Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpomoc ze sociálky než dorazí důchod?

Od: tretiak odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Čekám na plný invalidní důchod.Do ted jsem pobíral podporu v nezaměstnanosti"kterou budu muset poté vrátit"nyní mi vypršela podpůrčí doba.Můžu se obrátit na sociálku s tím že by mi něco platila než mi dorazí důchod?

děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak jste přišel na to že podporu budete muset vrátit?*plac* To je absolutní nesmysl. *zed*

To co vám dá v mezidobí než dostanete důchod sociálka, to budete muset vrátit...*plac**plac*

tretiak
hodnocení

...no bylo mi řečeno že peníze,které mi dává ú.p.po dobu co mám již přiznaný důchod budu muset vrátit.Řekl bych že asi jo,protože lidé s plným invalidním důchodem by neměly být ani na pracáku,tak jsem to porůznu vyčetl...

hodnocení

0x

Mě zase bylo řečený že i když mám důchod (já mám jenom částečný), tak že podpora se nevrací.

Bohužel jsem o 3dny nesplnil podmínky pro nárok na podporu takže osobní zkušenost nemám...

Chtělo by to zeptat se na pracáku nebo jeho nadřízenýho orgánu.

Zkuste třeba poslat email na MPSV tam by vám měly odpovědět přesně...

Přeju hodně štěstí a pevný nervy s našimy úředníky... *slunce*

šťastná*
hodnocení

0x

Není přípustné, aby jste byl v evidenci ÚP a zároveň poživatelem plného invalidního důchodu (mimochodem od 1. ledna 2010 místo plné a částečné invalidity existuje invalidita prvního, druhého a třetího stupně, podle procent poklesu pracovní schopnosti). Jestliže Vám byl plný invalidní důchod (resp. důchod pro invaliditu I., II. nebo III. stupně) přiznán v době, kdy jste byl v evidenci ÚP, k datu, od kterého Vám vznikl nárok na důchod, Vám bude evidence na ÚP ukončena. Pozor na ohlašovací povinnost - do osmi dnů od doručení rozhodnutí o přiznání důchodu do Vašich rukou musíte úřadu práce skutečnost o přiznání nahlásit a rozhodnutí z ČSSZ na ÚP předložit. Jestli budete muset vrátit podporu za "mezidobí", které nutně vznikne mezi datem přiznání důchodu a datem ukončení vaší evidence na ÚP, mi není přesně známo. To Vám oznámí na vašem úřadu práce.

K Vašemu dotazu: jestliže Vám vypršela podpůrčí doba a Vy dosud nemáte přiznán důchod ani Vám nebyla zaslána záloha na důchod, můžete se obrátit na příslušný orgán hmotné nouze podle místa trvalého bydliště. Ty jsou většinou součástí sociálních odborů na obecních, městských nebo obvodních úřadech. Máte nárok si uplatnit žádost o Příspěvek na živobytí, případně i Doplatek na bydlení. Doporučuji na "sociálku" zajít následující měsíc po měsíci, v němž Vám byla vyplacena poslední podpora v nezaměstnanosti (bývá to často důležité, proč - je složité zde vysvětlovat. Zájemcům vysvětlím toto, případně vše ostatní, individuálně). Jestli Vám na základě žádosti vznikne nárok na dávku, je jiná věc. Ovlivňuje to mnoho záležitostí. Jestli jste např. ženatý a žijete ve společné domácnosti s manželkou, která pracuje, nemusí nárok na dávku vzniknout. Manželka je společně posuzovanou osobou a její příjem se započítává do celkového posouzení. Jinými slovy: je povinna Vás živit, jestli jste bez prostředků. Nicméně Váš nárok si žádost uplatnit, to neovlivňuje.

Důležitá poznámka (zde si jsem jistá): jestli splníte podmínky a vznikne Vám nárok na příspěvek na živobytí a jeho výplatu, je důležité, na základě kterého paragrafu Vám bude přiznán. Zde existuje zákonná možnost, že dávky, které Vám budou vyplaceny, budete povinen vrátit. Je třeba si v tom udělat jasno hned na začátku - orgán pomoci v hmotné nouzi může opravdu příslušné ustanovení zákona O pomoci v hmotné nouzi využít a přeplatek na dávce po Vás vyžadovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]