Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna dědictví vs objevená závěť po letech

Od: marioneta* odpovědí: 7 změna:

Můj příbuzný zemřel před 4 roky, dědily po něm manželka 1/2 a jeho dcera 1/2. Takto to bylo řečeno i v dědickém rozhodnutí krátce po jeho smrti s dodatkem-bez závěti. Nalezla jsem ovšem nyní jeho závěť 13 let starou, dle které mám já zdědit 1/2 jeho majetku, druhou polovinu jeho dcera. Dá se tato závěť ještě považovat za platnou, když od rozhodnutí notáře uplynuly 4 roky? A ještě mám otázku, který poplatek budepro mě levnější, znovuotevření dědického řízení s uplatněním závěti nebo kdyby jeho manželka mi chtěla dát darem svůj podíl? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

0x

Pokud usnesení, kterým bylo dědické řízení skončeni již nabylo právní moci, (což asi ano) můžete v promlčecí době 3. let podat dědickou žalobu proti neoprávněnému dědici, kterou se budete domáhat vydání dědictví neoprávněné získaného, a to podle zásad o bezdůvodném obohacení.
Dle mého názoru 3. letá promlčecí doba neběží od dne úmrtí zůstavitele, ale od doby, kdy nabylo usnesení o dědickém řízení právní moci.

hodnocení

0x

Já mám navíc pocit, že závěť, o níž mlutíte, je od začátku neplatná, protože nerespektuje fakt, že manželka zesnulého musí dědit alespoň pollovinu dědictví ze zákona (tedy toho, co (by) zdědila, nebýt závěti. Podle toho si myslím, že aby závěť byla platná, musela by nejméně polovinu majetku přiřknout manželce.

Neberte to ale zas příliš vážně, protože právník nejsem a nevím, jaká byly podmínky v době, kdy závěť měla vstoupit v platnost (což ovšem, jak se zdá, bylo v době, kdy to bylo tak, jak píšu, ale vše se mění), a také například nevím, jestli by závěť byla shledána neplatnou jako celek, nebo by jen byl váš podíl zkrácen ve prospěch manželky. Navíc, nepíšete, zda závěť splňovala ostatní podmínky, tedy pokud byla podepsána jen vaším příbuzným (a to asi byla, jinak by možná svědci na její existenci upozornili, možná), musela by být opatřena datem a psaná celá (včetně data) vlastní rukou zůstavitele. No a pak je tu taotázka promlčecí lhůty, o tom já nevím vůbec nic, ale o tom psal jirbar.

A co se týče té druhé otázky, to už vůbec neporadím, ale jen připomenu, že zákony o dani dědické a o dani darovací se měnily, a že speciálně u daně dědické výše poplatkuzávisí na tom, do jaké kategorie dědiců zůstavitel patří (tedy na stupni příbuznosti).

jirbar*

Ve vší úctě k autoru odpovědi, tak odpověď je nepřesná. Vycházejme z toho, že skutečně polovina majetku je manželky z titulu SJM a druhá polovina po zůstaviteli se dělí rovným dílem na manželku a děti. Závěť nemůže postihnout pouze neopominutelného dědice, kterým jsou pouze děti. Ba dokonce jenom nezletilé děti, neboť zákonný podíl zletilých dětí může být taky zkrácen.

Pokud by však došlo k úspěšnému vydědění některého z dětí, tak i tento podíl je postihnut.

doplněno 20.02.10 13:26:

Pochopitelně zůstavitel mohl mít i samostatný majetek, který se dělí stejným způsobem.

Děkji za upřesněn, ostatně jsem psal, že má odpověď má být brána s rezervou. S tím SJM máte samozřejmě pravdu, o tom vím, měl jsem na mysli majetek, který je součástí dědění, tedy ta polovina celého majetku. Naproti tomu o tom možném krácení dědictví zletilých dětí jsem skutečně nevěděl, měl jsem pocit, že vydědit děti (nebo zkrátit jejich podíl) lze pouze ze závažných důvodů jako odmítnutí péče o otce a podobně, které by musely být v závěti konkretizovány.

Takže ještě jednou děkuji.

doplněno 20.02.10 17:23:

Jo a s tou polovinou pro manželku, to je samozřejmě blbost a z mé strany uchvátané a špatné vyjádření. Krom toho, že jsem mluvil o té části, která podléhá dědění (měl jsem ale mluvit prostě o tom, že polovina patří manželce a polovina se dědí, protože není předem jasné, která polovina jí patří a co se tedy dědí), tak jsem chtěl psát o polovině zákonného podílu, tedy v tomto případě vlastně, se všemi důsledky, o osmině celkového majetku.

marioneta*
hodnocení

Je psána celá ručně se všemi náležitostmi jako podpis, datum, že nebyla psána pod nátlakem. Jiank on i manželka byli majiteli všeho napůl. Čili manželka bude vždy mít tu svou ideální polovinu a jeho dcera a já dle dědictví bychom měly tu druhou polovinu jež patřila mu, napůl.

doplněno 20.02.10 13:34:

Podle zatím platného rozhodnutí manželky tedy vlastní 3/4 majetku a dcera 1/4.

No tak zřejmě záleží na té promlčecí lhůtě (některé mé poznámky upřesnil výše jirbar. A taky samozřejmě na vztazích mezi příbuznými a na tom, jak si cením klid kontra majetek.

marioneta*
hodnocení

Zjitstila jsem další věc:

§ 340
Dodatečné objevení závěti
Objeví-li se po potvrzení o nabytí dědictví závěť, zjistí soud její stav a obsah (§ 319), uschová ji a zpraví o ní dědice z této závěti; dědictví však znovu neprojednává.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]