Nejste přihlášen/a.
Jaký používáte teploměr na měření tělesné teploty?
Používal sem klasický rtutový,ale ten se mi rozbil.
Koupil sem si tedy digitální,ale měřit s ním je o nervy.
Je rozdíl jestli se měří teplota v konečníku,v puse nebo v podpaží.
Pokud se měří v podpaží má se přičíst hodnota 0,5-1,5 stupnu.
Pokud se měří v puse má se přičíst 0,3-0,8 stupnu.
V konečníku by se němělo přičítat nic.
Měřil jsem si teplotu v podpaží a naměřil jsem 36,0 stupnu. Kolik teda mám teplotu když mám přičíst 0,5-1,5 stupnu?
Zkoušel jsem měřit i v puse a tam my to ukazuje úplný nesmysly. A do konečníku to strkat rozhodně nebudu.
Doba je neúprosná, přesných rtuťových teploměrů ubývá. Vhodná alternativa je kontaktní digitální teploměr, stačí obyčejný Standard (například Thermoval) a pokud mu nevěříte, nebo chcete mít jistotu o naměřených hodnotách, tak si ho porovnejte s hodnotami naměřenými rtuťovým a máte kalibraci.
Chce to měřit stále na stejném místě, nejlépe klasicky v podpaží, další experimenty jsou zbytečné (kromě speciálních měření, například bazální teploty u žen, ale ty měří stále ve stejném místě a jde hlavně o trend teploty, kdy se sleduje zvýšení nebo snížení teploty. Kdo chce přesná čísla, opět si udělá porovnávací kalibraci s jiným, kterému věří)
Bezdotykový infračervený sice změří přesnou teplotu čela, nebo ušní přesnou teplotu v uchu, ale pro změření celkové tělesné teploty se používá jakýsi převodní koeficient.
Gáliový teploměr místo rtuťového je sice ekologická varianta, ale je líný, gálium nemá stejné fyzikální vlastnosti.
právě jsem řešil...vnuk je marod u nás, teploměr digitál a nic moc, tak jsme přes bazos.cz sehnali rtutový, rovnou 5ks
tak sklepat jdou dost ztuha, ale při kontrole s jiným rtuťovým, je na 2ks rozdíl 0,1°C, ale to je nepodstatný rozdíl. Tak jsme nakupovali asi u stejného prodejce, my měli osobní odběr.. jak tu píše rádce pod námi tak se vyrábí stále, galiový je modrý, rtuť je stříbrná.
Skleněný lékařský teploměr neznamená, že je rtuťový, může být gáliový. Dnes se už rtuťové nevyrábějí a neprodávají. Úplně stejně vypa/...skleněné gáliové teploměry. Gálium má podobné fyzikální vlastnosti, které se používají na měření teploty, ale hůř se sklepávají, gálium má jinou hustotu a další fyzikální vlastnosti. Hlavně neškodí životnímu prostředí tak, jako rtuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.