Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na PPM

Od: leaes odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, měla bych otázku... jelikož na sociální zprávě mne včera odmítli, že mi poradit v tomhle nemohou.
Jde o to, že od 18ti let pracuji (nyní mi je 24), ikdyz jsem byla chvíli jako OSVČ, hlídala jsem si abych měla placené sociální pojištění i zdravotní. Tudíž mám vše pokryto.
V lednu k 31.1. 2019 jsem se přestěhovala z Olomouce do Prahy a do 14.2. 2019 jsem byla vedena na úřadu práce, a od 15.2. jsem nastoupila znovu na HPP, nic méně jsem zjistila že jsem těhotná a bohužel jsem to neskryla před zaměstnavatelem. Jelikož mi běžela zkušební doba, 7 dní před koncem zkušební doby mi poslal výpověď, bez udání důvodu. Ke dni 7.5. 2019 ..Což samozřejmě může, protože neuvedl důvod. Bohužel já jsem tedy znovu na úřadu práce a s malou šancí, že mne teď někdo znovu jako kadeřnici zaměstná.
Byla jsem v domnění, že i já spadám do ochranné lhůty 180 dní před nástupem na PPM, ale bylo mi řečeno že podle zákona se počítá doba posledního zaměstnání... to u mě trvalo 2 měsíce a tři týdny. Termín porodu je stanovený na 20.10. čiže, kdybych měla nastoupit nejbližší možný termín na mateřskou (8mý týden před porodem) i tak mi to nevychází o jeden měsíc...
A tak se tedy ptám, jelikož je to nespravedlivé ale zákon to nezajímá...
Je tady možnost, ze by mne zaměstnala rodinná firma otce dítěte od srpna 2019 na dobu neurčitou, čiže měsíc před nástupem na PPM.
V posledních dvou letech jsem více jak 270 dní pojistníkem nemocenského pojištění. Bylo by to takto pro úřad přijatelné, abych tedy dostala i PPM, kterou si rozhodně podle mě zasloužím. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Schneiderová

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Myslim, že skutečnosti vnímáte jinak, než jsou a chybí Vám smysl pro fair play. Už tím domýšlením důvodu ukončení zaměstnání, třeba s Vámi nebyli spokojeni a Vy hned že jste nedokázala utajit těhotenství. Přijde mi to jako chování parazita. Navíc ty účelové (podvodné) kličky... Omlouvám se za upřímnost, dost mi to vytočilo.

hodnocení

3x

Zaměstnat Vás může kdokoli. Dejte si ale dobrý pozor, aby správa nenapadla toto zaměstnání jako účelové uzavřené pouze pro získání nemocenské dávky. Musí to být prostě "čisté". Lepší by bylo, kdyby Vás mohli zaměstnat už teď, lépe by se při pochybnosti prokazovalo, že skutečně odvádíte práci (což měsíc před odchodem na PPM, kdy mnohé ženy jsou dávno na nemocenské, by mohlo opravdu působit účelově). Musíte mít konkrétní náplň a tu práci prokazatelně vykonávat. Jakmile zůstanete na PPM, měl by zaměstnavatel za Vás na Vaši práci přijmout někoho jiného - jinak jde jasně o účel a ve skutečnosti o tu práci nešlo.

Chápu, že je to nespravedlivé. Ale zákon o nemocenském pojištění nelze obcházet.

Jak kdy - idnes.cz/... - ale to jen že jsem si vzpomněla, návod to není ;)

pb®
hodnocení

3x

Nenechte se znechutit rádci moralisty, bůh ví jestli sami nemají máslo na hlavě. Stát nás už takhle ojebává dost. Pokud máte možnost nechat se zaměstnat, abyste na PPM dosáhla, udělejte to. Čisté svědomí ani rádci moralisti vás živit nebudou. Možná by nebylo od věci nastoupit kamkoliv, pořád můžete 4 měsíce pracovat. Třeba u nás na Úřadě práce shánějí referenty pořád, prodavačů je taky pořád nedostatek a o zaměstnancích pošty ani nemluvím, i když tahat balíky asi nee. Každopádně když to nevyjde, butete mít od data porodu nárok na rodičovskou, která je nyní 220tis., které si můžete vybrat za 2-4roky a možná schválí její navýšení na 300tis.

*palec*

Taky to "nevidím na parazita". Ale ta věta uprostřed - Možná by nebylo od věci nastoupit kamkoliv, pořád můžete 4 měsíce pracovat. - je určitě pravdivá *hej*

iz*
hodnocení

2x

Nezlobte se na mne, ale i namne ta otázka působí "vyčůraně".

Jako OSVČ jste hradila zdravotní a sociální pojištění, ale o nemocenském ani zmínka. OSVČ se totiž m usí k nemocenskému pojištění samy přihlásit a hradit je,.

V íte, kdybyste po celou dobu b yla nemocensky pojištěna, ale teď prostě máte "smůlu", působilo by to jinak.

Takhle to vypadá, že jste získala jenom těch 270 kalendářních pojištění, a z toho titulu "dosáhnout" na podpůrčí dobu. Ta činí tolik kalendářních dnů, kolik dnů trvalo nemocenské pojištění, maximálně však 180 kalendářních dnů.

Kromě délky nemocenského pojištění je nutné splnit i trvání v době vzniku nároku na pojištěnou dávku nebo nástup na dávku v ochranné době. Maximální podpůrčí doba 180 dnů se vztahuje na pojištění (zaměstnání) trvající déle než 90 kalendářních dnů. Zákon k Vám není nijak tvrdý, stejné podmínky platí pro všechny.

Klidně nastupte do firmy rodiny svého partnera, ale hned. Nečekejte až na poslední měsíc.

@Pb, oprtavdu lidem,. kterým ještě něco říká poctivost a čestné jednání, nadáváte do moralistů? )--:

hodnocení

1x

Nastupte do té manželovy rodinné firmy hned. Budete pracovat, takže mít následně výhody a manžel Vás určitě nenechá dělat nic těžkého, takže se tam jistě nebudete mít špatně. Jaga.

leaes
hodnocení

Samozřejmě ze by to bylo účelově, lidé přece chodí pracovat účelově...
Pak že rodina je základ státu, ale když jde o to aby stát podpořil mladé rodiny, které jsou pracující a nežebrají jen dávky od SSZ jako lidé, o kterých všichni dobře víme.
Tohle je opravdu do nese volající, ale děkuji za vaší odpověď, asi půjdu zažalovat stát já.

leaes, pojmenování účelové bylo změkčený výraz pro podvod. Zaměstnání je tedy podvod?

Od SSZ přicházejí pouze dávky nemocenského pojištění (tedy nemocenská, ošetřovné, PPM, VPTM, dlouhodobé ošetřovné a otcovská) a dávky důchodového pojištění (starobní, invalidní a pozůstalostní - tedy vdovské, vdovecké a sirotčí - důchody). U SSZ nelze nic "vyžebrat". Chcete-li pobírat nemocenskou dávku, musí být splněny zákonné podmínky. A žádný zákon není dokonalý, zvlášť ty paskvily s tisíci novelami, kde se neobejdete bez výkladů, stanovisek, výkladů ke stanoviskům a stanovisek k výkladům.

hodnocení

0x

@leaes - lidé přece chodí pracovat účelově...

Máte pravdu - zvláště pak za účelem získání dávek *smich*

Mimochodem - z čeho usuzujete, že PPM "si rozhodně podle mě zasloužím"? To není rýpnutí, ale skutečně by mě to zajímalo.

pet32
hodnocení

0x

Nevychází vám to, tak proč vás rodinná firma nezaměstná už nyní. Ten poslední měsíc půjdete pracovat? Nebo budete doma a oni za vás uhradí pojištění. Když dostanete smlouvu na neurčito, tak po mateřské je nárok na čerpání řádné dovolené, která se počítá za PPM. To vám zaplatí nebo ne. Můžete to tak udělat, ale může se stát, že se to někdo dozví, že zaměstnání bylo pouze účelové, kvůli získání dávek. Budete muset následně vše vracet.

Jednou byl takový případ, paní se domluvila se známým, ten ji zaměstnal na neurčito bez zkušební doby, ta šla další den marodit, byl soud a paní prohrála. Tak si dávejte pozor.

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že jste kadeřnice, nevidím problém si pronajmout jednu místnost a na těch pár měsíců můžete sama podnikat.

Kadeřnice si vydělá dnes více než strojní inženýr. U nás ve městě se nechat ostříhat, to je vždycky na týden běhání kdo mne "milostivě" vezme...A polovina kadeřnic (ne-li více) je v důchodovém věku a dělá 4h denně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]