, tak neřeknu... Nehledě na to, že je to rodina.

dane

Co se čertíte? Chtěla jste odpověď, máte jí. Že se vám nelíbí je váš problém. Až změníte zákony, může být po vašem.

Bez smlouvy nemáte za pultem co dělat, ani 5 minut. Opakuji, výpomoc / práce/ pomoct ZDARMA nebo si to nazvěte jak chcete, NEEXISTUJE. Tedy existuje, ale pod hrozbou velkých sankcí. Zákony nerozlišují rodina - nerodina, všichni máme stejné podmínky.

hodnocení

0x

Dobrý den,

počkejte si na nějakou právní odpověď, ale z laického rozumu může být všem jedno co děláte ve volném čase. pokud je babička majitelem obchodu a Vy za ní občas zajdete a zdarma pomůžete nemělo by se to hlásit nikde.. známy dělá stavby a občas když jdu okolo přiložím ruku k dílu a nikdy by mě nenapadlo že bych snad bez smlouvy nemohl..

No, tak to máte vy i váš známý štěstí, že vás tam nenašla kontrola... Mrkněte, jaké jsou sankce za práci na černo. Pro obě strany.
pomocnice*
hodnocení

To platí, i když nepracuje za plat, ale jenom sem tam něco podá apod.?
asiemil

Jaká kontrola?

asiemil
hodnocení

0x

Zdravotní průkaz kvůli hygieně. Jiná kontrola tam nepříjde.

pomocnice*
hodnocení

Jo, zdravotní průkaz samozřejmě mám. :) Jen jsem právě četla na internetu příběhy, kde přišla nějaká kontrola, když tam dotyčným pomáhal třeba syn, a měli dost vysoké pokuty...

Nedivim se, závist a konkurenční zášť je prevít, čas od času se někdo kdo takovéto věci nechá prověřit najde.

hodnocení

0x

Co rodinný závod? Základní informace zde vzory.cz/... a v NOZ § 700 - 707.

radisto
hodnocení

0x

V praxi pokud chci někoho vzít na občasnou brigádu tzv. "na dobré slovo" se to dělá tak, že spolu sepíšem smlouvu na DPP, kterou schovám a výtahnu jen v případě nějakého průseru nebo kontroly. Pokud se tak nestane tak ji roztrhám a hodím do koše... Samozřejmě takto by se to dělat němělo, ovšem, že jsme něco udělali špatně nepozná nikdo.

Ani jedné z Vás tomu neplyne žádná povinnost, žádné peníze- je to jen pojistka pro případ, že se něco stane.

To, že tam pracujete zadarmo, prokážete jen těžko... a ikdyby i v takovém případě, jste brigádnicí- tudíž je potřeba ten papír.

hodnocení

0x

Neříkám, že to pro vás bude použitelné, ale najděte si vše kolem pojmu "spolupracující osoba", možná, že tam najdete něco, co vám pomůže.

Já pracuji s manželkou (OSVČ) a kontrolní orgán po mně chtěl smlouvu. Strašně se divil, že ji nemám a že naopak tvrdím, že ji mít ani nesmím. Nakonec po prověření (cca po týdnu) uznali, že jsem měl pravdu a kontrola dopadla na výbornou - bez závad. Asi i proto, že jsem byl chytřejší, než kontrolní orgán. A kontrolní orgán nebyl debil, ale uznal svou chybu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]