Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně krádeží dokladů jako OP a kreditní karta. Co bych mohl dělat kdyby mi např. někdo z účtu pomocí kreditní karty vybral peníze? Mohu je následně vymáhat? A pak dotaz ohledně občanky, může zloděj pomocí občanky také vyluxovat nějaké peníze? Ukradnout občanku není nic složitého stává se to denně, tak mě děsí že o tom nic nevím. Díky za odpověď
Doklady je třeba si pečlivě hlídat. Zneužít se dá v dnešní době všechno. Např. kartu mám pro případ ztráty a následného výběru ,ikdyž bez pinu nevybere nic jen max. nakoupí do 500,- pojištěnou za 29,- měsíčně.
Kreditní kartu nemám,takže netuším jestli má denní limit bez PINu,ale kreditních karet je spousta a každá může být jiná.
Pokud myslíte klasickou debetní (bankomatovou)kartu,tak má limit 500kč bez PINu ,takže si zloděj může provést neomezeně několik nákupů do 500kč.O tyhle peníze můžete přijít,ale budete vědět čas placení i místo,také můžete mít i kamerový záběr z prodejen a když včas nahlásíte své bance odcizení,budou vědět,že platby nebyly vaše a také Vám kartu zablokují.Teoreticky byste tohle mohl po dopadeném zloději vymáhat,ale věřím,že v praxi by to bylo na dlouhý běh.Banka Vám peníze nedá,jedině v případě,že by se platby děly i dál po tom co jste nahlásil odcizení.
Pokud máte u karty PIN nebo jen zloděj jinak zjistí,máte smůlu vybere Vám vše.
Ztráta občanky by neměla vadit,já tedy netuším v čem by OP mohl někomu pomoci dostat se k mým penězům.
Včasné nahlášení je nejlepší.Pojistit kartu si můžete.Já to nemám,necítím se (jako matka s dětma doma) že jsem v prostředí,kde je vyšší riziko krádeže.Takže platit pojistku mi přijde zbytečné tahání peněz,stejně jako připojištění k záruce atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.