Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhrada nákladů řízení při odmítnutí dědictví

Od: ola® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

Manžel vlastnil polovinu domu a zahradu se svou bývalou manželkou. Byli rozvedeni, před 20-ti léty. Bývalá manželka, zemřela před 5-ti léty a její podíl nabyla jejich dcera.

Manžel bydlel u mne, v mém vlastním domě, teď zemřel a já jsem pozvána k dědickému řízení. Celé dědictví, tj.podíl na polovině rodinného domu i zahrady, chci odmítnout. Manžel si přál, aby to zůstalo jeho dceři, která tam bydlí. Já ji vlastně neznám, nestýkali jsme se. Přišlo mi od notáře, že se mám dostavit na jednání a mám sebou donést částku 19000 Kč, na úhradu dědického řízení.

Žádné dědictví nechci a proto to odmítnu, po manželovi nezůstal žádný jiný majetek. Budu muset zaplatit těch 19.000 Kč, i když dědictví odmítnu a nabyde ho tak jeho dcera? Nebo nic platit nebudu muset?

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Náklady řízení hradí dědic/ové - zřeknete-li se dědictví, dědic nejste = neplatíte.

hodnocení

1x

Teta mi odkázala cca 500 ks knížek, odmítla jsem to a nic jsem neplatila. Byla jsem pozvána k notářce a tam jsem to odmítla. S knihami mi odkázala ještě dva obrázky, musela jsem odmítnout bud všechno, nebo nic.

hodnocení

0x
Manžel si přál, aby to zůstalo dceři... Pak jí to mohl ještě za života darovat. Bylo by to rychlé a hlavně zadarmo a nejlepší řešení pro všechny. Často se tady řeší dědictví a darování majetku za života každý odmítá..

Darování všeho majetku je cesta do pekel. Tedy většinou.

Cesta do pekel je aby každý dědic platil 19tis a výsledek je poté úplně stejný.
neboztik

Odměna 19tis kč na dědice, to máme celkový majetek přes 13mil korun. To by dědicové mohli finančně přežít, hlavně když mě to ochrání.

Okolo nás žije tisíce a tisíce lidí, kteří si darem většiny majetku, pořádně zničili zbytek života. Jenom já jich znám osobně několik. Mohli mít klidné stáří, ale dnes řeší, jak třeba zaplatí nájem na ubytovně.

Proto zásadně nedarovat za života majetek, který potřebuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]