Tak zlato je spíše o uložení peněz. Není to o zvyšování majetku. Je to něco jako investice do nemovitostí. Akorát, že zlato je lehce přenosné. Nemusíte se o ně starat jak o nemovitost a nezdaní vám ho jak u nemovitosti. Ale je to prostě o uložení peněz na desítky let. Asi tak nejrozumnější je čistě investice do slitku. Do mincí je to loterie. Stříbro je daněno při koupi DPH. Proto je levnější ho koupit v Německu. Tam mají jen 7%.
baba1
Taky jsem takovou hloupost už dlouho neslyšela, že zlato je uložení peněz, ale není to zvyšování majetku a je to něco jako investice do nemovitostí. A co je to potom, koupě zlata není zvyšování majetku? Např. koupím cihlu zlata 1kg a nezvýším si majetek, ale ano a to hodně a nikdy nebudeš litovat, protože to poznáš až když ho podržíš delší dobu. Potom zlato i když bude nejhůř a nic nebude mít cenu tak jedině zlato tě může zachránit od hladu. Jak říkal můj tatínek, jeden takový prstýnek tě může zachránit od smrti hladem dávno vyzkoušeno. A investice do nemovitostí taky není zvyšování majetku, tak mi prosím vás řekněte co je podle vás zvyšování majetku, než když si koupíte barák, pole. Vole nikdy neprodávej pole!.
jendad
Tak pletete si pojmy a dojmy . Když koupím cihlu zlata , tak jsem nezbohatl . Stále mám stejnou hodnotu , akorát jsem to takzvaně vzal z jedné ruky a dal do druhé (směna hodnot). Investice je takzvaně za učelem zhodnocení . To znamená musíte levně koupit a pak najít trotla co mu to draho prodáte . Pak jste zvedla svuj majetek . Investice je třeba do akcíí banky - za deset let prodáte když se zadaří dráž nejen o inflaci , ale vyplatí vám dividendy. Pak jste dobře investovala. Nebo máte nemovitost kterou pronajímáte . Z nájmu nejen zaplatíte opravy (amortizace) , ale ze zisku si pořídíte další nemovitost. Pak jste zvedla svuj majetek . Ale u kila zlata co budete mít v šuflíku , tak za 30 let máte stále to kilo zlata . Prostě jen jste uložila peníze .
Prostudujte si ceny zlata z minulosti, nastudujte inflaci, prostudujte měnové riziko, dále výrobní cenu slitku nebo mincí a vyjde vám, že prodelate hned při nákupu. Dál už ale s Jendou nesouhlasím, protože můžou být vynosne akcie zlatých dolů, ale opět záleží na tržní ceně zlata, poptávky na trhu a samozřejmě kurzu dolaru. Sám investuju do akcií, hlavně dividenodovych a jsem spokojený. Zlaté mince vám ale nic nehodí, ale vnuci vám budou jednou vděční.
Hodnota zlata se za posledních pár let reálně nijak nemění ,pokud neberu ohled na krátkodobé spekulativní výkyvy.Narozdíl od investice do nemovitosti,která se pro zhodnocení musí udržovat a vyžaduje další starosti a investice aby si udržela hodnotu, zlato koupím a nemusím se nijak dál starat.
bulik*
Kdo způsobuje ty krátkodobé spekulativní výkyvy a jakými nástroji?
To je to nejhorší, co můžete udělat. Před asi 2 lety obchodníci lákali na takové investice, pak zlato propadlo a jede se dál. Všechny investice do akcií atd. jsou jen fikané způsoby, jak na základě chtivosti investorů lze získat peníze pro investiční firmy, které profitují vždy, bez ohledu na výsledek. Příkladem jsou velechytří sportovci. Jeden koupil pivovar, druhý něco jiného a přitom mohli mít prachy v bance a v klidu žít. Po čase přišli o vše a mají možnost jít do fabriky za pár chechtáků.
Zlata se nikdo nenají a jako spekulace je to pouze pro bohaté. A bohatí zase nepotřebují až tak získávat finance pro nic jiného než pro svou nemoc v hlavě. To je ale něco jiného. Pokud chcete zažít nervy a doufat, že trochu vyděláte, tak do toho. Nemá to ale smysl.
asiemil
Větší pí... jsem už dlouho nečetl!
jenda2*
Tvuj problem, ze jsi naivni panacek. Presne takove prodejci zlate pohadky potrebuji. Je divne, ze to nedelaji vsichni na Zemi... Pritom je to bohatstvi na dosah... A v tom jsi se probudil .
donpapa
Každý inteligentní člověk tvoří portfolio. Zlato nebo jiný cenný kov do portfolia v rozumné míře patří (např. 5%), stejně jako akcie a další cenné papíry. Zlato slouží k udržení hodnoty. A jendo2, jak podle Vás vypadá definice bohatého člověka?
No s Jendou nemohu souhlasit, před pár lety jsem prodala ve zlatnictví pář šperků a dnes je za gram mnohem více
jenda2*
Investice do zlata neznamena vykup prstenu ale fiktivnich slitku. Zlato fyzicky nikdo neposila. Jeste nejake zlate zuby a mame to vsechno...
asiemil
Ty musíš na něčem ujíždět,protože psát takové hovadiny není normální!
donpapa
jendo2, opravdu nemáte tušení o čem hovoříte. Kalitní šperky patří k nejvýnosnějším investicím vůbec.
jenda2*
V poslední odpovědi máte jasně popsáno, jak je to s investicí do zlata. O skupování prstenů zde nejde ani omylem a jaky ve všech investicích to je 50:50. Koupit prsten za pár šupů a pak jej prodat se ziskem by chtěl každý a nikdo tedy zlato za pár šupů neprodá. To snad musí být každému jasné.
Asiemil vůbec netuší, o čem je debata ale chtěl by být velice zajímavý... Možná v hospodě u piva mezi ostatními jednoduchými človíčky.
Včere jsem prodal zlato a za výnos jedem na luxus dovču. Před dvěma lety mě tento kov zaplatil zasklení pergoly a až bude zase tato nevýhodná investice k dispozici,tak si zase přečtu tyto rady odborníků
Možná by nebylo marné toho odborníka navštívit, finančního nebo spíš investičního poradce, aby vysvětlil rozdíl mezi "výnosem" z aktiva a "prodejem" aktiva. To je totiž výrazný rozdíl
asiemil
Mám svého finan,poradce.Ono levně nakoupit a po určité době výhodně prodat není zas tak složité.
Složité to není, ale příští rok tě žádná dovolená nečeká, protože zlato už je fuč. Ono zlato nenese žádný úrok nebo dividendu, takže o kapitálovém výnosu se nedá mluvit. Je to jen nákup/prodej. Naproti tomu zisk z investic produkují zisk pravidelně, například pronájem bytu nebo dividendove akcie. Aktivum (být, akcie atd) zůstává, protože se neprodává a nese to určitý pravidelný výnos.
Nunici to nemáš pravdu, i o zlato se musíš starat. Pokud se tedy bavíme o zlatě fyzickém. Pokud nechceš mít milion ve zlatě jen tak doma v šuplíku, musíš si platit uložení v bankovním sejfu. Ty mince ani slitky nesmíš vůbec bez rukavic brát do rukou, jakýkoliv otisk prstu znamená nižší výkupní cenu. Navíc zlato v šuplíku ti nevydělá na nájem, dovolenou atd, nijak se nemnoží. A jak jsi zajištěný proti měnovému riziku? Máš na to další nástroj? Když oslabí dolar, cena zlata jde dolů, protože cena zlata se vždy prepocitava podle kurzu USD/CZK. A kde kupuješ to zlato? Když ho koupíš a ten den prodáš, obchodník ti nedá ty samé peníze zpět, je tam spread podobně jako ve směnárně. U mincí a slitků mají někteří obchodníci až 20% rozdíl mezi nákup/prodej. Takže zlato musí udělat 20% aby ses teprve dostal na nákupní cenu a to za předpokladu, že kurz dolaru bude stejný.
Me pred par lety taky lanarili na zlato a jelikoz se cena zlata nijak radikalne nemeni tak nechapu jak na tom muze nekdo vydelat.. to jsou zase pohadky. Navic pokud vim tak nakupni cena neni stejna jako prodejni.
Přesně před sedmi lety v roce 2011, tedy v době, kdy cena zlata dobyvala rekordy a obchodovala se na cenách přes 1900usd za unci, jsem tady radil zlato prodávat, ne nakupovat a setkal jsem se s posmechem, jak může zlato klesat, když jde neustále nahoru. Tehdy jsem měl nick stirecek. Všichni honem nakupovali bezhlavě zlato, jak kdyby měl být konec světa a vůbec nevadilo, že je nejdražší v historii. Já jsem naopak radil investici do nemovitostí, bytů jenže to jsem si dovolil moc a pro všechny jsem byl k smíchu. Jak můžu radit kupovat byt, když o ně není žádný zájem, nikdo je v té době nekupoval, i když ceny byly proklatě nízko. Shodou okolností soused zdědil dům a byt chtěl prodat, a nikdo mu nechtěl dát aspoň milion, dostával nabídky okolo 800tis za byt, který dnes hravě prodá za 1.8mil. Tehdy jsem mu říkal, ať ho nechá, že je špatná doba na prodej, ať ho pronajme. Nakonec další rok z jara ho nakonec pronajal a pronajímá dodnes a jen se směje jak udělal dobře, že ho neprodal. Byt se mu zhodnotil o jeden milion bez toho, aby na něj sahnul, další cca milion za ty roky vydělal z pronájmu. Samozřejmě dnes ho pronajímá za víc než tehdy, navíc za nějaké peníze z pronájmu udělal novou kuchyň, koupelnu a pronajímá dráž. Tím se i zvedla zase hodnota toho bytu. Člověk musí nad investicemi přemýšlet dlouho dopředu. Člověk který koupí zlato za 400 tisíc a má ho doma v šuplíku je dnes naproti tomu ve ztrátě a navíc za ty roky mu zlato nic nedalo, protože zlato nenese žádný úrok, dividendu, žádné výnosy, leží doma v šuplíku zadarmo a kdo ho v té době koupil, může se na něj jen dívat, protože je i po těch letech ve ztrátě. Na druhou stranu může děkovat, že je dolar silnější než tehda, takže ztráty nejsou tak fatální. poradte.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.