Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak převařit domácí mléko?

Od: vinna odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, kupujeme domácí mléko jak kravské tak kozí, chtěla bych se poradit na kolik stupňů se má mléko převařovat? Jáa ho vždy převažovala až k bodu varu, ale prý je to špatně.
Nevím na kolik stupňů a jak dlouho ho vařit a čím vůbec teplotu měřit.
Poradil by mi někd? děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ne převaření, ale pasterizace - buď zahřívat 30 minut na cca 63 - 65 °C nebo 70 - 75 °C jednu až dvě minuty (píše se v jedné z mých kuchařek), Měřit můžete třeba teploměrem na zavařování - dá se pořídit i do 100,- Kč.

Pasterizace je o zahřátí na zmíněnou teplotu, ale musí následovat prudké ochlazení. Jinak to není pasterizace.

amy®
hodnocení

4x

Mám teploměr na vaření - je to taková špejle s termostatem. Kravské mléko zahřívám v pískáči (dvouplášťový hrnec) na 30 vteřin, max. 1 min na 72st. Vyšší teplotou se prý hodnotné látky ničí. Kozí mléko jsem nikdy nepřevařovala. Kamarád chová kozy a i on mi doporučoval mléko od koz nepřevařovat, že to není potřeba. Pokud máte ale jiné informace, a mléko třeba pro malé dítě, tak klidně také pasterujte stejně jako kravské.

hodnocení

2x

Použil bych takový ten dvojstěnný hrnec, nebo 2 hrnce v sobě s vodou mezi, plamen nastavil tak, aby voda sotva bublala a nechal tak 5 minut.

hodnocení

2x
POřiďte si hrnec na mléko dvoustěnný. Ohřívá se ve vodní lázni a nepřipálí se. Podíval bych se po bazarech apod, tam bude za hubičku. Dříve to bývalo v každé domácnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]