Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usnesení o dědictví - banka

Od: mori® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

moje maminka byla v bance zrušit účet po zemřelém manželovi, mém tátovi. Předložila Usnesení o dědictví, aby doložila, že peníze zdědila ona a aby jí peníze převedli na její účet. V bance si okopírovali a uložili celé usnesení. To znamená, že banka získala informace o celém dědictví, ostatních dědicích, jejich osobní údaje, co kdo zdědil, nemovitost atd. Má na tyto informace banka právo? Mamince je 77 let, už není tak pohotová, aby rychle reagovala a ani vlastně nevíme, zda měla proti tomu protestovat, anebo je to běžná praxe. Máte někdo zkušenost?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Uvedené údaje jsou bance celkem k ničemu - ale pokud vám to tolik vadí, vezměte maminku, dojděte do banky s kopií usnesení v níž budou údaje ostatních začerněny a požádejte o výměnu "lejster".

hodnocení

Děkuji, řeknu to mamce, ať se rozhodne.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, mám stejnou zkušenost a ponechalo mě to naprosto v klidu, resp. je mně to jedno. Stejnou informaci má např. i notář, úřednice u soudu, úřednice na KN či úřednice na FÚ (když byla ještě daň dědická). Zdravím!

doplněno 29.05.19 11:41:

mori - máte obavu ze zneužití údajů nebo Vám spíše vadí, že se po městečku "rozkecá", jaký máte majetek? Toto Usnesení budete předkládat zřejmě i na jiných úřadech (nebo už tam je doručeno) a o majetku se lidé na malém městě stejně dozvědí.

doplněno 29.05.19 12:12:

mori - já Vám rozumím (v mém případě jde také o malé město a na úřadech potkávám jako úřednice i spolužačky), ale to se nedá nic dělat. Myslím, že i pracovníci banky jsou vázáni mlčenlivostí a nemohou každému vykládat, např. kdo má kolik u nich uloženo peněz. Takže, zneužití údajů bych se nebál a to "rozkecání" se může stát, ale zdroj těžko zjistíte. Pokud jde o tu banku, tak už to nechte být (stejně už to vše vědí).

hodnocení

Víte, Bene, já pracuji ve státní správě a vím, jak musíme být opatrní, co se týká osobních údajů, zvlášť poté, co platí GDPR. Co všechno nesmíme, pokud jde o osobní údaje. To, že má ty údaje notář, FÚ apod. mi nevadí, to ani jinak nejde, ale soukromá instituce jako banka? Předpokládala bych, že stačí usnesení předložit. No, ale asi fakt zbytečně vířím vody a nic se neděje. Jo a ten únik informací na malém městě, to máte pravdu. Mě to je jedno, já tam už dávno nejsem, ale mamka s bráchou ano, táta dříve úspěšně podnikal...

hodnocení

Tak jo, přestávám to řešit :)

Zdravím!

Ta banka má úplně stejné předpisy na GDPR jako státní organizace, možná ještě přísnější. Ale samozřejmě všude jsou jen lidi a klidně v hospodě nebo v cukrárně pustí, že ta paní Nováková je bohatá. Třeba nebude říkat podrobnosti, ale neubráníte se tomu. A to se týká jak té banky, tak úřadů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]