Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolonoskopie informace

Od: bauerlukin® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den potřebuji pár informací o kolonoskopii jako jestli je toto vyšetření hrazeno pojištovnou, případně kolik stojí toto vyšetření, jak dlouho trvá, jestli mne uspí, jestli je to vyšetření v ordinaci lékaře nebo jinde. Jediné co vím je, že je to vyšetření tl. střeva. Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jestli jste tam vyslán lékařem, hradí vyšetření pojišťovna. Trvá cca 20 min, píchnou před oblbovák, dělají i při uspání, ale musíte se na tom dohodnout předem. Samozřejmě se to dělá v ordinaci.

hodnocení

0x

Kolonoskopie je hrazena pojišťovnou, pokud máte doporučení. Pokud byste na ní šel z vlastní iniciativy, pak si jí musíte platit.Před koloskopií je třeba střevo vyprázdnit. Lékař předepíše prázdnící roztok, 4 sáčky, ze kterých se naředí 4 l roztoku. Ten se během cca 2-3 hodin musí vypít. Pak začnete mít průjem a střevo se vyprázdní. Musí být čisté, protože jinak by lékař druhý den střevo nemohl prohédnout. Pak už jen tekutiny. Prázdnění je náročnější než samotné vyšetření. Teče to z vás jako z vodovodu a při utírání se celý rozedřete.Analgosedace při samotném vyšetření je podle mého zbytečné, mě nic nebolelo, jen jsem měla občas v břiše tlak. Moc ochotně jí nedávají, nedá se dát každému s ohledem na jeho další diagnosy a musíte mít s sebou doprovod a neřídit pak auto. Samotné vyšetření trvá cca 20 min, můžete se při tom dívat na vnitřek vlastního střeva na monitoru, docela zajímavá zkušenost. Provádí se to ambulantně, den před a den po jste ale nepoužitelný, je dobré být v blízkosti WC. Po vyšetření šetřící strava, pokud se uštipují vzorky střeva na histologii, což je časté, pak nejprve kašovitá dieta a postupně pak teprve běžná strava. Jinak žádné drama, lze dobře přežít.

m123*
hodnocení

0x

Já to zvládla už několikrát bez oblbováku.Chvílemi je to nepříjemné, ale nic co by se nedalo vydržet. Po vyšetření jsem jedla normálně i když si "ucvakli" kousky střeva. Nic mi nebylo.

Zřejmě vám ucvakli nějaké myomy či jiné útvary, ale kousky střev určitě ne. Manželovi také ucvakli nějaký výrůstek, ani o tom nevěděl.

Ať se štípe cokoliv- výrůstek, polyp, vzorek střevní sliznice, vždy zůstane živá ranka, která se může rozkrvácet, pokud se hned jí hodně pevná strava. Může se rozkrvácet i sama od sebe, proto je dobré tohle sledovat a být první dny pokud možno v realtivním klidu. První stolice také někdy bývá se zbytky krve, protože v první chvíli to krvácí vždy a sražená krev ve střevě zůstane.

Ono je tzo spíše jak který lékař- já napříkladf šel na vyšetření ve čtvrtek a poslední normální jídlo -oběd -v pondělí a večer jsem měl povoleno max 2 rohlíky. Úterý pudinky,jogurty a bujóny,středa jen bujón.Pití -po,út.čaj a ochucené minerálky a,středa jen voda a minerálky bez příchuti ty jen do pití projímadla pak už nic.

Po zákroku. cca2-3hodiny po-vše ale v malém množství cca1/4-1/3 normální porce!

Jinak s toaletou po projímadlu-nevím jak kdo,já šel po každém dopití dávka 2x (tzn asi 4x) a bez prpooblému.

Když jsem to konzultoval s kamarádem-ten mohl až do oběda před vyšetřeím normálněš jíst ,večer projímadlo a téměř ihned pak normální jídlo.

Jak po kolonoskopii tak po gastroskopii a následném povinnném odpočinku v odpočívárně společné s orgdinací,jsem byl schopen sám bez doprovodu jít domů,o řízení ani nemluvě.Ale dodržel příkaz lékařky.Prostě každý to snášíme jinak na každého to prostě působí jinak!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]