Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stali jste se někdy obětí internet.podvodu?

Od: fijpro odpovědí: 14 změna:
Případně znáte někoho takového?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Za 11 let co mám počítač a objednávám si přes internet, se mi nic podvodného nestalo. Nakupuji u prodejců, kteří se mi osvěčili. Mnohokrát jsem kupoval na Amazonu, ebay a na Aliexpress a vždy vše dorazilo. Nevím osobně ani o nikom, komu by se stal nějaký podvod.

hodnocení

2x
Ne protože v těchto věcech se snažím být opatrný a na internetu co se týče peněz nikomu nevěřit nemyslím tím banku

hodnocení

2x

Otázka je zřejmě položena jen ženám, ale snad nebude vadit, když se také zapojím... :-D

Jak se to vezme... Ano, byl jsem potenciální obětí internetového podvodníka, ale neutrpěl jsem újmu, protože jsem se podvést nenechal.

Jednalo se o jeden z klasických "scamů". Konkrétně seznámení z potenciálním protějškem, který následně začne s oběti mámit peníze na cestu k oběti.

Hned na začátku jsem si uvědomil oč jde, ale jelikož mě to zajímalo, tak jsem pokračoval v takovém "soukromém sociologickém experimentu" a nechal to plynout. Zajímalo mě kam až to zajde a jak dlouho to bude trvat, než si řekne o peníze. Co mě překvapilo, že útočník (sice mělo jít o ženu, ale nikdy nevíte, kdo je na druhém konci drátu) chtěl peníze poslat na účet u banky. Obvykle pro to volí hůře dohledatelné kanály jako například Western Union.

Nadpis otázky opraven, na první řádek mé odpovědi neberte zřetel... ;)

joudis*
hodnocení

2x

Ano stalo ... přes opatrnost i telefonické domluve jsem přišel o peníz ...Policie pachatele nedohledala peníze mizely mimo ČR a tam se pry nedohledali ...pachatel neznámí Asi tak Pomáhat a chránit :(

@joudis - Ono "Pomáhat a chránit" skutečně nemůžete požadovat vždy. To má ozbrojené policejní komando vtrhnout do zahraniční banky a požadovat vaše peníze či jak?

hodnocení

0x

Jednou, zakoupil jsem zboží za 250 Kč na Aukru a zboží jsem nikdy neviděl, bylo nás dle komentářů víc podvedených. Peníze jsem zpět nedostal, upřímně ani 100% nevím, zda se jednalo o podvod jako takový, třeba šlo o nějaký zdravotní problém, tak prodávající nemohl zboží posílat, do té doby samé pozitivní komentáře, pak asi během 14 dní samé negativní, potom už nic neprodával... Bylo to asi před osmi lety, už ani nevím, o co se jednalo, mám pocit že nějaká kniha/učebnice :)

samosato*
24.05.19 10:44
hodnocení

0x

Ne.

hodnocení

0x

Osobně jsem naletěl, předem zaplatil a nedostal zboží. Samozřejmě z nesmyslného eshopu.

Proč? Kromě toho, že je to samořejmě stupidita se sloučilo spoustu faktorů : spěch, řešení více věcí najednou, osobní problémy a chuť alespoň něco "rychle" vyřešit.

Jako další chybu musím zpětně zmínit podání trestního oznámení, moje ztráta cca 7000.- zdaleka nevyrovnala ztrátu času a možné získání peněz zpět. Pro zajímavost v kostce : první cesta na policii s upozorněním aby přidali věc k hromadnému trestnímu řízení (řekl jsem jim i jednací číslo atd), za měsíc mě přišlo "pachatel neznámý věc odkládáme" - jinými slovy policajjti neudělali vůbec nic ... Takže kamarád policajt jim zavolal a jel jsem tam znovu, po cca dvou měsících upozornění že se věc řeší hromadně a blabla, po dalším roce soudní obsílka s informacema o řízení, za další dva roky info, že se podařilo zabavit nějaké peníze (byl bych uspokojen asi za 1500) a pokud chci musím aktivně sepsat nějakou žásost opatřit kolkem a podat (já se nepřidal). Za další rok info jestli "Souhlasím" aby se peníze vypořádali těm kdo o to požádali (!). Ano já který nic nechci musím těm co něco chtějí AKTIVNĚ zprávou, kolkem odsouhlasit. Neudělal jsem to. Zdraví rozum mě říká, že se to mělo přikázat "Pokud NEsouhlasíte podejte proti tomu rozpor". Ale to by nesměl vyřizovat TATAR.

Takže asi tak ...

nwjw
hodnocení

Myslíte že drtivá většina podvodu.kde lidé posílají peníze.přímo jde o falešné eshopy nebo se lze nachytat touto formou posílání peněz i na něco.jiného?

Rozhodně si nemyslím, že pokud člověk posílá peníze předem jedná se o podvod ... A kolikrát si člověk ani nemůže vybrat : příklad nakupoval jsem na rarepuzzles.com a tam je nutné předem zaplatit, na ebay apod. Pokud chce člověk něco speciálního, ani dotčení lidé nemusí mít dostatečný počet hodnocení pro zvážení zda peníze zaslat nebo ne.

Já teď, poté co přestal fungovat rozumným způsobem web (teď je nepřehledný a nedosahuje kvalit předchozího) : podvodne-firmy.com/...
používám v google "firma + podvod"Enter ...

villik
hodnocení

0x
Jednou na starém Aukru.
Po desítkách pozitivních komentářů sbíraných několik měsíců během týdne stovka negativů. V souladu s tehdejším programem na ochranu kupujících jsme podali hromadnou žalobu a Aukro vyplatilo škodu za zboží. Takže jsme přišli jen o peníze za poštovné, což bylo asi do dvou set na osobu.
Podruhé také na Aukru.
Koupil jsem věc za pár korun, platil předem, nebyla mi dodána a prodejce, student, u kterého už jsem měl jeden úspěšný nákup, nereagoval. Poslal jsem údaje Aukru, prodejce byl zablokován. Poté, co asi za 2 měsíce částku vrátil, jsem uvědomil Aukro a nejspíš ho odblokovali. V tomto případě jsem měl štěstí, že prodejce vyměkl, když při mých nákupech se jednalo o předpokládané riziko a dál bych to neřešil.
Několikrát na Aliexpresu.
Částka mi byla vždy vrácena nebo zasláno jiné zboží.
Nákupy v eshopech v ČR dvakrát.
Jednou mi byla zaslána mikrovnka od jiného výrobce, prodejce z Ostravska následně ukončil činnost. Byl jsem vyzván k vrácení zboží, po jehož doručení by mi byla údajně vrácena hotovost, což jsem odmítl a dohodli jsme se jinak. Trouba i po několika letech chodí dodnes, má funkce a design, které mi vyhovují, takže jsem vlastně spokojen.
Mobilní telefon od českého překupníka byl druhý případ. Poslal mi po měsíci od objednání jiný, po dalším měsíci a asi třiceti mailech jsem ho navštívil v jeho bydlišti a telefon mi byl vyměněn. Klasický případ přeprodávače z Číny, bohužel s relativně slušným (tehdejším) hodnocením na Heurece. Vtipné bylo, že návštěva probíhala jako v mafiánském filmu, takhle vystresovaného člověka, který žije v neustálém strachu, jsem i litoval.
Naprostá většina ostatních nákupů proběhla v pořádku.

hodnocení

0x

Nestal, i když to tak párkrát vypadalo. Například jsem objednal a zaplatil za jisté turistické mapy do navigace a měsíc se nedělo nic. Rozčílil jsem se a pohrozil trestním oznámením. Pak se ukázalo, že jsem vynechal jedno písmenko ve své mailové adrese. Peníze jsem dostal obratem zpět, ale byl to trpas až na půdu *hi*. Požádat znovu o mapy už jsem sílu nenašel. Taky mi jednou místo zamykacích okenních klik v ceně několika tisíc přišlo jakési kování ke skříni za pár desetikorun. Ukázalo se, že si pro změnu adresu spletl odesílatel. Během pár dní se vše vyřešilo.

V drtivé většině nakupuji na dobírku, nebo s osobním odběrem. V tom případě je možnost podvodu minimální. I když mě jednou zatrnulo, když jsem koupil míchačku na beton a dopravce mi předával krabici cca 40 x 40 x 30 cm. Kupodivu v ní skutečně byla rozložená míchačka *smich*.

hodnocení

0x

Syn hledal byt do pronájmu. na serveru, kde se podnájmy nabízí- vždy je tam kontakt, kam se ozvat v případě zájmu, byl pěkný byt. Napsali jsme mail a výměně mailu zjistili, že je to značně podezřelé, cizinec zdědil byt po tetě. Pronájem by prý dělala agentura ve státě, kde žije, vše jen po mailu. Zbystřili jsme a zjistili, že právě tyhle maily lidé komentují, že jsou podvodné. Naštěstí jsme nikam nic neposlali - žádné peníze a šli rychle od toho. Byt tam pak byl ještš mnohokrát, vždy o víkendu, aby asi server tyhle podvody nevyřadil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]