Nejste přihlášen/a.
Moc prosím o radu, jak řešit situaci, kdy soused je idiot a ve svém kotli pálí, co nemá? Je to opravdu obtěžující. Nemůžeme si vyvětrat, nemůžeme sedět na zahradě, nemůžeme sušit na zahradě prádlo. Volala jsem na obec, tam mi řekli ať se obrátím na státní policii. Tam jsem volala včera a řekli mi, že nemůžou nic dělat, ať se obrátím na obec, že mají povinnost kontrolovat kotle na tuhá paliva a čím topí. Volala jsem na naši městskou a ti mají celý víkend vypnutý mobil a pevnou nikdo nezvedá. Dnes jsem ze zoufalství volala znovu na státní policii a opět mi řekli, že to není v jejich moci.
Opravdu nevím, co máme dělat. Jsem zvyklá hodně větrat. Když spím se zavřeným oknem tak se pořád budím. Nevyspím se. Celý víkend máme zabedněno, protože ten kret@n v kotli něco pálí a nikdo nám nechce pomoci. Na policii mi řekli, ať si souseda vyfotím. Co si mám vyfotit? Smrad? To jako fakt? A co zkontroluje obec? Že má kotel a vedle něj hromádku uhlí? A jak dokážu, že to co pálí v noci a o víkendu strašně smrdí? Jak mám zavolat na obec když to srdí, když logicky to spaluje když je doma, tedy večer a o víkendu a to na obci nikdo není?
Prosím řešil jste někdo? A úspěšně? Nemůžu jít za sousedem slušně - je to hov@ado, co kope do vlastního psa, velmi sprostě huláká po svých dětech (kurv@ držte h@by, bude tady klid) a několik lidí už tady chytl pod krkem, když se mu pokusili naznačit, že je prostě obtěžuje...
Soused porušuje z. č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší - obraťte se písemně na odbor životního prostředí příslušného úřadu a požadujte současně, aby vám v zákonné lhůtě odpověděli, jak s vaší stížností bylo naloženo.
Pro začátek informace například zde vytapeni.tzb-info.cz/...
a zde denik.cz/...
Ještě hasiče bych kontaktovala, ať někdo znalý posoudí zplodiny. Řekněte, že musíte mít důkaz pro další orgány. Taky jsem kdysi chodila opakovaně fotit jeden čadící komín. Ten chlap pracoval ve sběrném dvoře a vozil si dřevotřísku a lakované rámy od oken domů na topení. Pomohlo, že jsme se v ulici sjednotili se sousedy a podávali jsme na toho bezohledného primitiva stížnosti písemné .
@liska5 Děkuji za radu. Já se bojím, že do toho s námi nikdo nepůjde :-/ Jsme ulice starousedlíků (ca 80 let) a ve většině domečků je jeden senior - většina z nich má vesměs pořád zabedněno a ven nevychází. A ti co ano, tak jsou vychováni stejně jako moje babička - být nekonfliktní. A hlavně se budou bát, protože soused je fakt hovado. Upřímně se bojím vystoupit i já. Přece jen máme před barákem zaparkovaná auta a máme psa... a já se trochu bojím, že nám po autě hodí cihlu, píchne kola nebo se pokusí hafanovi ublížit. On je fakt kr@tén.Mají velké dluhy... Věčně mu stojí pře barákem halda nějakých latí, trámů, pneumatiky... a pak se to valí z komína My jsme zvyklí pořád větrat (spím s pootevřeným oknem i v zimě), od jara do podzimu využíváme zahradu... A teď se to fakt nedá
Už to tady bylo loni. Nepálí jen kvůli topení, pálí asi i proto, že něco likviduje - loni tu byl mockrát smrad i přes horka v létě, tak kdo ví, co tam dělá. Jsme fakt naštvaná a zoufalá - snažíme se jíst zdravě, leccos kupuji bio apod. a pak musíme čichat smrady z nějakých chemických hnusů
Pokud máte strach a nebudete řešit, pak je každá rada drahá. Ale, mám takový dojem, že i anonymní podání musí příslušný odbor životního prostředí prošetřit. Takže, vyfotit foto (fotoaparátem, mobilem) s datovým a časovým záznamem, nechat zhotovit papírovou klasickou fotku a zaslat anonymní oznámení, s přiloženými fotografiemi události. V současné době, tyto problémy, s neekologickým vytápěním, jsou velmi sledovány a stíhány. Pokud by nereagoval místně příslušný odbor, zaslat na vyšší instanci. Případně i zjistit, kde funguje poblíž nějaká ekologická "parta" (třeba "zelení") a i těm dát potřebný podnět a materiál. Oni se na těchhle záležitostech rádi "zviditelňují".
A pokud bude provedeno anonymně, přes poštu, těžko někdo zjistí, kdo jej nahlásil. Ale pozor, neřešit přes internet, zde je možno pochopitelně dosledovat odesilatele (anonymita není zajištěna) a může Vás někdo "shodit".
No pokud je zadlužený, tak moc (funkčních) řešení neexistuje. Člověk bez prostředků buď zmrzne, nebo spálí to, co je zadarmo. Najděte mu zaměstnání a třeba bude topit čistou elektřinou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.