Nejste přihlášen/a.
Ne převaření, ale pasterizace - buď zahřívat 30 minut na cca 63 - 65 °C nebo 70 - 75 °C jednu až dvě minuty (píše se v jedné z mých kuchařek), Měřit můžete třeba teploměrem na zavařování - dá se pořídit i do 100,- Kč.
Mám teploměr na vaření - je to taková špejle s termostatem. Kravské mléko zahřívám v pískáči (dvouplášťový hrnec) na 30 vteřin, max. 1 min na 72st. Vyšší teplotou se prý hodnotné látky ničí. Kozí mléko jsem nikdy nepřevařovala. Kamarád chová kozy a i on mi doporučoval mléko od koz nepřevařovat, že to není potřeba. Pokud máte ale jiné informace, a mléko třeba pro malé dítě, tak klidně také pasterujte stejně jako kravské.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.