Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dovolena v následujících čtvrtletích

Od: zden* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, chtěl bych vás požádat o vysvětlení výpočtu průměrného hodinového výdělku při dovolené. V Řinu a Listopadu 2018 jsem čerpal 20 dnů dovolené čímž se mi samozřejmě snížil počet odpracovaných hodin. V Březnu jsem čerpal 5 dnů dovolené. Podle Zákona č. 262/2006 Sb, § 353 průměrný výdělek se vypočítává z hrubé mzdy dělené počtem odpracovaných hodin a z toho důvodu čekal jsem že průměrný hodinový výdělek za předchozí čtvrtletí bude větší. Pri kontrole vyplatí pásky zaměstnavatel to nepočítá z položky "Hrubá mzda" ale "Základní mzda" která při čerpání dovolené je podstatně nižší. Prosím o pořadu kdo má pravdu v takovém případě a jestli čerpání dovolené v předchozím čtvrtletí ovlivňuje výši průměrného hodinového výdělku.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Do hrubé mzdy jsou zahrnuty nejen dosažené výdělky, ale i případná náhrada mzdy za dovolenou, která už byla vypočtena průměrem. Prúměr nelze použít pro stanovení dalšího průměru, proto se náhrada mzdy za dovolenou do výpočtu náhrady mzdy pro další dovolenou nezahrne.

Stejně jako se od celkového počtu pracovních dnů v měsíci odečetl počet dnů dovolené, je potřeba od hrubé mzdy odečíst náhradu mzdy za dovolenou.

Kdyby zaměstnavatel postupoval podle Vašeho předpokladu, neoprávněně by Vás zvýhodnil. Ledaže by všechno vydělil 20 pracovními dny. Pak byste dospěl k ± (v hrubé mzdě může být zahrnuto i něco, co do výpočtu nvstupuje, např. z minulého měsíce) stejnému výsledku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]